1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Színházi Beavató program

hétfő, 19 november 2018 18:00

színházterem
időtartam: 50 perc
jegyár egységesen: 1800 Ft

Zártkörű rendezvény

Színházi Beavató program
Középiskolai osztályok számára a Tünet Együttes Sóvirág című darabjával

2018. szeptember és 2019. június között több diákcsoport is ingyenesen vehet részt a Tünet Együttes független színházi társulat Beavató programjában. A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a kortárs színházi világot. A program két, időben és térben elváló, de gondolatilag egy egységet képező részből áll. Első része egy iskolai keretek között megvalósuló beavató foglalkozás, második része a Sóvirág című darab megtekintése és az előadást követő beszélgetés.

A Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című darab a történelemkönyvek távoli világát hozza testközelbe, valamint reflektorfénybe állítja a generációk közötti különbségeket és hasonlóságokat. Egyik főszereplője a 93 éves Fahidi Éva, az utolsó Auschwitz-Birkenau-túlélők egyike. A darab másik mesélője az Évánál közel 60 évvel fiatalabb Cuhorka Emese táncművész. Az előadás fő kérdése, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat? Vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott?

Mivel foglalkozik a Tünet Együttes?

A Tünet Együttes egy olyan alkotói társulás, amelynek darabjaiban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet. Előadásaink egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. Társulatunk nem ismer műfaji határokat, előadásainkban egyenrangú elemként kezeljük a szöveget, a mozgást, a zenét, a vizualitást, és kedveljük a különleges technikai megoldásokat. A Tünet Együttes működésében kezdettől fogva fontos a társadalmi szerepvállalás. Különösen lényegesnek tartjuk, hogy személyesen megszólítsuk a fiatal, tízes és húszas éveikben járó korosztályt, és felhívjuk figyelmüket a kortárs tánc és színház világára.

Hogyan néz ki maga a Beavató program?

A beavató foglalkozás keretében a társulat tagjai, valamint egy drámapedagógus dupla órán adnak bepillantást a kortárs táncszínház világába, a Tünet Együttes egy adott előadásához kapcsolódóan. A foglalkozás 90 percben valósul meg: egy sor mozgásos, szöveges és drámai gyakorlatot (térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív feladatokat) tartalmaz, amelyeket az előadásban tárgyalt társadalmi kérdésekkel kapcsolatos közös gondolkodást indítják el. A foglalkozást tanítási időben, az iskola órarendjébe illesztve tartjuk, az intézmény által biztosított terekre alkalmazva, közösen egyeztetett időpontokban.

A program második része a Tünet Együttes egy, repertoáron lévő előadásának megtekintése. Az előadás-látogatására az iskolai beavató foglalkozásokat követően kerül sor, így a diákok már élményekkel és előzetes ismeretekkel gazdagon tekinthetik meg magát a darabot.  Ezt követően beszélgetést szervezünk, melyben a diákok kötetlen formában vitathatják meg benyomásaikat az előadások alkotóival, valamint a felmerülő kérdéseket összekapcsolhatják az iskolai foglalkozás tapasztalataival is. Az iskolai beavató foglalkozásokat az iskolák számára ingyenesen szervezzük, a színházlátogatásra pedig a színházakkal együttműködésben kedvezményes diákjegyeket biztosítunk.

{gallery}642{/gallery}

Informatikai partner: