1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

15. Újbuda Jazz Fesztivál (1.nap)

péntek, 27 szeptember 2019 20:00

színházterem

Jegyár elővételben (kizárólag online szeptember 26-ig): 1800 Ft
Jegyár: 2500 Ft
→Jegyvásárlás

időtartam: 180 perc

Külföldiek számára is ajánlott.

15. Újbuda Jazz Fesztivál

Tóth Viktor – Lukács Miklós Duó
Lukács Miklós - cimbalom
Tóth Viktor – szaxofon

Isabelle Duthoit - Márkos Albert-Bolcsó Bálint Trió
Isabelle Duthoit (F) – ének
Márkos Albert – cselló
Bolcsó Bálint – elektronika

Fókuszban a határfeszegető műfaji kalandozások: ezen az estén kezdésként az ország egyik legsokoldalúbb szaxofonosa fog össze a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott cimbalmosával a MU Színházban. Tóth Viktor, az Európa-és Egyesült Államok-szerte elismert, más művészeti ágakban is aktív altszaxofonos Lukács Miklóssal, a több zenei nyelven beszélő cimbalomművésszel hozza közös nevezőre hangszerét. Koncertjüket hasonlóan rendhagyó trió fellépés követi. Az improvizációt korábban intézményi szinten is tanító francia klarinétos-énekes, Isabelle Duthoit a kolozsvári származású csellista-zeneszerző, Márkos Albert és az innovatív technológiák megszállottja, Bolcsó Bálint zeneszerző lépnek együtt színpadra.

Tóth Viktor a fiatal jazz-szaxofonos generáció egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb zenésze. Számtalan felállásban játszott és játszik Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, zenét szerez, verseket ír, népdalokat gyűjt, táncosokkal duettezik. Rendszeresen dolgozik az improvizatív jazz külföldi nagyjaival, mint Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker Leena Conquest, Piotr Wojtasik. Climbing with mountains című albuma az év legjobb jazz lemeze lett 2007-ben. Ezt a Tartim, majd Popping Bopping követte. A Fidelio országos szavazásán 2010-ben őt választották az év jazz személyiségének, 2014-ben pedig az év altszaxofonosának.

Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A Zeneakadémián komolyzenét tanult, és korán érdeklődni kezdett a különféle zenei nyelvek iránt: a kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében. Kifejezetten az ő számára komponált cimbalomműveket például Eötvös Péter, Bella Máté, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf és Vukán György. Pályafutása során többek között a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes és a  THReNSeMBle szólistája volt. A jazz műfajában főként Borbély Mihály, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balogh Kálmán különféle formációival, illetve saját, Cimbiózis nevű triójával dolgozik, a nemzetközi színtéren pedig olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine és Frank London.

Isabelle Duthoit francia énekes, klarinétos. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott a National Superieur de Musique de Lyon Konzervatóriumban, majd kortárs zenével kezdett foglalkozni. Énekelni autodidakta módon tanult. Különös hangja olyan, mintha egy beszélt nyelv fordítottja, vagy szavak nélküli dal lenne. Több zeneszerző is írt számára darabokat. Improvizatív és kortárs zenei, illetve free jazz rock formációkban is játszik. Fellép szólóban, illetve duóban Phil Minton-nal és Franz Hautzingerrel. 2008-ban a tokiói Villa Kujoyama bentlakó művésze lett. Nô és Bunraku énekesekkel is dolgozik együtt. 1995 és 2005 között egy kísérleti zenei, tánc- és filmfesztivál (Fruits de Mhere) egyik szervezője volt. 1997-től klarinét és improvizációs technika tanárként dolgozott az Evry Music School (Essone, Franciaország) zeneiskolában.

Márkos Albert csellista, zeneszerző. 1967-ben született Kolozsváron, klasszikus zenei tanulmányait itt kezdte és itt is fejezte be. A Kolozsvári Zeneakadémiát két év után otthagyta, 1988 és 1992 között a Marosvásárhelyi, és a Kolozsvári Szimfonikus zenekarokban dolgozott, valamint a Concordia Kamarazenekar tagja volt. Klasszikus zenészi pályafutása 1992-ben véget ért. 1993 óta Magyarországon él. Improvizatív kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik, komponistaként számos film, színházi és kortárstánc előadás zenéjét jegyzi.

Bolcsó Bálint Budapesten, Bécsben, Párizsban, Hannoverben és Kölnben tanult zeneszerzést és elektronikus zenét. Rendszeres résztvevője volt a szombathelyi nemzetközi Bartók Szeminárium zeneszerzés-kurzusainak. Darabjai megszólaltak a Bartók Fesztivál mellett a Budapesti Őszi Fesztivál, a Making New Waves, a bécsi Wien Modern, a New York-i mise-en music festival és a CAFe Budapest keretében. A hangszeres és vokális darabokon kívül gyakran készít zenét filmekhez, színházi és táncelőadásokhoz, valamint hanginstallációkat és elektroakusztikus kompozíciókat. Alkotóként és egyetemi oktatóként egyaránt az új technológiák kísérleti zenei alkalmazásával foglalkozik, szívesen dolgozik élő elektronikával a legkülönbözőbb műfajokban és összeállításokban. Improvizáló zenészként is rendszeresen fellép. Háromszor részesült Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban. 2011 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, 2014 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanít.

A fotókat készítette Pawel Karnowski és Jean-Freetz. 

A 15. Újbuda Jazz Fesztivál MU Színházi programjait Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata támogatta.

{gallery}774{/gallery}

Informatikai partner: