1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

IZP-estek

vasárnap, 11 november 2018 20:00

színházterem

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjas jegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
jegyvásárlás→

IZP-estek
- (az NKA Imre Zoltán programjának támogatásával) -
Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!

Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program. Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 20 perc
korosztály: 12+

Léda arcai

Ady Endre és Léda kapcsolatának, a köztük lévő 9 esztendős „repülésnek” állít emléket a Léda arcai című táncelőadás.

Kőnig István: „Lassan több mint 20 éve része az életemnek a tánc/táncművészet. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel a művészeti ággal foglalkozhatok. Imádtam és a mai napig nagyon szeretek táncot tanulni, tanítani, etűdöket vagy hosszabb koreográfiákat alkotni. Azt gondolom, hogy a nonverbális kommunikáció csúcsa a táncművészet, ahol a verbalitás eltűnik, ott új utak nyílnak meg az emberi test számára a gondolatok kifejezésére. Külön köszönet a Budapest Táncszínháznak és Földi Bélának, aki ha kell, jelen van és segít.”

Szereposztás / stáb:
Alkotó: Kőnig István
Színművész: Dányi Krisztián

Táncolják: Kiss Csenge, Tóth Petra, Szebenyi Krisztina, Erdélyi Kata, Agócs Anett, Kozák Alexandra, Kőnig István

Fény: Lackó Albert
Videó: Szabó Gergely
Zene: Bolla Péter
Jelmez: Katrics Krisztina

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.
 

időtartam: 40 perc
korosztály: 16+

Ziggurat Project/Bot Ádám: HOMÁLYÁLLAPOT

A homályállapot a tudat erős beszűkülésével járó rendellenes lelkiállapot, melyben szélsőséges érzelmek társulhatnak érzékcsalódásokkal, ezt követően pedig emlékezetvesztés történik, így a beteg emlékképek nélkül bír a valóságos szituációval összhangban nem álló cselekvéseiről.

A mozgásszínházi előadás a psziché eme működését vizsgálja, cselekménye megtörtént eseményeken alapul: a Van Gogh testvérpár – feltehetőleg öröklött hajlamú – epilepsziában szenvedett, így a betegség tüneteként gyakran előfordult, hogy “elméjükre köd borult”. Tragikus módokon, hat hónap különbséggel búcsúznak az élettől; Vincent az öngyilkosságot választja mentsvárul, Theo pedig eszét – és végül életét – veszti a gyászban. Az érzékcsalódások és hallucinációk mellett a magányosság kínzó állapota kerítette hatalmába a fivéreket, melynek fogságából végül képtelenek voltak szabadulni. Egymásba kapaszkodó sorsuk a testvéri szeretet szívszorító elbeszélése, melyet a feltétel nélküli elfogadás és a létezés egymástól függő szoros viszonya fémjelez.

Az idő váltakoztatása alakítja az előadás szerkezetét, miszerint Theo a jelenben vall arról a betölthetetlen űrről, melyet Vincent halála hagy maga után, folytonos visszaemlékezéseivel azonban a múltban tesz látogatást, ahol megállíthatatlanul elvészni látszik.

Az összművészetiség jegyében született produkció egyszerre hommage - a 165 éve született posztimpresszionista festőóriás előtt - és reflexió - az elme egyik működési zavarára, mely napjainkban továbbra is téveszmékkel övezett.

A Ziggurat Project fókuszában a kortárs tánc és más művészeti ágak összefonódásából létrejövő térérzékeny és interdiszciplináris alkotások állnak. Az elmúlt három év során olyan nemzetközi kooperációkban vett részt, mint a Placcc Fesztivál, Visegrad Fund előadóművészeti rezidencia, Art&Tech Days (SK), White Night Festival (SK), Spotter Trip (A) vagy a Let me in Performing Arts Festival (DE). Itthon, többek között egyéni térspecifikus akcióik és ernyőszervezete, a Pro Progressione produkciói mellett, a Ziggurat az Antré és az Arccal a Halnak újgenerációs programokon, illetve az L1 danceFest keretében is bemutatkozott már.

Bot Ádám alkotó-előadó, a Ziggurat Project összművészeti társulat tagja. Dezső Virág növendéke, akitől fizikalitáson alapuló előadóművészetet tanult Debrecenben. 2010-2013 között a Budapest Kortárstánc Főiskola táncművész szakos hallgatója. 2014-től vesz részt független alkotók és társulatok projekt jellegű munkáiban, illetve kőszínházak produkcióiban.

Szereposztás/stáb:
Alkotó-előadók: Szilágyi Krisztián, Zelei Péter
Szövegkönyv: O. Horváth Sári
Látvány: Szabó Kristóf (KristofLab)
Alkotó munkatársa: Lakos Fanni
Alkotó (koreográfia, rendezés): Bot Ádám
Mentor: Bodor Johanna

Kommunikációs munkatárs: Kovács Brigitta
Produkciós vezető: Sarlós Flóra Eszter

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, MU Színház, Ziggurat Project, Pro Progressione, KristofLab, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ;
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.
 

{gallery}636{/gallery}

Informatikai partner: