1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2017 (3. nap)

szerda, 27 szeptember 2017 19:00

színházterem
időtartam: darabonként kb. 20 perc

jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
szakmai jegy: 1500 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Bérlet nem érvényes.
Jegyvásárlás→

L1danceFest 2017 (3. nap)

Nemzetközi kortárs tánc-színházi előadások fesztiválja
16. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében!


19.00 előtér:
BLASKÓ Borbála:
B.A.H. (15’)

Magritte és egy bezárt világ alakjai. Kinek-kinek elfojtásra ítélt sajátos vágyaival. Megpróbálni kitörni és az ebből fakadó kudarc eredményeként beburkolózni a magunk alkotta csapdák gyűrűjébe.

Előadók: Gál Horváth Bernadett, Elek Lucia, Kálmán Zsófia, Kovács Vanessza, Pécz Roland
Koreográfus: Blaskó Borbála
Támogató: L1 Egyesület, Műhely Alapítvány

BLASKÓ Borbála (H) vagyok, Budapesten születtem. Általános iskolai tanulmányaimat Miskolcon kezdtem el, majd 1986-ban felvételt nyertem az akkori nevén Állami Balett Intézetbe, mai Táncművészeti Főiskolára.
Itt 1996-ban fejeztem be a tanulmányaimat, majd friss diplomásként kikerültem Németországba, Essenbe,a Folkwang Hochschulera, a  Pina Bausch égisze alatt működő világhírű Táncművészeti Akadémiára. Itt többirányú képzést szerezhettem. 2003-ban egy új munkára való felkérés miatt hazatértem. Azóta Magyarországon dolgozom. Közben elvégeztem a Színház-, és Filmművészeti Egyetem Koreográfus szakát 2003 és 2007 között.
2003-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgoztam, dolgozom a Bozsik Yvette Társulattal.
2004-től 2008-ig a Közép-Európa Táncszínház tagja voltam, ahol különböző kortárs koreográfusok munkáiban vehettem részt. Itt találkoztam Horváth Csabával is, akivel azóta is mind a mai napig együtt dolgozom a Forte Társulatban.
2013-tól a Székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja vagyok, ahol különböző feladatokat látok el, akár színészi, táncosi, vagy koreográfusi minőségben.
Közben szép számmal megtaláltak a pedagógusi munkák is.
2004-től 2009-ig tanítottam európai modern táncot az Angelus Iván vezette Budapest Kortárstánc Főiskolában.
A Nemzeti Színházban működő Stúdió mozgásvezető mestere voltam 2007 és 2010 között.
A 2009-ben induló új szakirányú Horváth Csaba vezette Fizikai Színházi osztály  tanársegédje voltam.
2015-től a Kaposvári Egyetem Cserhalmi György irányította színész osztályának Zenés Színészmesterség tanára vagyok.
2005-től, még az egyetemi éveim alatt elkezdtem alkalmazott koreográfiákat készíteni színpadi előadásokhoz. Ezek a felkérések folyamatosan jelen vannak az életemben.

Első önálló, egész estés darabom, Hekabé címmel 2015 novemberében született meg, és Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban került bemutatásra. Ezt a következő évadban két másik önálló alkotás követett. Pukedli, illetve Hajsza címmel. Mindkettő szintén a Vörösmarty Színház égisze alatti bemutatásban.
2017-ben az L1 Egyesület rezidens művésze vagyok.


19.30 showcase program – rövid darabok:
Roxana KÜWEN (D):
twenty toes (húsz lábujj) (6’)

A darab egy szokatlan teremtmény világába viszi nézőjét, ahol 5 labda van a főszerepben. Roxana úgy mozog a színpadon, hogy azt hisszük négy keze és 20 ujja van… vagy 4 lába és 20 lábujja? Teljesen egyedülálló zsonglőrmutatvány az övé, amely közvetlen hat nézője képzelőerejére és vizuális érzékelésére. 

Koncepció/Előadó: Roxana Küwen
Támogató: Lucky Trimmer

Roxana KÜWEN, 1989-ben Észak-Németországban született és 2013-ban a hollandiai Tilburg városában lévő Fontys Academy for Circus and Performance Art-ban diplomázott. Gyakornoki időszakait az ESAC Brussels, Die Etage Berlin és a Le Lido Toulouse cirkusziskoláknál töltötte. Tanulmányai második évében a statikus trapézt és a lábzsonglőrködést választotta szakiránynak.
Roxana szívesen ejti ámulatba, illetve hozza zavarba közönségét azzal, ahogy a különböző kategóriákkal és jelenlétekkel játszik a színpadon. Emellett szereti változatos környezetben megmutatni technikai tudását, helyspecifikus munkákat készíteni és sokféle közönségnek előadni.


Nobuyoshi ASAI (J):
Nomads (Nomádok) (13’)
Táncelőadás két táncosra

Ez a darab olyan, mintha rátalálnál az alteregódra azáltal, hogy megfigyeled belső éned és behatolnál legősibb, leghomályosabb belső területeidre, ahol szembetalálkozhatsz vele.  A folyamat arra hasonlít, amikor a tükör előtt utánozzuk saját magunkat és így tanulunk meg dolgokat magunkról és másokról.
A darab a személyes, belső kutakodást vizsgálja, mely az alteregó megtalálására irányul egyfajta búvármerülésként az „én” sötét és rejtett mélységeibe.

A kutatás a mozdulatok tükörszerű utánzásának ősi logikája mentén halad. Az interakció ott kezdődik, ahol az objektum és a szubjektum kapcsolata intimmé válik. A japán kultúrára való rezonálás tetten érhető abban, hogy az „utánzás, másolás” a japánoknál egyenértékű a „tanulással”. Így aztán a szemtől-szemben állás, a másik mozgásába való tökéletes behelyezkedés nem vezet önmegsemmisüléshez, de még csak alárendeltséget sem jelez. Egész egyszerűen egy olyan módszerről van szó, ami segít elmerülni egy ember valóságában, amelyben a “másik” visszatükrözött képe új perspektívákat nyithat és/vagy megvilágít eltemetett vagy régóta szunnyadó elemeket.

Koreográfia: Nobuyoshi Asai
Táncosok: Nobuyoshi Asai, Ismaera Takeo Ishii

Nobuyoshi ASAI (J) a Sankai-Juku japán butoh társulat egykori tagjaként Asai végigturnézta a világot. A Japán Kulturális Ügyek Ügynökség révén ösztöndíjban részesült, és Tel-Avivba utazhatott, hogy a Batsheva Együttessel dolgozzon. Jelenleg saját társulatát a PIERRE MIROIR-T vezeti Párizsban. Ő az első japán alkotó, aki az Arte Laguna Art Awards különdíjában részesülhetett „Prohibition’ c. darabjáért.
www.pierremiroir.com


Nastja ŠTEFANIć (HR):
Etude for viola and midi controller (Etüd brácsára és midi konrtollerre ) (20’)

A brácsajáték gesztusai és annak zenei manifesztációja egymáshoz fűzi a táncost, a zenészt és a közönséget. Ez egy sokrétegű játék a mechanikus és az organikus struktúrák közt, a hang, a test és a hangszer között kialakuló sokféle kapcsolaton keresztül. A közönség belemegy abban a játékba, ami a test és a hang dekonstrukciós folyamata, hogy az újra összerakáskor egy új létezőt teremtsen.
Mindezeket a klasszikus zenei koncertek formájának és a koncertek szokatlan környezetbe helyezésének megfigyelésével érhetjük el.

Koncepció/Koreográfia: Nastasja Štefanić
Zene/Előadók: Nastasja Štefanić, Miro Manojlovic
Mentor: Irma Omerzo, Ivana Bakal
Kosztüm: Ani Adulmar
Fény: Marino Frankola
A projektet az Academy of Dramatic Arts in Zagreb támogatta.

Nastasja ŠTEFANIić Zágrábban élő hivatásos zenész, táncos, koreográfus és zene- és tánctanár. 2013-ban szerzett mester diplomát a Zágrábi Zeneakadémia brácsa szakán. Ugyanebben az évben fel is vették a Zágrábi Színművészeti Akadémiára, ahol 2016 júniusában szerzett BA fokozatot kortárs táncból. Zenei képzése során számos hazai és nemzetközi nagyzenekarban és kamaraegyüttesben játszott Horvátországban és külföldön egyaránt. Tánctanulmányaiban lehetősége nyílt Petra Hrascanec, Irma Omerzo, Nikolina Pristas, Matija Ferlin, Francesco Scavetta, Milan Tomasek, David Hernandez, Guy Nader, Thierry Smits tanároktól tanulni. Zenészként és táncosként Horvátországban és nemzetközi porondon is sokat szerepelt (Belgiumban, Angliában, Görögországban, Németországban, Észtországban, , Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában). 

A Francesca Scavetta által koreografált Haunting family2 c. darabban nyújtott alakításáért a Színművészeti Akadémia Dékáni Díjával tüntették ki, majd a Cadenza per 6 c. saját koreográfiájáért a Zágrábi Egyetem Rektori Díját kapta. Ez utóbbi darabot 2015 novemberében az írországi Londonderryben megrendezett Echo Echo Dance Festival keretében mutatta be. 2016-ban ő nyerte az olaszországi Sanvincentiben lévő Mediterranean Dance Center művészeti rezidenciaprogramját, ahol legutóbbi interdiszciplináris projektjén a Rhapsody for three heads, six feet and ten hands c. darabon dolgozhatott, amelyet 2017 márciusában a zágrábi Theatre &TD-ben mutatott be először.
Jelenleg a Studio kortárstánc társulattal dolgozik együtt valamint Petra Hrascanec és Sasa Bozic új darabjában, a Girls in Summer Dressesben vesz részt alkotóként.
A zágrábi Filmművészeti Akadémián tanársegéd, a „Glazbaonica Ljubav“ magán zeneiskolában tanít hegedű- és brácsajátékot és az „Andrea’s Room” tánciskolában ad kortártánc órákat.

Az előadások közötti átállási szünetekben a Talking through V4+ beszélgetéssorozatot Bak Anita vezeti a fellépő művészeket kérdezve.

A fesztivál a tavalyi jubileum után profilt váltott és két fő részre tagolható: szimpózium és showcase program. Mindkét eseményre várják a nem szakmai és a szakmai közönséget egyaránt.

TELJES PROGRAM:
szeptember 21-23. COLLECTIVITY & IN(TER)DEPENDENCE címen SZIMPÓZIUM meghívott, nemzetközi vendégekkel, panel-vezetőkkel (együttműködésben a CEU-val és a CEU CAC részleggel)
szeptember 24. Performing V4 Biennial KONFERENCIA
szeptember 25-27. SHOWCASE PROGRAM, RÖVID DARABOK (max 20 perces) seregszemléje

Főszervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)
Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Bak Anita
Fordítás: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok), Kovács Tímea
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Roland Szabo (L1-tag)
Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó helyszíneink:
Bakelit MAC, CEU (Central European University), MAMŰ Galéria, MU Színház, ZéróPlusz Táncstúdió, Műhely Alapítvány, RS9+ Vallai Kert

Együttműködő és támogató szervezetek:
CEU CAC, Izrael Állam Nagykövetsége, Izraeli Kulturális Intézet Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Szlovák Intézet Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Lucky Trimmer e.V.

Média partner:
Pesti Est, táncélet.hu, Táncművészet, Tánckritika.hu

A szimpózium programjára előzetesen online regisztráció szükséges, a program ingyenes. Részletek a web-oldalon.
A workshopokra előzetes bejelentkezés szükséges.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Jegyek az előadások helyszínein, illetve az ismert jegyirodákban és online is kaphatók.
Bakelit MAC, 1095 Budapest, Soroksári út 164. www.bakelitstudio.hu
CEU (Central European University), 1051 Budapest, Nádor u. 15. www.ceu.hu
MAMŰ Galéria, 1071 Budapest, Damjanich u. 39. www.mamusociety.wordpress.com
MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. www.mu.hu
RS9+ Vallai Kert, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10. www.rs9.hu
ZéróPlusz Táncstúdió, 1027 Budapest, Jurányi u. 1. első emelet http://www.zeroballet.com/oktatas/zeroplusz-tancstudio

További információ:
L1danceFest web-olal
L1danceFest blog-oldal
L1 Egyesület FB oldal

Informatikai partner: