1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Felnőttkorunk ‘89 - közösségi vitaszínházi előadás

péntek, 01 december 2017 00:00


A Felnőttkorunk ’89 a MU Színház hatvanéves kor feletti civilekből álló közösségének vitaszínházi előadása, amelyben az 1989-90-ben lezajlott magyarországi politikai, illetve társadalmi eseményeket vizsgálja. Az előadással és kísérőprogramjaival célunk, hogy a rendszerváltás témáját körüljárva teret nyissunk a jelenkori Magyarországot is érintő kérdések, produkció keretein túli megvitatására.


A projekt keretében, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásávla valósítunk meg, 60+-os közösségünkkel Felnőttkorunk ’89 címen közösségi vitaszínházi előadást hozunk létre, valamint a Kerekasztal Színházi Nevelési Társulat közreműködésével vitaszínházi workshopot tervezünk. A programhoz rendhagyó történelemóra is kapcsolódik a rendszerváltás témájában.

A Felnőttkorunk ’89 fókuszában az 1989-90-es rendszerváltás áll. A címmel egyszerre utalunk a magyar társadalom demokratikus berendezkedésre váltásából következő szimbolikus felnőtté válására és a rendszerváltás következtében felszínre kerülő politikai, gazdasági és társadalmi problémákra, valamint arra, hogy az eseményeket hatvan év feletti civilekből álló közösségünk már felnőttként élte meg, s akár aktív résztvevője, elszenvedője, haszonélvezője volt a ’89 körüli eseményeknek.

A Gyerekkorunk ’56 előadással elindított múltfeldolgozó folyamat következő állomásaként azt vizsgáljuk, miként hatott résztvevő-nézőink és résztvevő-alkotóink életére a rendszerváltás, hogyan értékelték, érzékelték az átalakulás éveit és eseményeit a múltban, és hogyan gondolnak vissza rá napjainkban, milyen hatással van családjukra, környezetükre, és hogyan értékelik a mai magyar társadalom, politika és gazdaság helyzetét a rendszerváltás fényében.

Résztvevő-alkotóink nézőpontja azért is izgalmas, mert szemtanúi voltak az 1956-os forradalomnak, az 1989-es rendszerváltást, ahogy az azt megelőző szocializmust és az azt követő demokráciává alakulást is felnőttként élték meg, s élettapasztalatuk, különböző társadalmi és szakmai hátterük révén változatos nézőpontokból viszonyulnak a rendszerváltáshoz.

Tervezett bemutató: 2018. november 17., MU Színház

Rendező, foglalkozásvezető: Sereglei András
Dramaturg: Róbert Júlia
Vita színház workshop: Hajós Zsuzsa, Nyári Arnold
Produkciós vezető: Sztripszky Hanna

Résztvevő-alkotók:
Fullár Gyula
Gárdos Mari
Horváth László
Horváth Lászlóné Jutka
Jenes Eszter
Kabai Erzsébet
Kaposvári Mari
Kiss Károly
Kovács Zoltánné Ági
Ladányi Zsóka
Radvánszki Katalin
Rozváczy Judit
Still Tamásné Anni
Terék Kati
Velancsics Gabriella


Informatikai partner: