1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Újbuda Jazz Fesztivál (3. nap)

vasárnap, 01 október 2017 20:00

színházterem

Jegyár: 2000.- Ft
online elővétel (szeptember 28-ig): 1500.- Ft
Bérlet nem érvényes
Jegyvásárlás→

Újbuda Jazz Fesztivál (3. nap)

Alexander von Schlippenbach Solo feat Ajtai Péter

Alexander von Schlippenbach (D) – zongora
Ajtai Péter – nagybőgő

Alexander von Schlippenbach – zongoraművész, zeneszerző. 1938-ban született Berlinben. Improvizatív zenei körökben Európa egyik legelismertebb muzsikusának számít. Zenéje ötvözi a free jazz és a kortárs zene elemeit. 1966-ban létrehozta a The Globe Unity Orchestra-t, mely egészen a 80’-as évekig működött. Ezután több zenei formációt is életre hívott, többek között 1970-ben alakított triót Evan Parkerrel és Paul Lovensszel (ezt a felállást öt évvel ezelőtt élőben is hallhattuk a MU-ban), 1976-ban pedig duót Sven-Ake Johanssonnal.. Szólókarrierje is jelentős. A 80-as évek végén megalakította a Berlin Contemporary Jazz Orchestra-t, amelyben az európai avantgarde jazz színtér olyan kiválóságai dolgoznak együtt, mint például Evan Parker, Paul Lovens, Kenny Wheeler, Misha Mengelberg és Aki Takase.  A 90-es években elsősorban duókban dolgozott, például Tony Oxley-val, Sam Riverssel. 1999-ben Rudi Mahall és zenekara közreműködésével megkezdte Thelenius Monk teljes életművének feldolgozását. Monk Casino című lemeze 2005-ben elnyerte a Német Lemezkritikusok Díját. Ezúttal, szólókoncertje után, Ajtai Péterrel a fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtudatosabb, a konvenciókat folyamatosan megkérdőjelező, hatalmas hangszeres tudással rendelkező tagjával játszik duó-szettet.

Ajtai Péter annak a fiatal jazz generációnak a tagja, akik úgy utasítják el a konvenciókat, hogy közben hangszerükön a legmagasabb szinten játszanak. A free jazztől a mainstreamen keresztül a népzenéig sok műfajban alkotott már. 16 éves korában kezdett el nagybőgőn játszani. Gimnáziumi tanulmányai mellett járt zeneórákra Busshy Gáborhoz, valamint Horváth Balázshoz. Érettségi után az Egressy Béni jazz konzervatóriumban Barcza Horváth József tanítványa volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének mesterképzésén diplomázott le. Klasszikus bőgőt Fejérvári Zsolttól és Járdányi Gergelytől tanult. Tagja a Geröly Triónak, az A.M.P.-nek és Ágoston Béla különböző zenekarainak, játszott továbbá Frank London, Dresch Mihály, Gadó Gábor és Grencsó István zenekaraiban. Rendszeresen koncertezik külföldön és itthon az európai szabad improvizáció kiválóságaival.


LDP in RESIDENCE 2017

Leimgruber - Demierre - Phillips - ifj. Kurtág – Gőz

Barre Phillips  (USA) - nagybőgő
Urs Leimgruber (CH) - szaxofon
Jacques Demierre (CH) – zongora
ifj. Kurtág György  – elektronikus hangszerek
Gőz László – harsona

A Leimgruber-Demierre-Phillips triót az elmúlt tizenöt év különleges fellépései, együttműködései, egyedülálló produkciói a kísérleti zene egyik legfontosabb képviselőjévé avatták, turnéik hatalmas sikert arattak Európa-szerte és az Egyesült Államokban. Az LDP in Residence programban a zenészek helyi muzsikusokkal és zenekarokkal – nem ritkán szimfonikus zenekarokkal – lépnek fel, hogy közösen hozzanak létre egy-egy spontán és improvizált zenei együttműködést. Genovai, toulon-i, luzerni, párizsi és zürichi rezidensprogramok után a trió budapesti fellépéssorozatában a nemzetközileg elismert zeneszerzővel és zenepedagógussal, ifjabb Kurtág Györggyel, illetve a harsonás és intézményvezető Gőz Lászlóval dolgozik együtt.

ifj. Kurtág György  - zeneszerző, zenepedagógus. 1954-ben született Budapesten. Zeneszerzés-tanulmányai után, 1980 és 1982 között  Messias Maiguasca tanársegéde, a metz-i Zenei Kutatások Európai Központjában (Centre Européen de Recherche Musical).  1980 és 1986 között zeneszerző-kutató és zenei asszisztens az IRCAM-nál, az Akusztika/Zenei Kutatás Koordinációs Intézetében  (Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique), ahol Maurizio Kagellel, Sylvano Busottival és Eötvös Péterrel dolgozik. Részt vesz Pierre Boulez Répons amerikai turnéjában.
1993 óta Bordeaux-ban él, ahol a SCRIME - Informatikai és Elektroakusztikus Zenei Kutatási Stúdió (Studio de Création et de Recherche en Informatique et Musique Électroacoustique) tudományos tanácsának tagja. Kutatásai a zenész mozdulatainak elemzésére, valamint új hangszerek megalkotására irányulnak, továbbá a legfejlettebb technológiák kutatásával nevelési és terápiás módszereket dolgoz ki a kommunikációelmélet és a zenetudomány területein.

Gőz László – harsonaművész, tanár, zenei producer. Kodály Zoltán által irányított általános iskolában kezdte meg zenei tanulmányait, majd a Bartók Béla Konzervatórium jazz és klasszikus tanszakán folytatta. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola harsona és tanári szakán szerzett diplomát. 1978-tól kezdve a Zeneakadémia jazz tanszakán zenetörténetet, szolfézst és jazz-improvizációt oktat. A kortárs zenét játszó 180-as Csoport egyik alapító tagja volt, az együttessel 1979-től 1989-ig 400 koncertet adott Európa-szerte. Dolgozott Steve Reich-hal, Petr Kotikkal, Alvin Currannal, Chris Newmannel, Szabados Györggyel és Vidovszky Lászlóval. 1989-ben alakította meg a Brass Age együttest, ezzel a formációval két lemezt készített. Erdélyi Péterrel közösen alapította meg az ESP Groupot 1994-ben. Mint stúdiózenész száznál is több lemezen működött közre. 1996-ban Jiggs Wighammel, majd 1998-ban Carl Fontanaval lépett színpadra. A Budapest Music Center – Zenei Információs Központ alapító-igazgatója. 1998-ban létrehozta a BMC Records lemezkiadót, producere volt több tucat magyar klasszikus, kortárs és jazz lemeznek.

Az Újbuda Jazz Fesztivál MU Színházi programjait támogatta Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és a PRO HELVETIA - Svájci Kulturális Alapítvány. Együttműködő partnerünk a JazzaJ.

Informatikai partner: