1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

IZP-estek

péntek, 27 április 2018 20:00

színházterem
időtartam: 140 perc két szünettel
korosztály: 14+

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
bérlet érvényes
jegyvásárlás→

IZP-estek
- (az NKA Imre Zoltán programjának támogatásával) -

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!

Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program. Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

Időtartam: 30 perc
Korosztály: 16+
Külföldiek számára is ajánlott.

VAKFOLT

A Vakfolt című táncszínházi előadás a tánc, a zene és a képzőművészet ötvözetéből építkezik. Arra összpontosít, hogy különböző művészeti ágakat egyesítsen, ezúton fogalmazva meg egy táncszínházi előadást összművészeti alkotásként. Az előadás, ahogyan a cím is előrevetíti, arra hivatott rámutatni, amit nézünk, de nem látunk, vagyis a Vakfoltra.

Az előadás betekintést nyújt két bipoláris zavarral küzdő fiatal férfi és nő kezelésébe. A művészetterápia segítségével keresik a kiutat. Minél jobban elmélyülnek az alkotás varázsában annál inkább távolodnak betegségük hatókörétől.

Tőkés Imola pályakezdő koreográfus. A különböző művészeti ágak ötvözetében rejlő szimbiózispontokban látja a táncszínház új lehetőségeit. A Vakfolt című előadás rendező-koreográfusa és előadója. 

Trabalka Cecília (TRAiLA) színész, elektronikus zenei producer, színházi zeneszerző. Élő elektronikus hangzások mentén biztosít talajt a mozgás és a zene sajátos találkozásának.

Cristina Breteanu jelmeztervező. Nagyváradon született, tanulmányait is itt végezte. Munkáit sok színházi és táncszínházi produkcióban láthatta már a közönség. Jelenleg a Nagyvárad Táncegyüttes állandó díszlet- és jelmeztervezője.

Szereplők: Györfi Csaba, Trabalka Cecília, Tőkés Imola
Mentor: Duda Éva
Rendező koreográfus: Tőkés Imola
Zene: Trabalka Cecília
Jelmez: Cristina Breteanu

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg a Nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

időtartam: 25 perc
korosztály: 14+
Külföldiek számára is ajánlott.

A N A L Ó G
-egy szerelmi háromszög, táncszínházi keretek közé szorítva-

“A háromszög egy olyan sokszög, amely három oldallal és három csúccsal rendelkezik. Többféle háromszöget különböztetünk meg. A háromszögeket csoportosíthatjuk szögeik, de akár oldalaik szerint is. Az iskolában megtanulhattuk, hogy a háromszögek belső szögei mindig 180 fokot zárnak be. Most tegyük fel, hogy ezek a háromszögek mi magunk vagyunk. Mi emberek. Sokfelé rendezőthetünk, csoportosulhatunk, sok félék vagyunk, de valahogyan teljesen egyformák és ahogy a háromszögekre, ránk is különböző szabályok vonatkoznak.”

A történetben adott egy család. Ketten vannak, egy férfi és egy nő, akik igazán boldogok, legalábbis azt hiszik magukról. De mi történik akkor, ha az egyik fél sok-sok idő után jön rá, hogy a két egyénnek igazából sehogyan sem sikerül bezárnia azt a 180 fokot? Mint tudjuk, hogy három szög kell ahhoz, hogy háromszöget alkossunk. Vajon mi történik akkor, ha megtalálja azt a hiányzó bezárandó szöget? Miképpen fogja megoldani azt, hogy békességben és kiegyensúlyozottságban éljen ez az új háromszög tovább?

És hogy miért pont analóg? Az analóg szó pontos jelentése: arányos, hasonló.
Itt épp az ellenkezője történik a főszereplőkkel. Egyik sem egyforma. Nem analógok. Nem tudnak azok lenni. Mindenki másképp éli meg a boldogságot, az örömöt, a sikert, a bánatot, a csalódottságot, a traumát és a hűtlenséget. Hibáztatni viszont most senkit sem lehet.

A mű azt a kérdést feszegeti, hogy mikor jöhet el az a pont, amikor mindhárom fél ráeszmél arra a tényre, hogy ez a dolog már nem húzódhat sokáig, hogy ez a háromszög nagyon nem boldog így és hogy ez a háromszög inkább maradna kétszög és egyenletlen, mintsem tökéletes, de fénytelen.

Koreográfus: Jurák Bettina
Táncosok: Szóka Roland, Földesi Milán, Jurák Bettina
Zeneszerző: Gergely Atilla
Fénytechika: Katonka Zoltán
Az előadás mentora: Barta Dóra

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

időtartam: 30 perc
korosztály: 16+
Külföldiek számára is ajánlott, helyenként magyar szöveg előfordul a darabban.

BESZÉLEK RÓLA 
Zenés-táncos terápia egy felvonásban

Sötét van a szobában, már aludnék. Bejön. Lefagyok félelmemben. Soha nem hozom fel, hogy miért nem tudtam akkor elaludni. Előhívom, lefagyok. A mindent élesen dokumentáló emlékképek a mélységből felfelé úsznak levegőért, aztán visszabuknak. Nem adják fel, míg fel nem kapaszkodnak a jéghegy oldalán a csúcs felé.
Érezlek.
De most végre cselekszem.

Alkotó, előadó: Rab Alexandra
Elektronikus zeneszerző: Kiss Barnabás
Dramaturg: Kautzky-Dallos Máté
Díszlet és jelmeztervező: Kuti Letícia
Mentor: Rózsavölgyi Zsuzsa
Fény: Dézsi Kata
Produkciós vezető: Kuti Gergely

Kortárstáncművészként végeztem, jelenleg pedig pszichológiát tanulok. E két terület, ami egyszerre érdekel: alkotás és a lélek. Egy évvel ezelőtt merült fel bennem először, hogy készítenék egy szólót az engem ért traumákról. Akkor jutottam el arra a pontra, hogy beszélni tudtam ezekről. Ahogy Füst Milán is kifejti a művészi teremtés lelki feltételeiről írott értekezésében, elég távol kerültem a fájdalmas élményektől, hogy azokat képes legyek transzformálni és a színpadra helyezni. Ennek a távolságnak köszönhetően több aspektusból megvizsgálva, humorral átitatva, de a témához méltó tudatossággal, művészi és lélektani mélységgel valósítom meg az előadást. A darab során megjelenik a trauma és annak hozadékai, az áldozatban lejátszódó erkölcsi és belső harcok, a feldolgozás és továbblépés.

Olyan sokrétű, összművészeti produkció létrehozása volt a cél, amilyen sokrétű maga a téma is. Ebből fakadóan mindennel, ami a színpadon megjelenik sokoldalúan fogalmazunk és nem csak elmesélünk egy történetet, hanem több szempontból is vizsgálatot teszünk, hogy egy megközelítőleg átfogó képet adhassunk a manapság amúgy is égető problémaként jelen lévő szexuális abúzusról. A darab létrehozásának fő motívuma a kollektív szemléletű alkotói folyamat. A résztvevő művészek- dramaturg, díszlettervező, eletronikus zeneszerző/Dj, táncos/alkotó- szaktudásukat és ötleteiket bevonva alkotnak együtt, egy színes hálóból összeszövődő, a szexuális abúzus köré épülő várat.

A mozgás nyelvezete ugyanúgy, mint az egész darab kísérletező, új utakat, formákat felfedező, érzékeny anyag. Kulcsfontosságú fogalmak megtapasztalása, testbeültetése a cél, ilyen például a félelem, zártság, magány, csend, tanácstalanság, kényszer, kihasználtság, koordinálatlanság, menekülés, védekezés, megnyugvás.

Saját történetemről lévén szó őszintén, tabuk nélkül tud majd megszólalni az előadás a színpadon. Ebben az előadásban nem csak az a szándékom, hogy én beszéljek arról, ami velem történt, hanem hogy cselekvésre motiváljam az embereket.

Rab Alexandra: A Budapest Kortárstánc Szakközépiskola, majd a Salzburg Experimental Academy (SEAD) növendéke volt. Jelenleg a PTE-BTK Pszichológia szakra jár. Munkásságát e két terület határozza meg.

Kiss Barnabás: elektronikus zeneszerző, hangmester, hangdizájner. A Pécsi Tudományegyetem művészeti karán végzett elektronikus zenei médiaművész szakon. Munkáit a kontrasztok jellemzik: chaos - letisztultság, álló terek - hirtelen váltások - fény és sötétség.

Kuti Letícia: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Látványtervező művész mesterszakán végzős hallgató. A látványtervezés alapképzését a Kaposvári egyetemen végezte 2016-ban. A szakmája változatossága, kihívásai, és ezeknek a megoldásai inspirálóak számára.

Kautzky-Dallos Máté: Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturgia szak végzős hallgatója.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg. 

Informatikai partner: