1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

14. Újbuda Jazz Fesztivál (2.nap)

vasárnap, 30 szeptember 2018 20:00

színházterem

időtartam: 180 perc
korosztály:

Jegyár elővételben (kizárólag online szeptember 27-ig): 1700 Ft
Jegyár a koncert napján: 2200 Ft
Bérlet nem érvényes
jegyvásárlás→

14. Újbuda Jazz Fesztivál

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e programsorozatból, olyan komoly fellépőgárdával, amely bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazz-fesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Márkos Albert – Mezei Szilárd Duó
(lemezbemutató koncert)

A Mezei-Márkos Duó több mint 17 éve létezik, repertoárja a teljesen szabad, spontán improvizáció. Mindketten részt vettek és részt vesznek Márkos és Mezei különböző, nagyobb formációiban, mindketten aktív színházi zeneszerzők, és régi, nagyon jó barátok, ami ugyancsak nem mellékes. Eddig két duó CD-jük jelent meg (Korom, Creative Sources, 2008, Dér, Bandcamp, 2016), az Újbuda Jazz Fesztiválon új, Köd című lemezük bemutató koncertjét hallhatjuk.

Előadók:
Márkos Albert – cselló
Mezei Szilárd - brácsa

Márkos Albert csellista, zeneszerző. 1967-ben született Kolozsváron, klasszikus zenei tanulmányait itt kezdte és itt is fejezte be. A Kolozsvári Zeneakadémiát két év után otthagyta, 1988 és 1992 között a Marosvásárhelyi, a Kolozsvári Szimfonikus zenekarokban dolgozott, valamint a Concordia Kamarazenekar tagja volt. Klasszikus zenészi pályafutása 1992-ben véget ért. 1993 óta Magyarországon él. Improvizatív kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik, komponistaként számos film, színházi és kortárstánc előadás zenéjét jegyzi.

Mezei Szilárd zeneszerző, hegedűművész. Zentán született, zeneiskoláit szülővárosában, illetve Szabadkán végezte hegedű szakon, majd zeneszerzést hallgatott a belgrádi Zeneakadémián. Kortárs improvizatív zenét játszik, fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene.  Zenészként és zeneszerzőként különböző felállású zenekaraival Európa számos városában és Japánban is fellépett, olyan ismert improvizatív zenészekkel játszott és játszik, mint Matthias Schubert, Geröly Tamás, Szabados György, Dresch Mihály, Michael Hornstein, Tim Hodgkinson, Peter Ole Jörgensen, Jens Balder, Szelevényi Ákos, Joe Fonda, Joelle Leandre, Hamid Drake, Herb Robertson, Frank Gratkowski, Charles Gayle. Több mint 30 CD-je és LP-je jelent meg neves európai és amerikai kiadóknál. Közel három évtizede aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is.

Barry Guy - Maya Homburger - Zlatko Kaučič

Barry Guy angol zeneszerző, nagybőgős az improvizatív és kortárs zene területén működő leginnovatívabb, legvirtuózabb muzsikusok egyike, a London Jazz Composers Orchestra és a Barry Guy New Orchestra alapítója. Társával, Maya Homburger hegedűművésszel kölcsönösen inspirálják egymást, a klasszikus barokk zenét a szabad improvizáció és az újzene kontextusába helyezve, kreatívan értelmezik újra.  Zlatko Kaučič-csal, a free-jazz szcéna veterán szlovén dobosával közös triójuk a kortárs avantgárd zene rajongói számára kihagyhatatlan.

Előadók:
Barry Guy (GB) – nagybőgő
Maya Homburger (CH) – hegedű
Zlatko Kaučič (SLO) – dobok

Barry Guy londoni születésű zeneszerző, nagybőgős. Az improvizatív és kortárs zene területén működő leginnovatívabb muzsikusok egyike, sokoldalú kísérletező, mind a hagyományos, mind a nem hagyományos technikákban virtuóz előadó. Változatos felállásokban működik együtt az improvizatív, a klasszikus és kortárs zenei szcéna legjelentősebb képviselőivel. Dolgozott többek között Howard Riley-vel, Tony Oxley-val, Derek Bailey-vel, Paul Rutherforddal, Philipp Wachsmann-nal, Peter Kowalddal, Eddie Prevosttal, Keith Rowe-val, Mats Gustafssonnal, Raymond Strid-del, tagja volt John Stevens különböző felállású formációinak, és Michael Nyman zenekarának. Alapító-művészeti vezetője Európa egyik legnagyobb szabású improvizációs zenei társulásának, a legendás London Jazz Composers Orchestrának, illetve a Barry Guy New Orchestrának. Évtizedekre tekint vissza együttműködése Evan Parkerrel és Paul Lyttonnal. Jelenlegi fontosabb formációi a Homburger-Guy duó, a Parker-Guy duó, trió Marilyn Crispell-lel és Paul Lytton-nal, az AURORA trió Agustí Fernandezzel és Ramon Lopezzel, valamint a "HEXENTRIO" Paul Plimley és Lucas Niggli közreműködésével.

Maya Homburger svájci születésű hegedűművész. 1986-ban Angliába költözött, hogy csatlakozzon John Eliot Gardiner English Baroque Soloists kamarazenekarához, illetve tagja lett más, korabeli hangszereken játszó régizenei csoportoknak is.  A zeneszerző és nagybőgős Barry Guy-jal történt találkozása óta annak különféle együtteseivel dolgozik, illetve közös, elsősorban szóló- és kamarazenei előadásokra, valamint kortárs és improvizatív zenére specializálódott lemezkiadójukat (MAYA Recordings) vezeti. A Maya Homburger és Barry Guy duó Európa-szerte számos nagy jazz, újzenei és barokk zenei fesztiválon koncertezik.

Zlatko Kaučič szlovén dobos, ütőhangszeres, zeneszerző. A négy évtizede az avantgard jazz és improvizativ zene területén tevékenykedő muzsikus olyan neves pályatársakkal játszott együtt és készített felvételeket, mint például John Lewison, Keeny Wheeler, Paul Bley, Albert Mangelsdorff, Chico Freeman, Peter Brötzmann, Alexander Balanescu, Marc Ribot, Joelle Leandre, Evan Parker. A Barry Guy-jal és Maya Homburgerrel 2017-ben közösen készített trió albumot (Without Borders / Not Two Records) a kritika a kortárs avantgárd zene kiemelkedő teljesítményeként méltatta.

{gallery}611{/gallery}

Informatikai partner: