1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Time and Dance mini fesztivál (1.nap)

kedd, 13 március 2018 20:00

színházterem
időtartam: előadásonként 30-50 perc
korosztály: 12+

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
bérlet érvényes
A jegyárak egy napra érvényesek.

Time and Dance mini fesztivál
- A SÍN Kulturális Központ és a Festiwal Ciało/Umysł közös programja -

2017-ben a SÍN Kulturális Központ és a varsói székhelyű Fundacija Ciało/Umysł együttműködésben valósította meg Time and Dance elnevezésű projektjét, melyet a Varsói Magyar Kulturális Intézet támogatott a lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretén belül.

A projekt célja a Magyarországon és Lengyelországban dolgozó fiatal kortárstánc alkotók segítése volt, melynek keretében három magyarországi és három lengyelországi alkotó nyílt pályáztatás útján kapott támogatást, hogy önálló produkciót hozzanak létre „idő és tánc” témakörben. A nyertes pályázók egy egyhetes közös elméleti workshop-on vettek részt Varsóban 2017 tavaszán, majd a produkciós időszakot követően 2017 októberében mutatták be alkotásaikat a varsói Ciało/Umysł Fesztiválon. 2018 márciusában egy minifesztivál keretén belül mutatkozik be a hat alkotás a MU Színházban.

A program kurátorai: Edyta Kozak, Rácz Anikó
Mentorok: Rafał Dziemidok, Péter Petra
Produkciós vezetők: Krzysztof Kwiatkowski, Vámos Janka

Partnerek: SÍN Kulturális Központ, Fundacija Ciało/Umysł, Center for Contemporary Art – ZamekUjazdowski, Varsói Magyar Kulturális Intézet

A lengyelországi bemutató az Exchange: Change – Time and Dance program keretén belül valósult meg.

Támogatók:
Varsó Főpolgármesteri Hivatala, Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökségvédelmi Minisztériuma, Magyarország Külügyminisztériuma – Balassi Intézet, Center for Contemporary Art – ZamekUjazdowski, Nemzeti Kulturális Alap

Március 13. (kedd)

20:00-20:40
időtartam: 40 perc

Dömötör Luca:
UNI

Az uni egy latin előtag, ami olyan szavakat előlegez, mint egység, egyetemesség. Ugyanakkor egyet, egyedüliséget is jelent. Ez az ellentmondás adja a darab kiindulópontját, melyben az előadók egy absztrakt világot teremtve keresik útjukat. Nap, mint nap az együtt-levést gyakoroljuk, miközben folyamatosan egyensúlyozunk az egónk és az empátiánk, a vezető és a vezetett szerep között. Mégis mi az, ami összetart minket?

Két zenész és két táncos merül alá a tér rezgéseibe miközben ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Koncepció: Dömötör Luca
Előadók: Dömötör Luca, Lévai Viola
Zenészek: Ifj. Balázs Elemér – billentyűk, Kaszab Sebő – dob
Jelmez: nemkool fashion
Fény: Major Mátyás

Támogatók: Új Előadóművészeti Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Varsói Magyar Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Fundacija cialo/umysl, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17, Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski

Dömötör Luca 2015-ben diplomázott a Budapest Kortárstánc Főiskola kortárstánc művész szakán. A főiskola elvégzése óta többnyire önálló darabjain dolgozik, ahol a táncosi feladatok és örömök mellett koreográfusi, rendezői, szervezői, menedzseri feladatokat is ellát. Az alkotás mellett a miskolci Balázs Győző Református Gimnázium és Művészeti Líceumban tanít. Itt saját tanári metodika kialakításán dolgozik, amiben a technikai alapozás mellett az improvizáció, mint önfelszabadító, táncfelszabadító eszköz és a kreatív alkotás dominál. Ezen kívül óvodákban tart kreatív gyermektánc órákat.

21:00-22:00
időtartam: 50 perc

Lior Lazarof:
Variation of Interior

Lior Lazarof szólója egy valós idejű kísérlet; szerkesztett térben való létezés; egy olyan játék,
amely a befogadóképesség szintjei között ingadozik; egy formalizált távolság, mely nagyobb
intimitást kíván létrehozni.

Alkotó, előadó: Lior Lazarof
Támogatók: Műhely Alapítvány, L1 Egyesület, EMMI, SÍN Kulturális Központ, Varsói Magyar Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Fundacija cialo/umysl, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17, Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski

Lior Lazarof Izraelből származó táncművész. Professzionális képzését Ga’aton-ban kezdte a “Dance Workshop”-on, majd a „The Jerusalem Academy of Music and Dance”-en folytatta tanulmányait. Miután megszerezte diplomáját Magyarországra költözött, hogy karrierjét mozgáskutatóként és előadóművészként folytassa. Több különböző ösztöndíjat és rezidenciát kapott alkotói munkájának támogatására, 2017-ben egy éves rezidenciát nyert Ladjánszki Márta által vezetett L1 Egyesületnél. Szívesen emel be alkotásaiba különbözőtudomány- illetve más művészeti ágakat.

20:00 – egész este
(kávézó)
időtartam: folyamatos

Aniela Kokosza:
I give you time

Az alkotó által kínált helyzet lehetőséget nyújt arra, hogy megszabaduljunk az idő nyomásától, megtaláljuk az időtől független lelkiállapotot, egy közös kísérlet, mely az adás és a kapás közötti határvonal megkérdőjelezésén alapul. Bár az idő nélküli térben való létezés éppen olyan paradoxon, mint a vákuumban való létezés, az alkotó-előadó mégis megpróbálja megosztani a komfort zónát a közönséggel, időt ad nekik. Az, hogy mit kezdenek az így kapott idővel, csak rajtuk áll.

Aniela Kokosza előadóművész, koreográfus, táncterapeuta, 2015-ben diplomázott a poznani Orvostudományi Egyetemen, majd az Institute of Music and Dance-en. 2008 óta működik együtt a Poznań-i Contemporary Dance Stage-dzsel, ahol különféle tánc és oktatói workshop-ot tart. Művészetének középpontjában egy olyan új koreográfiai nyelv kidolgozása áll, amely különböző művészeti formák, a táncot, az előadóművészetet, vagy az emberi test tanulmányozását ötvözi.

Informatikai partner: