1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Time and Dance mini fesztivál (2.nap)

szerda, 14 március 2018 20:00

színházterem
időtartam: előadásonként 30-50 perc
korosztály: 12+

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
bérlet érvényes
A jegyárak egy napra érvényesek.

Time and Dance mini fesztivál
- A SÍN Kulturális Központ és a Festiwal Ciało/Umysł közös programja -

2017-ben a SÍN Kulturális Központ és a varsói székhelyű Fundacija Ciało/Umysł együttműködésben valósította meg Time and Dance elnevezésű projektjét, melyet a Varsói Magyar Kulturális Intézet támogatott a lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretén belül.

A projekt célja a Magyarországon és Lengyelországban dolgozó fiatal kortárstánc alkotók segítése volt, melynek keretében három magyarországi és három lengyelországi alkotó nyílt pályáztatás útján kapott támogatást, hogy önálló produkciót hozzanak létre „idő és tánc” témakörben. A nyertes pályázók egy egyhetes közös elméleti workshop-on vettek részt Varsóban 2017 tavaszán, majd a produkciós időszakot követően 2017 októberében mutatták be alkotásaikat a varsói Ciało/Umysł Fesztiválon. 2018 márciusában egy minifesztivál keretén belül mutatkozik be a hat alkotás a MU Színházban.

A program kurátorai: Edyta Kozak, Rácz Anikó
Mentorok: Rafał Dziemidok, Péter Petra
Produkciós vezetők: Krzysztof Kwiatkowski, Vámos Janka

Partnerek: SÍN Kulturális Központ, Fundacija Ciało/Umysł, Center for Contemporary Art – ZamekUjazdowski, Varsói Magyar Kulturális Intézet

A lengyelországi bemutató az Exchange: Change – Time and Dance program keretén belül valósult meg.

Támogatók:
Varsó Főpolgármesteri Hivatala, Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökségvédelmi Minisztériuma, Magyarország Külügyminisztériuma – Balassi Intézet, Center for Contemporary Art – ZamekUjazdowski, Nemzeti Kulturális Alap

Március 14. (szerda)

20:00-20:40
időtartam: 40 perc

Biczók Anna
Precedents to a potential future

Egy személyes lecture-performansz, amelyben a benyomások, képzelet és emlékek kapcsolódnak össze, eljutva a jelen pillanatáig. Mi az, ami nem látható? Melyik az a pillanat, ahol a jelentés megszületik? Hogyan egészíti ki egymást a szöveg, a hang, a kép és az érzet, hogy ezek együtt hozzák létre a jelenséget, amit „élménynek” nevezünk? A narratíva különböző kifejezésmódok által teljesedik ki egy előadásban, amely jelen van - vagy nincs jelen.

Alkotó, előadó: Biczók Anna Nanastrova
Zene: Varga Vince
Jelmez: Kasza Emese (MEI KAWA)
Fény és technikai konzultáció: Dézsi Kata
Külön köszönet: Fülöp László, Szabó-Székely Ármin

Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Varsói Magyar Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Fundacija cialo/umysl, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17, Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski, Műhely Alapítvány

Biczók Anna – táncos, koreográfus. 2009-ben végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán, azóta független előadóként és alkotóként dolgozik. 2007 és 2010 között Hód Adrienn nevével fémjelzett HODWORKS tagja volt. 2014-ben szerepelt Fülöp László „there’s an elephant in every room” című előadásában mely Lábán-díjban részesült, és akivel előszeretettel dolgozik együtt azóta is. Több ösztöndíj programban is részesült az elmúlt években, a legutóbbi egy három hetes philadelphiai csereprogram volt a Philadelphia Dance Project és a Műhely Alapítvány közös szervezésében 2016-ban.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap
  

20:50-21:20
(kávézó)
időtartam: 30 perc

Ula Zerek:
Exposure

Az előadást Eadweard Muybridge mozgástanulmányai inspirálták, aki több kamerából álló rendszerrel készített felvételeket különböző mozgásokról. Mozdulatokról készített állóképeit egymás mellé helyezve kreált mozgóképeket. Az idő körkörös paradoxona Muybridge műveiben, valamint a vágyakozás, hogy megragadja az észrevétlent mind nagyon érdekes szempontok számomra. Az idő kérdéseinek feltérképezésében ütköztettem a mozgást a fotográfiával mind az együttműködés, mind az ellentétek szintjén.

Alkotó, előadó: Ula Zerek
Fotózás: Tomek Zerek
Zene: WODA – Adam Witkowski&Krzysztof Arszyn Topolski

Ula Zerek a tánc, a színház és a performansz határmezsgyéjén alkot. 2009 óta dolgozik önálló koreográfiáin, illetve társalkotóként vesz részt kollektív munkákban – HumuliLupuli (2009), Memo (2011) iIstota (2012), In memoriam (2014), Ties (2015), Exposure (2017). 2004-től a Dada von Bzdülöw Theatre társulatban az alábbi munkákban dolgozott: Odys- seas (2004), Eden (2006), Barricade of Love (2008), CzerwonaTrawa (2009), FRUU (2011), Celebration (2012), Enclave 4/7 (2013), Dada Reply (2017). 2008-ban diplomázott a Gdansk-i Egyetemen, 2015-ben a Gdansk Képzőművészeti Akadémián.

21:30-22:00 (színházterem)
időtartam: 30 perc

22:00-22:30 (kávézó)
időtartam: 30 perc
Az előadás két térben zajlik egymás után

Aleksandra Bożek-Muszyńska:
The day when V. made me think or how I got rid of procrastination

“Kedves néző,
Csukd be szemed,
Engedd, hogy a kérdés felvetődjön,
Adj magadnak időt a válaszra…”

Violetta Villas egyszer azt énekelte: „Eljön ennek is az ideje…”

Az előadásban erre a kérdésre próbálunk választ találni: minek jön még el az ideje?

Az előadás elkészítésében az alkotó 30 éves és 50 év feletti nőkkel készített interjúk anyagát is felhasználta.

Alkotó, előadó: Ola Bożek-Muszyńska
Zene: Jakub Pałys
Jelmez: Ola Bożek-Muszyńska, Anna Czyżykiewicz

Aleksandra Bożek-Muszyńska táncos, koreográfus, előadó, kortárstánc tanár, üzleti coach, tolmács, számos workshop résztvevője. A Grażyna Kulczyk vezette Art Stations Alapítvány által működtetett Alternative Dance Academy ösztöndíjasa 2015-2017 között. 2015-ben szintén ösztöndíjasként részt vett az Amsterdam School For New Dance Development intenzív képzésén. 2007 óta dolgozik együtt az Anna Piotrowska Színházzal (a színház „Mufmi” néven is ismert), ahol jelenleg művészeti koordinátorként és oktatóként dolgozik.

Informatikai partner: