1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

IV. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivál (1.nap)

hétfő, 12 november 2018 17:30

színházterem

IV. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivál

Idén két közösségi színházi előadás adja keretét programunknak. A Káva Kulturális Műhely nyáron dolgozott együtt siklósbodonyi fiatalokkal, ennek eredményét láthatják az érdeklődők az első napon. A MU Színház szép korú civilekből álló közössége pedig egy egész éves munka, próbafolyamat lezárását mutatja be a programsorozat záró akkordjaként. Közte pedig egy különleges filmvetítés, egy tantermi színházi előadás és egy rendhagyó történelemóra mellett egész napos programokkal várjuk résztvevőket, egy vitaszínházi workshoppal, valamint egy beavató programmal.

Minden egyes előadás, minden egyes program egy célt szolgál: színházi élményen, színházi játékon keresztül közösen keressünk válaszokat a témák által felvetett kérdésekre, illetve közösen tegyünk fel újabb kérdéseket. Sok kérdés lesz, és még több válasz.  Ami azonos minden programban: együtt gondolkodunk és hozunk meg döntéseket.

Közösen.

Közösségi Színház Siklósbodonyban

Siklósbodony a Siklósi és a Selyei Járás határán fekvő törpefalu. A százötven fős közösség pár éve úgy döntött, hogy leváltja a rendszerváltás óta regnáló, a hitélettel kapcsolatos teendőket is ellátó polgármesterét. Az önkormányzat munkatársai ekkor hívtak először művészeket és művészetpedagógusokat a településre. A Sajatszínhaz. org JövőKép kezdeményezése keretében 2016 óta dolgozott már itt a pécsi Mural Morál, Csoszó Gabriella, a Stereo Akt és a Káva Kulturális Műhely is. Az alkotók mindig azt vizsgálták a helyi fiatalokkal, hogy miféle jövőt képzelhetnek el a maguk számára egy intézményeit (a boltot, az óvodát, a postát, a tanodát) fokozatosan elveszítő, ráadásul 2009-ben - a statisztika csalafintaságának köszönhetően – „az ország legszegényebb településének” kikiáltott település lakói.

Az Open Fesztivál keretében bemutatjuk a Stereo Akt műhelyében készült Remake_Bodony című 2017-es közösségi dokumentumfilmet, majd a film főszereplőinek 7305 nap múlva című részvételi színházi előadását, amelynek létrehozásában a Káva drámatanárai segítették a szereplőket.

színházterem
korosztály: 14+
időtartam: 60 perc
jegyár: ingyenes

Remake_Bodony (dokumentumfilm)

-A 7305 nappal később című előadás kísérőprogramja-

Bemutatja a STEREO Akt és a Parforum.

Hogyan készíti el egy tucatnyi siklósbodonyi fiatal saját kisfilmjét, amihez egy profi stábot kap segítségül?

A STEREO AKT egy baranyai aprófalu fiatal lakóival dolgozott közel három hónapon keresztül. A jövőKÉP projekt első felében a fiatalok egy fotós műhelymunkán és a közösségi festés módszerén keresztül vizsgálták saját kapcsolataikat és a falut mint az életük környezetét.

A közösségi filmkészítés résztvevői az itt talált történetekből hármat vittek vászonra, amelyek egyazon esküvő napján esnek meg: életre kel egy garázs (amelyben minden pillanatban "csillag születik"); azután botrányba fullad egy lakodalmas tánc; végül megérkezik a Google Street View autója, ami e nem mindennapi helyzetben dokumentálhatja a falut és lakóit.

A filmkészítést megörökítő dokumentumfilm megmutatja, hogy miként válnak színésszé, íróvá és rendezővé a fiatalok, miközben a Happy Endet keresik; hogyan küzdenek egymással és a körülményekkel; mérlegelik, hogy feladják, vagy vállalják önmagukat.

A sajatszinhaz.org "jövőKÉP" programja részeként megvalósuló filmet bemutatja a STEREO AKT és a Parforum.
www.sajatszinhaz.org
www.stereoakt.hu

Főszereplők: Czenner Anita, Czenner Máté, Kis János, Kis Dániel, Keresztes Attila, Keresztes Kitti, Kovács Zsófia, Lakatos Gina, Pados Richárd, Soproni Afrodíté, Soproni Anasztázia, Tóth Dominika, Vas Gergő
Közösségszervezés: Lakatos Gina, Keresztes Kitti, Czenner Anita, Vlasits Anikó
Közösségi festés: Katona Kriszta, László Eszter
Fotóhang: Csoszó Gabriella, Oblath Márton
Alkotó munkatársak: Kőrösi Máté, Oblath Márton, Szabó Veronika
Operatőr: Kőrösi Máté
Operatőr (kisfilmek): Gajdics Dávid
Vágó: Vághy Anna
Hangmérnök: Necz Balázs
Hangmérnök (Esküvő jelenet): Csizmadia Botond
Zene: Bartha Márk
Világosító: Papp Máté
Kamera asszisztens: Kisteleki Márton
Drón felvételek: Grüll Péter
Vfx: Karcis Gábor
Colorist: Juristovszky Tamara
Produkciós asszisztens: Tési Dóra
Gyártásvezető: Steinmetz Anikó
Producer: Rácz Anikó
Rendező: Boross Martin

A program az EGT finanszírozási mechanizmus Platform-művészet: Részvételi művészet program (HU07-B2-0235-2016) keretében valósul meg.

színházterem
korosztály: 14+
időtartam: 80 perc szünettel
jegyár egységesen: 1000 Ft

7305 nappal később
-közösségi és résztvevő színházi előadás-

A jövőnk, a kép, amit dédelgetünk magunkról a távoli jövőben, amiről azt mondják, hogy a kezünkben van, hogy felelősek vagyunk érte, hogy csak rajtunk múlik valójában egy álmokból, célokból, vágyakból, félelmekből és megszokásokból épített, pusztán a fejünkben létező valami.  Nem tudhatjuk, hogy mi lesz, ettől olyan izgalmas, hogy szinte minden fiatal foglalkozik vele, még az is, aki azt mondja, hogy nem. Azzal, hogy nem foglalkozik vele éppen azt teszi. Mert kell vele bíbelődni, hiszen folyamatosan változik, van, akinél kicsit az évek alatt és van, akinél szinte hónapról hónapra másként villan fel. De egy biztos, ami lesz az a miénk lesz.

A siklósbodonyi fiatalokkal készített közösségi és résztvevő színházi előadás erről a jelenségről, a jövőnk iránti folyamatos kíváncsiságról szól. Vajon mire van szükségük a fiataloknak ahhoz, hogy a jövőjüket alakítsák? Ezekben a képekben ott vagyunk mi, a félelmeink és a vágyaink és reméljük, a résztvevők is.

Szereplők: Czenner Anita, Czenner Máté, Keresztes Attila, Keresztes Kitti, Kis Dániel, Kis János, Memovic Emir, Soproni Afrodité, Vas Zsani, Vlasits Lili, Epresi Tamara, Tihanyi Evelin, Sereglei Liza és Sereglei Lola

Rendezte: Milák Melinda és Sereglei András
Segítők: Bartáné Somogyi Gina, Oblath Márton

Az előadás az Emberség Erejével Alapítvány támogatásával jött létre a Káva Kulturális Műhely jövőKÉP2018 projektjén belül, a Parforum Részvételi Kutatóműhely és Siklósbodony Község Önkormányzata partneri közreműködésével.

Támogató: Emberség Erejével Alapítvány

Az előadás korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlott.

Informatikai partner: