1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Újbuda Jazz Fesztivál (1. nap)

péntek, 29 szeptember 2017 19:30

színházterem

Jegyár elővételben (kizárólag online): 1500 Ft
Jegyár a koncert napján: 2000 Ft
Bérlet nem érvényes
Jegyvásárlás→

Újbuda Jazz Fesztivál (1. nap)

Szelevényi – Porteleki Duó

Szelevényi Ákos – tenor szaxofon, fémklarinét, zither, ütőhangszerek
Porteleki Áron – dob, ütőhangszerek, brácsa, tárgyak

A két muzsikus 2015. december végén találkozott először. Ez fontos dátummá vált, a koncert felvételéből lemez is készül. A széles hangszerparkot használó, nagy íveket bejáró duó, azóta hosszabb zenei utazásba kezdett. Sodró erejű koncertjeik legfontosabb eleme valamiféle megkerülhetetlen jelenlét, valamint a rögtönzés azon kreatív ereje, amely képes összekapcsolni minket rég elfeledett gyermeki énünkkel.

Szelevényi Ákos szaxofonos, zeneszerző Debrecenben született, Budapesten nőtt fel, 20 éves kora óta Franciaországban él. Sokoldalú, multiinstrumentalista művész, fő hangszerein, a szaxofonon és klarinéton kívül számos más hangszert és hangzó tárgyat használ (és gyűjt). Pályafutása során a magyar népzenei hagyományok mellett a klasszikus és az alternatív zenéből is merít inspirációt, de egyre inkább a teljes zenei szabadságig ívelő improvizatív jazz felé fordul. Az 1990-es évektől számos lemeze jelent meg zenekarával az Akosh S. Unittal (Imafa, Omeko, Élettér, Keleben…), dolgozott színházzal (L'Entreprise), közreműködött a híres francia alternatív rock együttes, a Noir Desir turnéján és lemezein (666667 Club, Des Visages Des Figures), muzsikustársai voltak többek között Joe Doherty, Bernard Malandain, Michelle Veronique, Philippe Foch, Bertrand Cantat, Gildas Etevenard, Sylvain Darrifourcq, Víg András, Benkő Róbert Éri Péter, Szandai Mátyás és Joëlle Léandre.  2003 óta szorosan együttműködik Nagy József (Josef Nadj) koreográfussal, zeneszerzőként és előadóművészként vesz részt táncdarabok, színházi projektek létrehozásában. Az utóbbi időben egyre több időt tölt Budapesten és izgalmas együttműködésekbe kezdett a hazai improvizációs zenei színtér fiatal, radikális képviselőivel.

Porteleki Áron 1984-ben született Budapesten. Dobos és kontrás. Első zenei impulzusait édesapja révén (Porteleki László - Muzsikás, Téka, Kolinda) és a különféle budapesti táncházakból kapta, de közvetlen közelébe került az akkori budapesti underground és kísérleti jazz közegének is. 8 éves korában kezdett hegedülni, majd a három húros brácsára váltott. Vonzotta a különféle népi ütős hangszerek világa is, és egyidejűleg jazz-dob órákra járt Geröly Tamáshoz, aki később is fontos mestere maradt.  Az otthoni közeg nyitottságának köszönhetően, még gyerekkorában találkozott a freejazz-szel, a punkkal, valamint más kultúrák népzenéivel és hangszereivel, így lett fontos inspiráció a magyar mellett az indiai, afrikai, kínai, indonéz, török népzene is. Mindez, valamint kulturális antropológiai tanulmányai csak tovább szélesítették látásmódját. Az elmúlt 10 évben számos zenekar tagjaként megfordult itthon és külföldön, a szabadzenei formációktól a világzenén át a pop-rockig. Zenei gondolkodásmódját alapvetően jellemzi a stílusok és műfajok nélküli szabad kreativitás, valamint alapvető alkotó erőnek tartja a népzenékből megismert rögtönzés gyakorlatát. Az aktív koncertezés mellett filmek, színházi és kortárs táncelőadások zenéjét is készíti, ez utóbbival komoly sikereket ért el. Jelenleg az egyik legaktívabb tagja a budapesti experimentális és szabad improvizációs zenei közegnek.


LDP Trió

Urs Leimgruber (CH) – tenor és szoprán szaxofon
Jacques Demierre (CH) – zongora
Barre Phillips (F/USA) – nagybőgő

A több mint 15 éve működő trió az európai jazz talán leginkább invenciózus formációja. Urs Leimgruber és Jacques Demierre tavaly már megfordult a MU Színházban. Most a szabad improvizációs zene egyik legnagyobb klasszikusa, a 82 éves (!) legenda, Barre Phillips érkezik velük, hogy egy különleges trió koncert után másnap zenészeknek és táncosoknak szóló exkluzív workshopot is tartson, a fesztivál zárónapján pedig két kiváló magyar muzsikussal, ifjabb Kurtág Györggyel és Gőz Lászlóval lépjen színpadra.

Fantasztikusan gazdag dinamikák, a zenei hang létrehozásának fizikai aktivitása áll a trió muzsikájának középpontjában. Egészen egyedi kaland ez az elmosott határok, zajok, zörejek, harmóniák birodalmában.

Urs Leimgruber svájci születésű szaxofonos évtizedek óta a kortárs improvizáció, a jazz és az új zene területén működik. A hetvenes években az OM Electricjazz-Freemusic csoport egyik alapítója volt. Szóló karrierje mellett duóban dolgozott Fritz Hauser ütőssel, és számos elismert csoport tagjaként turnézott Európában, Kanadában, az USA-ban és Dél-Amerikában. Koncertjein, lemezfelvételein partnerei voltak többek között Joëlle Léandre, Marilyn Crispell, Fred Frith, Steve Lacy, Lauren Newton, Michel Doneda, Keith Rowe, Joe McPhee, Sunny Murray, Otomo Yoshihide, Günter Müller, részt vett az Ensemble Bleu, a Berlin Philharmonic Wind Quintet és az ARTE Saxophone Quartet számos projektjében. Lemezei a HatArt, a For 4 Ears, a Unit, a Victor és a LEO Records kiadásában jelentek meg. A világ több pontján tart egyetemi elméleti kurzusokat és improvizációs workshopokat.

Jacques Demierre svájci zongoraművész, zeneszerző, performer.  Érdeklődési területe a rögtönzött zene, a kortárs zene, a hangköltészet és hang-installáció. Kompozícióival a hang érzékelésének folyamatát, a hangok térbeli viszonyait kutatja. Barre Phillips és Urs Leimgruber mellett számos más improvizatív zenésszel is dolgozik, - Thomas Lehn, Martial Solal, Radu Malfatti, Joëlle Léandre, Axel Dörner, Fritz Hauser, Sainkho Namtchylak, Urs Blöchlinger, Irene Schweizer, Hans Koch, Isabelle Duthoit, Brandon Labelle, Jason Kahn, Butch Morris, Carlos Zingaro, Gunter Müller, Jaap Blonk, Barry Guy, Lucas Niggli, Sylvie Courvoisier, Han Bennink, Rhodri Davis, Martin Schütz, Paul Lovens, Phil Minton,- rendszeresen ad szóló zongora koncerteket, és hangköltészeti performanszokat tart Vincent Barras-val.

Barre Phillips amerikai zeneszerző, nagybőgős. 1934-ben született San Franciscóban, 1972 óta Dél-Franciaországban él. Zeneszerzőként és előadóként is sokoldalú művész. Számos filmhez és színdarabhoz írt zenét, komponált Carolyn Carlson koreográfus és a Párizsi Opera balettje számára is.
Ugyanakkor egyik legjelentősebb és rendkívül aktív szereplője a jazz és kortárs improvizatív zenei szcénának. Tapasztalata sokféle zenei stílusra terjed ki, Coleman Hawkinstől Derek Bailey-ig. A 70-es években a "The Trio" - John Surman-nal és Stu Martin-nal közös munkája, - önmagában korszakalkotónak bizonyult, és komoly hatást gyakorolt számos fiatalabb muzsikus munkásságára. Szólistaként és tanárként is elismert Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban. A European Improvisation Center alapítója. 175 lemezt rögzített. Számos más muzsikus és zeneszerző mellett dolgozott Leonard Bernsteinnel, partnerei voltak Archie Shepp, Chick Corea, George Russel, Lee Konitz, Ralph Towner, Charlie Mariano, Michel Portal, Albert Mangelsdorf, Anthony Braxton, Jimmy Guiffre, Peter Kowald, Evan Parker, Ornette Coleman, Terje Rypdal, Benny Golson, Pierre Favre, Cecil Taylor és Barry Guy.


JazzaJ Open Stage

A budapesti szabad improvizációs szcéna az elmúlt években annyira felpezsdült, hogy még rétegzene volta ellenére is nehéz követni az új formációk alakulását. A színtér egyik meghatározó szervezőcsapata, a JazzaJ második alkalommal hirdet “nyitott színpadot”, mely izgalmas találkozási lehetőség előadóknak és nézőknek egyaránt. A 10 perces blokkok új produkciókat és zenei kísérleteket hoznak reflektorfénybe.

Az előadók erre a címre jelentkezhetnek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A JazzaJ egy 2011-ben indult nyitott-zenei klub, mely a magyar improvizatív zenei szcénát fogja össze. Célja összekötni és közös platformon bemutatni a free jazz, zaj-, kísérletező folk- és komolyzenészeket, akik sokszor egymástól elszigetelve alkotnak. A JazzaJ nem stílus szerint válogat, hanem attitűd, gondolkodásmód alapján. A "jazz" a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a "zaj" a legkülönfélébb hangok iránti nyitottságot jelzi. A közönség: alkotótárs. Hisszük, hogy figyelem és szabadság kreatív viszonyát megértve és átélve egyre több emberhez jut el ez a zene, mely a legőszintébb művészi kommunikációra ad lehetőséget - itt és most.

Az Újbuda Jazz Fesztivál MU Színházi programjait támogatta Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és a PRO HELVETIA - Svájci Kulturális Alapítvány. Együttműködő partnerünk a JazzaJ.

Informatikai partner: