1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Atelier 21220: Late night show (Bemutató)

péntek, 06 április 2018 20:00

Színházterem
időtartam: 70 perc
korosztály: 18+

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
bérlet érvényes
jegyvásárlás→

BEMUTATÓ

Atelier 21220: Late night show

“…Az emelvényen vagy akár egy leplen megjelenő meztelen test eleve elkülönül minden mástól, eltávolíttatik belőle minden, ami benső – s ez az eleve döntő jelentőségű. A mezítelen elkülönül minden mástól, akárcsak a színpadra lépő színész, akinek meg kell feledkeznie saját benső életéről […] a színész saját hangját, lélegzetvételét, mozdulatait kölcsönzi érzések, gondolatok kifejezésére: az aktművészet és a színház egylényegű…”
/François Jullien: A meztelenség lényege/

A könyvben, amelyből a fenti idézet származik, a szerző a nyugati és a kínai világszemlélet összehasonlításán keresztül keresi az akt lényegét. Egyik konklúzója az, hogy a lecsupaszított, meztelen emberi test mindig tárgyilagos (objekt). Személyessé (szubjekt) csakis akkor válhat, ha elfedi pucérságát. A ruha viselése az egyén szellemére, a személyiségre irányítja a néző figyelmét. Ezzel szemben a meztelenség az, ami a lényegire, az esszenciára vonzza fókuszunkat.

A tánc – ha hinni lehet a történészeknek – minden előadóművészet gyökere, legősibb formája. Ebben a tekintetben proto-performansznak is nevezhetjük. Tekintet nélkül kultúrára, vallásra, nyelvre, egyéb identitást meghatározó szempontokra, a Föld minden pontján létező művészeti forma (míg mondjuk a színház már nem örvend ennek az egyetemességnek – Kínában például csupán a XIX.-XX. század fordulója táján, nyugati hatásra kezdett el kialakulni a színházművészet). Mi több, a tánc az emberen is túlmutat – több olyan állatfajt ismerünk, amelyik táncot jár. S ami közös ember és állat táncában, az az elemi ösztön, ahol a tánc az esztétikai élmény helyett egy nagyon is praktikus funkciót tölt be. A párválasztás bonyolult folyamatának egy kifinomult evolúciós eszköze.

A Late night show egy női és egy férfi táncos révén - mintegy a heterogenit élőlények egyetemes reprezentációja – ehhez az ősi ösztönből eredő, elemi mozgásélményhez nyúl vissza. Kettejük tánca az univerzum kettéhasadásának ellentétében feszülő, abból születő örök körforgás mámora. Az egységre törekvés sosem feloldozható tragédiájának színpadi lírája. Az “együtt-mégis-egyedül” örök balladájának kortárs feldolgozása.

Egyed Beáta – tanulmányait a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola elvégzése után a Magyar Táncművészeti Egyetemen folytatta. Több magyar és külföldi koreográfussal, rendezővel dolgozott együtt, 2013 óta a Duda Éva Társulat tagja. A Radiobalett keretein belül, Újvári Milánnal közösen két előadás társalkotója. Első szóló előadása „Én, a feminista” címmel a Duda Éva Társulat „Radar” sorozatában került bemutatásra.

Cserepes Gyula – tanulmányait a Fóti Népművészeti Szakközép- és Szakiskola elvégzése utána a Budapest Kortárstánc Főiskolán folytatta. Tagja volt a Közép-Európa Táncszínháznak és a szlovén En-Knap Groupnak. Az elmúlt években rendszeresen közreműködik a svájci Cie Jozsef Trefeli és Cie Philippe Saire előadásaiban. Alkotói pályafutását 2012-ben kezdte. Legutóbbi előadását, a SELFY-t Lábán Rudolf díjra jelölték 2017-ben és beválogatták a NEXT Feszt valamint a DunaPart4 programjába.

STÁBLISTA

Alkotók & előadók:
Egyed Beáta (HU), Cserepes Gyula (SRB/HU)
Fény: Ints Plavnieks (LV/SK)
Zene: Januš Aleš Luznar (SI)
Jelmez: Kis Judit (HU)
Produkció: ATELIER 21220 (HU)
Koprodukciós partner: OFF Alapítvány (HU)
Partnerségben a Műhely Alapítvánnyal.
Promóció producer: Boldizsár Péter (HU)
Operatőr: Batka Máté (HU)
Fotó: Dömölky Dániel

Az előadás alatt bizonyos fokú meztelenség látható.

Támogatók: Audio-Technica (HU), Life Long Burning (EU), Movein Stúdió (HU), Nemzeti Kulturális Alap (HU), SÍN Kulturális Központ (HU), Zagreb Dance Center (CRO)
Az előadás a Life Long Burning - Dance Works! program keretén belül jött létre az Európai Unió Kulturális Programjának támogatásával.

 

Informatikai partner: