1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

IZP-estek

vasárnap, 21 október 2018 20:00

színházterem

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
jegyvásárlás→

IZP-estek - (az NKA Imre Zoltán programjának támogatásával) -

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!

Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program. Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 37 perc
korosztály: 12+
Külföldiek számára is ajánlott.

’Celesztin’ – égi tünemény

For English description please scroll down.

’Celesztin’ az égre emeli a tekintetet: fény, sugárzás, angyalok és kozmosz; legyek, repülők, sárkányok, ufók: éteri testek mind. Látható-láthatatlanok, a Magas Mennyek lakói. Felhők, villám, elektromos vihar. Bioelektromos kisülések.
’Celesztin’ az emberi és embertelen táncok leltára: táncok testben, táncok a testből. De miféle testből? Mert mit talál az, aki az anyagin túl keresi a testet?
’Celesztin’: sugár és pászma.

Nézz az égre és kérdezd: mi az, ami visszanéz?

’Celesztin’ a tánc poétikus értelmezés-lehetőségei körül kering: vajon milyen újfajta asszociációkkal, képzetekkel közelítsük meg azt? Az előadás megkísérli a táncot önálló, autonóm jelenségként kezelni, melyhez az előadó „testét adja”. Megszállás és megszállottság ez; kísérlet a tánc esszenciájának anyagba írására: megkövült tánc-abszolútum.

Ehhez az emberi kultúra égbéli figuráit hívja segítségül. Ezer lény ezer attribútuma táplálja a képzeletbeli testet, mely a táncost képek és asszociációk gazdag tárházává változtatja.

’Celesztin’ végig szem előtt tartja a látható-láthatatlant: a tánc anyagi-anyagtalan mivoltát. Mert tánc és test osztozik: akár egy fura, képzeletbeli Frankenstein-szerű hibrid, ami ott vibrál az emberi (gazda)test bőrén, orgonál a zsigereken és könnyedén csavargatja a zsigereket.

Kelemen Patrik jelenleg Budapesten élő fiatal táncművész és alkotó.
Tanulmányait Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben végezte. Előadóként főként a Budapest-Berlin-Brüsszel háromszögben dolgozik/dolgozott, többek között Tino Sehgal, Anton Lachky, a Needcompany, a hazaiak közül pedig Vass Imre, Mészáros Máté és Fülöp László alkotókkal.

Alkotóként önálló darabok létrehozása mellett különös figyelmet szentel az improvizációs technológiák kutatásának. Jelenleg kifejezetten foglalkoztatják a tánc poetikus értelmezés-lehetőségei, a neuro-identitások, valamint az inhumám testképek.

Szereposztás, stáb:
Koncept/ kreáció/ performansz: Kelemen Patrik
Fény: Dézsi Kata
Mentor: Gál Eszter
Külön köszönet: Raubinek Lili

Támogatók: SÍN Kulturális Központ, MU Színház, DeFiguranten, Műhely Alapítvány, Philadelphia Dance Projects, Nemzeti Kulturális Alap
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

időtartam: 40 perc
korosztály: 16+
Külföldiek számára is ajánlott.
(az előadásban félmeztelenség látható)

Kelly

Kelly harsány, egocentrikus és magába zárkózó személyiség. Szereti a nőket meg a férfiakat is. Egyetlen értéke a hűség, gyűlöli az állatokat és mindemellett elszánt harcot folytat az esőerdőkért. Szeret hazudni és tud is. Visszahúzódó élete végén a Nyugvópont Szociális Otthonban hal meg. Fiatalon egy viharos szerelmi csalódás vezeti öngyilkosságba. Életműve befejezetlen.

Talán már mindannyiunk fejében megfordult, hogy valaki más szeretne lenni, mint aki, akár csak napokra vagy órákra. Például Leonardo DiCaprio a The Beach című filmből vagy Scooby-Doo, vagy azzá a lánnyá válni az osztályból, aki tanulás nélkül is ötös volt mindig, vagy Harry herceggé, vagy simán akármilyen királylánnyá, halott idézővé, fiatalabbá, vagy nem létezővé. Kelly ezeken a változásokon gyúrja át magát és próbál helyet teremteni magában a szerepek számára, és addig nyúzni őket, amíg elvesztik szerep mivoltukat.

Raubinek Lili 1989-ben született. Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán végezte. Jelenleg szabadúszóként dolgozik. A tánc mellett részt vesz színházi előadások koreografálásban, színházi neveléssel foglalkozó előadásban, és civileket mozgásba hozó workshopok szervezésben.

Stáb:
koreográfus – előadó: Raubinek  Lili
mentor: Molnár Csaba
szakmai konzulens: Boda Tibor
zenei szerkesztő: Kelemen Patrik
fény: Dézsi Kata
külön köszönet: Rimóczi István, Nemes Anna, Raubinek Gábor

Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Nemzeti Kulturális Alap, Műhely Alapítvány, Szőnyi Tábor
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

{gallery}622{/gallery}

Informatikai partner: