1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

IZP-estek

vasárnap, 14 október 2018 20:00

színházterem

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
jegyvásárlás→

IZP-estek  - (az NKA Imre Zoltán programjának támogatásával) -

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!
Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program. Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 28 perc
korosztály: 16+
Külföldiek számára is ajánlott.

Jigi Jigi

"A Jigi Jigi egy fizikai hullámvasút, ahol felfedezem és minél őszintébben igyekszem megélni a helyzeteket és érzeteket, amelyeket felkínál a testem.”

A darab előbemutatója idén június 15-én a Springboard Danse Montreal, The Platform, Place Des Arts-on volt látható.

Nagy Emese. Egy atom anti, akit lázba hoz a fizikalitás, az ösztönösség, és hogy minél különbözőbb érzeteket élhessen meg tánc közben. 2017-ben alakította meg a MA•ZE két barátjával, Várnagy Kristóffal és Simet Jessicával együtt. Emellett több saját előadást is tudhat a háta mögött, mint például: Give In (MU Színház), MAL (Skopje Dance Festival), Dzsumbuj (Trafó), valamint idén a Springboard Danse Montrealon is bemutatott egy darabot, "Dafke" címmel. Emelett szenvedélyes Izraelbe járó, ahol, ha teheti, látástól vakulásig Gaga-zik és tanul a Batsheva Dance Company-tól. 2017-ben diplomázott Mester szakon a Magyar Táncművészeti Egyetemen, jelenleg szabadúszik és alkot, és nyitottan keres új embereket, lehetőségeket, utakat a fejlődéshez.

Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros. 2011-ben alakította zenekarát, a Jónás Vera Experiment-et.

Vranik Krisztián (aka Krizso) 5 év hallgatás után megjelentette visszatérő albumát egy saját, szóló EP formájában, mely a Klinik kiadó gondozásában jelent meg 2017 decemberében. A (N)euro-Zen című, lendületes és személyes nu-triphop albumon közreműködik többek között Jónás Vera, Judie Jay és Odett is.

Szereposztás/stáb:
Koreográfia, előadó: Nagy Emese
Zene: Jónás Vera, Vranik Krisztián
Mentor: Hód Adrienn
Fény: Dézsi Kata
Jelmez: Kudron Anna
Produkciós asszisztens: Várnagy Kristóf

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Pro Progression, Springboard Danse Montreal, Odin Teatret (Dánia) Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

időtartam: 30 perc
korosztály: 16+
Külföldiek számára is ajánlott.

Rajtad áll / Up to you

Ki dönti el, mit lehet és mit nem? A valóság és illúzió között húzódó végtelenül keskeny vonalon egyensúlyozva próbára tesszük a fizika törvényeit, a másik tűrőképességét, és mindent, ami próbára tehető. Kifordított viszonyok, különleges arányok, végtelen asszociációs lehetőségek.

Képek, víziók, fizikai állapotok és karakterek mentén közelítik meg az alkotást, miközben többféle fiktív nézői szemszögből vizsgálják ötleteiket. Az átélni kívánt élményekhez keresnek formai megoldásokat, és ezek közül kiemelik azokat, amelyek tartalmat hordozhatnak.

A karakterek megformálásának kiindulópontja a természetesség. Az előadók nyilvánvalóan eltérő fizikai tulajdonságaikhoz képest- férfi/nő; 162/189 cm; 45/75 kg- a semlegességre törekszenek interakcióikban, a trükkökben és a táncban pedig arra keresik a választ, hogy a klasszikus szerepek fizikai megnyilvánulásukban felcserélhetők-e, illetve annak illúzióját meg tudják-e teremteni.

A következő asszociációs halmazokhoz kísérelnek meg kialakítani megfelelő mozgásminőségeket, szituációs helyzeteket, konkrét akciókat:

1. „Itt bármi megtörténhet.”
Az elképzelés az, hogy a „bármi megtörténhet” érzés, gondolat lebontja a néző elvárásait, serkenti a kreatív gondolkodást. Utat nyit a rugalmas asszociációk felé.
A karaktereket kiszámíthatatlanság jellemzi. A fizika törvényeit meghazudtolni látszó, akrobatikus mozgások, érzékcsalódást okozó minőségek, irracionálisnak ható mozgássorok, provokatív helyzetek. Állandó változás és váratlan fordulatok cáfolják meg a néző logikáját, prekoncepcióit.

2. „Mindent vagy semmit.”
Ez az asszociáció tulajdonképpen a magas tét érzetét kelti. Fontossá tesz minden apró részletet, serkenti a figyelmet, koncentrációt.
A karakterek teljes átadással viseltetnek feladataik iránt, kevéssé törődve egy-egy akciójuk veszélyeivel, lehetséges negatív következményeivel. Rizikós akciók, kíméletlen feladatok, nyers fizikalitás, ellentétes energiák jellemzik a mozgást. Extrém fizikai terhelés alakítja a tudatállapotot és a dinamikát.

3. „Semmi sem fekete- fehér.”
Ha nehezebb megítélni a viszonyokat, motivációt az kérdéseket von maga után. A célja ennek az asszociációs halmaznak, hogy kétséget ébresszen, serkentse a kíváncsiságot.
A karakterek viszonya az akciókban vállalt szerepeikhez, egymáshoz, feladataikhoz nem egyértelmű. Szerepcserék, „önfeláldozás”, konfliktus, kitartó küzdelem a fizikai nehézségekkel, szándékos kudarc, negatív szerep felvállalása. Mozgások, amelyekben az egyik fél alárendelt helyzetben van. Trükkök, melyek az egyik fél munkájára hangsúlyt tesznek a másik kárára. Abszurd szituációk, ellentmondásos viselkedés.

Simkó Beatrix és Csuzi Márton egy kétszereplős produkció létrehozásán dolgoznak. Egy olyan duett létrehozása a cél, mely szervesen vegyíti a tánc és az új cirkusz eszközeit, hogy egy különös, abszurd világot idézzen meg. Az előadás fő nyelvezete a partnering, amely kortárs tánc színpadokon és a cirkuszban egyaránt ismert technika.
Simkó Beatrix és Csuzi Márton nem először találkozik az ilyen műfajokat összekötő megközelítéssel. Márton 2012-13-ban egy éven át Art Du Déplecement (ADD) képzésen vett rész Párizsban, mely idő alatt parkour módszerekkel és technikákkal ismerkedett meg, s ezt a tudást azóta Budapesten is továbbadja a Flying Bodies saját kezdeményezésű fesztivál keretén belül. Kettejük érdeklődése a tánc és cirkuszi technikák ötvözése felé, Duda Éva öt éve repertoáron lévő Virtus című előadásában találkozott először, mely azóta tovább erősödött.

Az előadók új légi akrobatika és cirkusz- technikai tudást sajátítottak el és ötvözték a kortárs tánccal. Simkó Beatrix ezen kívül a Grotesque Gymnatsics formációval alkotott és szerepelt hasonló fúziós előadásban. Külön-külön és együtt is részt vesznek akrobatika, partnerakrobatika és tánc workshopokon, szemináriumokon. Jó partneri viszony épült ki köztük az elmúlt évek közös élményei, tapasztalatai alatt, ez segíti őket az új technikai tudás gyors és megbízható megszerzésében.

Szereposztás, stáb:
Alkotók, előadók: Simkó Beatrix, Csuzi Márton
Fény, színpadkép: Dömölky Dániel
Produkciós vezető: Vámos Janka
Mentor: Goda Gábor

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Duda Éva Társulat, MU Színház
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

{gallery}617{/gallery}

Informatikai partner: