1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Terminál


A MU Terminál Kortárs Táncműhely az utóbbi években számos kísérleti előadás keretében kutatta a kortárs tánc XXI. századi érvényes megmutatkozási formáit. Ezen tapasztalatokból is építkezve Fejes Ádám és Gergye Krisztián közös együttműködésükkel, a Mu Terminál oktatói és műhelymunkai tevékenységét egy új, kísérleti perspektívába szeretné tolni, amelynek középpontjában az egyén áll.
A Gergyére jellemző műfaji sokszínűségnek (színház, performansz, kortárs tánc) köszönhetően, az emberi test, a táncos, az előadó, mindig olyan kiélezett színpadi helyzetben találja magát, amelyben mind fizikumát, mind a szellemét, sőt a legtitkosabb lelki rezdüléseit is latba kell vetnie ahhoz, hogy kiprovokálhassa a valódi, értelmesnek tűnő határátlépések lehetőségeit.

Az ilyen revelatív tapasztalások révén, a színpadi jelenlét, a performatív megnyilvánulás, a mozgás és a tánc hitelét keressük, ami az ember önmagára, és a világra irányuló reflektivitását, és önismeretét élezi. Mert minden egyes színpadi megnyilvánulás, legyen az tánc vagy színészet, téttel bíró kommunikáció, amiben nem szerencsés dadogni, sem mellébeszélni.

Olyan munkafolyamat mentén dolgozunk, mely elsősorban a párbeszédre épül, és maximális nyitottságot mutat résztvevői felé.

Műhelyünk, egy sajátos kulturális párbeszéd folyamatába hívja a fiatalokat, amely egy olyan fizikai és szellemi kaland lehet, ami segíti a kezdő táncosok, színészek, performerek (szeretnénk ha nem lenne semmilyen műfaji korlát) művészi személyiségének alakulását. Hiszünk a test és a mozgás kifejező erejében, és a kortárs művészet nélkülözhetetlenségében.


Termini Gyermek és Ifjúsági Tánc / Színház Műhely

Megalakulásunk

Fejes Ádám koreográfus a MU Színházzal együttműködve, 2005-ben létre hozott MU Terminál Kortárs Táncműhely célja, hogy fiatal, pályájukat éppen elkezdő táncművészeknek adjon professzionális képzést egy évadon keresztül. Műhelyünk, amelynek azóta is a MU Színház ad otthont, 2013-ban gyermek és ifjúsági tagozattal bővült.

Termini Gyermek és Ifjúsági Tánc / Színház Műhely, közel kilencven gyereknek biztosít folyamatos tanulási, szabadidős és fellépési lehetőséget egész évben. Programjaink, háromtól tizenhat éves korig minden korosztályú gyermeknek szakmailag megalapozott tánc- valamint dráma, színész és színházi képzést, ezáltal tartalmas délutáni elfoglaltságot nyújtanak, továbbá munkabemutatókban és táncszínházi előadásokban való részvételt kínálnak.

A képzésről

Képzésünkben a gyerekek a kortárs- és moderntánc, a klasszikus balett, valamint a színjátszás világával ismerkedhetnek meg.

TÁNC

Hat különböző korosztályú csoportunk lehetőséget biztosít számunkra, hogy a legkisebbeknek való Mini csoporttól egészen a Haladóig, minden korosztállyal a saját szintjéhez és igényeihez mérten foglalkozzunk. A kicsik táncórája sok mesével, játékkal megfűszerezve szinte észrevétlenül fejleszti mozgáskoordinációjukat, figyelmüket, kreativitásukat; s ahogy növekednek a gyerekek, úgy kerül a „tananyagba” egyre több technikai elem, koreográfia, és a művészi kifejezőkészség egyre érettebb, magasabb színvonalú bemutatása. A két legkisebb csoport (Mini és Manó) kivételével a gyerekek a táncórák mellett drámaórákon is részt vesznek, ahol drámajátékok segítik őket, hogy jobban megismerjék egymást, önmagukat, és a színpadi létezés mikéntjét. Közép-Haladó és Haladó csoportunkban a gyerekek megismerkednek a klasszikus balett alapjaival is. A klaszikus balett képzés során, csak úgy, mint az összes képzésformánkat illetően, fontos szempont, hogy az egy modern, felvilágosult szemléletmód és képzési módszer mentén valósuljon meg.

SZÍNJÁTSZÁS

Idén először önálló színjátszó csoportot is indítottunk olyan 11 és 14 év közötti fiatalok számára, akiket nem elsősorban a tánc, hanem inkább a színészet érdekel. Képzésünk többrétegű: a drámapedagógiai eszközök, mint például csapatépítő, ön- és társismereti, koncentrációs, és még sok más játék mellett a színészképzés alapvetéseit is tartalmazza. Ilyenek a beszédtechnika, hangképzés, jelenetépítés, improvizáció, vers- és prózamondás, és nem utolsósorban a színpadi mozgás, testtudat, térérzékelés fejlesztése. Célunk természetesen itt is az, hogy jó hangulatú, közösségformáló erejű órákat töltsünk el a gyerekekkel, ahol felszabadulhatnak, kiélhetik kreativitásukat és önmagukra találhatnak a játékban. Nem gondoljuk, hogy ebben a korban már direkt a színészi pályára készítenénk fel őket, hiszen még túl fiatalok és képlékenyek a pályaválasztáshoz; ugyanakkor célunk, hogy a gyerekeknek olyan szakmai tudásbázist biztosítsunk, mellyel bátran állhatnak a színészi pálya kihívásai elé, – aki pedig más utat választ, legyen olyan élményekkel és barátokkal gazdagabb, amelyek egy életen át elkísérik és segítik őt.

Hitvallásunk

Létfontosságúnak érezzük, hogy szakmailag felkészült tanárok színvonalas képzést nyújtsanak mind a tánc, mind a színjátszás terén. Fontos, hogy a gyerekek megfelelő ütemben fejlődhessenek, maximálisan kihasználják képességeiket, és esetleg újakra is rábukkanjanak munka közben. Továbbá szeretnénk egy olyan, akár művészi, akár személyes értékrendszert közvetíteni feléjük, amely további életük során személyiségük egyik tartópillérévé válhat. Ilyenek lehetnek például a munka, erőbefektetés árán elért siker és fejlődés; a fegyelem és a közös munka iránti alázat; a csapatban létezés és közös alkotás élménye; a tudat, hogy van egy hely, ahol ő fontos; hogy társai és tanárai elfogadják olyannak, amilyen; vagy akár, hogy a tánc és a prózai színház értő befogadójává válnak. Meggyőződésünk, hogy egy bizonyos kor alatt nincs értelme ügyes és ügyetlen, tehetséges és kevésbé tehetséges gyerekről beszélni. Nem célunk kiszűrni az ügyes és tehetséges gyerekeket, ezt nem is tudnánk, mert az idő előrehaladtával sok esetben az addig tehetségesnek tartott gyerek feladja, és a nála kevésbé tehetségesnek tartott gyerekből pedig profi táncművész, színész, alkotó válik. Ahány gyerek, annyi különböző helyzet, élet és szakmai út létezik. Ezért mi inkább arra törekszünk, hogy mindenki a saját képességeinek megfelelő mértékben fejlődhessen, és azt szeretnénk, ha minél több gyerek szeretné meg a színészetet, mint önkifejező formát, a táncot, mint mozgásformát és mint közösségformáló, kreatív létformát élnék meg a velünk és társaikkal töltött időt. Fontosnak tartjuk továbbá a produkciók és a kis bemutatók sikeres bemutatását, de ugyanilyen fontos a gyerekek bevonása a kreatív, alkotói folyamatba.

Órarendünk

Összeállításánal törekszünk programjainkat úgy kialakítani, hogy azok komplett elfoglaltságokat jelentsenek egy-egy gyermek számára, így a nálunk töltött idő alatt tánc, dráma, színházi és zenei képzésben is részesülnek, valamint alkotói folyamatokban vesznek részt. Célunk, hogy a gyerekek örömmel, játszva fejleszthessék magukat több fontos területen és, hogy óráinkon kívül elég idejük maradjon pihenésre, feltöltődésre, szabad játékra és iskolai feladataik elvégzésére. Az órarendben megállapított órák száma fontos abból a szempontból, hogy egy bizonyos csoportba beosztott gyerekekről milyen mértékű és szintű képzésben gondolkodunk. Nagy téttel bír tehát számunkra, hogy a gyerekek megjelenjenek az órákon, ezzel biztosítva egy-egy csoport megfelelő ütemű fejlődését.

Bemutatók, fellépési lehetőségek

Színpadi megjelenéseink két részre oszlanak.

TerMini Táncestek

Ezen estek keretén belül minden gyermek számára biztosítjuk, hogy egy évben legalább kétszer színpadon mutathassák meg azokat a kis koreográfiákat, melyeket a rendes órák keretein belül sajátítanak el. Ezeket a bemutatókat a MU Színház színpadán, előadásszerűen rendezzük meg.

TerMini Önálló Táncestek

Kis-Haladó, Közép-Haladó, valamint Haladó csoportjainkba járó gyerekeknek további lehetőségük van arra, hogy önálló, számukra létrehozott táncszínházi produkciókban vegyenek részt. Ennek feltétele a fellépő csoport óráinak rendszeres látogatása, mely órákon hozzuk létre új TerMini Önálló Táncest-jeinket. Azoktól a gyerekektől, akik járnak ebbe a csoportba, többet várunk. Elvárjuk, hogy az előadásokon és a létrehozásukhoz szükséges összes órán és próbán megjelenjenek, esetleges akadályoztatásuk esetén (betegség, megváltozott körülmények) időben szóljanak.

Sok szeretettel és folyamatosan várjuk minden olyan gyermek jelentkezését, aki kíváncsi és szívesen kipróbálná egy jó hangulatú, barátságos közegben, hogy milyen is művész-palántának lenni!

Művészeti stáb
Fejes Ádám (koreográfus, táncművész) – művészeti vezető
Hoffmann Adrienn (koreográfus, táncművész) – vezető táncoktató
Barabás Anita (táncművész) – vezető táncoktató
Fekete Ágnes (drámapedagógus) – a színészképzés vezető oktatója
Gyepes Bianka (előadóművész) – színészképzés oktató
Hajtó Janka (táncművész) – táncoktató
Kovács Kinga (táncművész) – táncoktató
Oberczián Kinga (előadóművész) – színészképzés oktató
vendég tanáraintk:
Fekete Hédi – balett mester
Lőrinc Katalin – Graham technika
Ruzsom Mátyás – kortárstánc
Dr. Zombola Péter – zenei képzés
Támogatónk és legfőbb együttműködő partnerünk a MU Színház www.mu.hu

elérhetőségeink:
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: @mutermini
postacímünk: 1117 Bp., Kőrösy József u. 17.

Informatikai partner: