1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

BakóLévaiRubikOberfrank:Today is today

péntek, 09 november 2018 20:00

színházterem
időtartam: 50 perc
korosztály: korhatár nélkül

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjas jegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
jegyvásárlás→

BEMUTATÓ

BakóLévaiRubikOberfrank: Today is today

Az alkotók így látták a folyamatot szeptember közepén: a mégélés musical-je, emberi fizikalitás időn innen és időn túl, the journey, kínos leszek ma? Felnőtt játszótér, áhitat, az általában nem használt használatának haszna, növeljük a semmi arányát, hol húzódik a ma múlt, jelen és jövő határa? Mi lesz még?

Ebben az előadásban az alkotók kiindulópontja egy egyszerű kérdés: mi mozgat? Két generáció találkozását láthatjuk: 20-as éveikben járó lányok, és az élet különböző területein, így a szakmájukban is évekkel tapasztaltabb férfiak. Az alkotófolyamatban olyan tér és idő kidolgozásán munkálkodtak, mely mindannyiuknak játszóteret képez, így fúzionálja, köti össze őket, teremt közös terepet a megmutatkozásra, mégis láthatóan különböző karaktereket hív életre, melyek változó módokon találnak egymásra. Ezt a gondolatot szövik át a címből is adódó asszociációkkal, melyek az idő tágításának, szűkítésének gondolatán keresztül keretezik lehetőségeiket, így széles skálán, szokásaikhoz képest bővített eszköztárral mutatkozhatnak meg egészen a legfinomabb érzéki pillanatoktól az extázisig.

Bakó Tamás: Bakó Tamás 1995-ben végzett a Budapest Tánciskolában. Azóta tagja volt Ismael Ivo együttesének, a Marco Santi Danse Ensemble-nek, az Off Társulatnak és az Artusnak. Társulati munkái mellett, olyan koreográfusokkal és társalkotókkal dolgozott együtt, mint Angelus Iván, Rui Horta, Rózsavölgyi Zsuzsa, Gál Eszter, Vicky Shick, Scott Wells, Laura Vera Esperanza, Nagy Zoltán, Szűcs Réka, Dömötör Luca, Kelemen Patrik, Peter Pleyer, vagy Mészáros Máté. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, valamint a Budapest Kortárstánc Főiskola állandó tanára immár tíz éve. Időről időre vendégeskedik más iskolákban és fesztiválokon is, mint például a SEAD és a La  Manufacture Haute école des arts de la spéctacle, vagy a Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztivál, és az Austrian Contact Festival. Az elmúlt években több magyar és nemzetközi a kortárstánc pedagógiai és művészeti kérdéseit kutató műhelynek volt aktív, vagy kezdeményező résztvevője.

Rubik Ernő Zoltán zeneszerző, zongorista. Zenéjének fő játékterületei előadó és közönség, improvizáció és kompozíció, zene és más médiumok kölcsönhatása. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, KOMA, Thália színház, Tünet Együttes, Zéró Balett), művészeti kutatómunkája (Az Ismeretlen Kutatása projekt ösztöndíjasa 2011-ben) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik (Halastó, Soharóza), fontos eszköze a beatbox. Improvizatív zenét és free jazzt játszik zenekaraival, melyek közül a rubik.erno.quintet 2015-ben a Svájci Rádió meghívására adott koncertet a bázeli zeneakadémia jazz-tanszakán. Olyan nemzetközileg elismert zenészekkel játszott együtt, mint Axel Dörner, Grencsó István, Clayton Thomas, Ágoston Béla, André Vida. 2011-től a JAZZAJ improvizatív zenei koncertsorozat társalapítója és kurátora. Kortárszenei és interdiszciplináris kompozíciói a MÜPA, a BMC, a MU Színház, a Hermina galéria és a FUGA színpadain kerültek bemutatásra. Rendszeresen tart és szervez improvizációs workshopokat (Tér-idő-jam, JazzaJ MŰHELY). Zeneszerzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán tanult Jeney Zoltánnál.

Oberfrank Réka 1994-ben született Budapesten. Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán, illetve a The Danish National School of Performing Arts-ban végezte. Ezt követően, szakmai gyakorlatként tagja volt a spanyol CobosMika Seeds formációnak. Egy éve tért haza Magyarországra, ahol jelenleg szabadúszóként dolgozik.

Lévai Viola 1992-ben született Budapesten. Kortárstánc tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán végezte 2011-2015 között. Táncosként olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Angelus Iván, Juhász András, Szenteczki Zita, Molnár Csaba, Dömötör Judit, Dömötör Luca, Oberfrank Réka. Jelenleg szabadúszó előadó, valamint tánctanár.

Alkotók/előadók:
Lévai Viola
Bakó Tamás
Oberfrank Réka
Rubik Ernő

Fényterv: Major Mátyás
Külön köszönet: Takács Ramóna, Oberfrank Luca, Barta Ninett   

Támogatók:
SÍN Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, MU Színház, Új Előadóművészeti Alapítvány

{gallery}634{/gallery}

Informatikai partner: