1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2017 (2. nap)

kedd, 26 szeptember 2017 19:00

színházterem
időtartam: darabonként maximum 20 perc

jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
szakmai jegy: 1500 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Bérlet nem érvényes.
Jegyvásárlás→


L1danceFest 2017 (2. nap)

Nemzetközi kortárs tánc-színházi előadások fesztiválja
16. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében!

19.00 előtér:
Billy COWIE (SCO):
The Revery Alone (Magányos révület)

Ez a sztereószkópikus darab egy 7 perc hosszúságú 3D-s tánc installáció loop, ami a plafonra van vetítve. A közönség alatta fekszik és piros/kék anaglif szemüveggel nézi a vetítést, ami azt a háromdimenziós élményt kelti benne, hogy hús-vér előadót néz, aki a plafonról lefele lógva táncol. A darab egy új, még merészebb fejlődési állomás Cowie korábbi installációjának, az „In the Flesh” c. munkának filmes és koreografikus technikájához képest. A „The Revery Alone” egy lassú, lírai koreográfia lehetőségeinek meditatív módon való feltárása, amely az előadói testet szoborként ábrázolja, aki az egykori Bejart táncosnő Eleanore Ansari képében jelenik meg.

Billy COWIE, skót koreográfus, zeneszerző és filmrendező, aki főként tánc - és színházi performanszokat, digitális táncokat és installációkat készít.
Liz Aggiss-szel együttműködésben több, mint húsz élő performanszot, önállóan pedig hat nagyszabású digitális táncelőadást és három ACE (=Application Control Engine) Capture projektet valósított meg. Sztereószkopikus tánc installációi az „In the Flesh” (Testben), a „The Revery Alone” (Magányos révület) és a „Ghosts in the Machine” (Szellem a gépben) a világ számos táján bemutatásra kerültek, valamint levetítették a British Council Showcase szervezésében megrendezett 2009-es Edinburgh Fesztiválon. 
www.billycowie.com

„Lábaival és kezeivel kapaszkodva a plafonról lóg egy meztelen táncos és így csavargatja, nyújtóztatja testét, mígnem hirtelen lesújtó tekintettel lepillant az őt kémlelőkre. Így lehetne összefoglalni Billy Cowie, brightoni filmkészítő legújabb, fantasztikus hétperces 3D alkotását.” (Duncan Hall, THE ARGUS 2008 December)


19.30 showcase program – rövid darabok:
LADJÁNSZKI Márta:
helyzetjelentésM 2017-18 (20’)
/munkabemutató/

Miben különbözünk és miben tudunk hasonlítani? Van-e „szerelem első látásra” és tud-e, meddig lüktetni az érdeklődés egymás iránt? Lehet-e szerelem a munkában? Nézhetünk-e a másikra úgy, mintha magunkat keresnénk benne és feltételezhetjük-e ugyanezt a kutató munkát a másikban az irányunkba? Erre szinte csak az előadóművészet adhat választ.
És ha már kutatjuk azt a választ megtalálni (de minimum további kérdéseket felvetni), miért ne összegezzük a találtakat és alkossunk belőlük a harmadik fél (néző) számára is élvezhető, látható, befogadható és elgondolkodtató (ha kell, táncszínházi) előadást?

Ki vagyok én, hogy megmondjam, merre menjünk? PEDIG MEGMONDOM!
Ki vagyok én, hogy maradásra bírjalak? PEDIG MARADNOD KELL!
Ki vagyok én, hogy belédlássak és belédássak? PEDIG MEGTESZEM!

Egy olyan formához nyúlok vissza az elmúlt 23 éves alkotói pályám megmutatkozásaiból, amikor hosszabb-rövidebb időre előadókat és alkotótársakat invitáltam meg, hogy egymás érdeklődésében megfürödve új táncszínházi produkciókat hozzunk létre. Az akkor helyzetjelentésM címen futó sorozat három éve alatt (200810 között) 10 táncmű és egy ezeket összegző fotókiállítás kelt életre (shelter, silence is Okay!, Emily&AlicE, TestTérKép, still, drifting, love to give, give a hug, By the way, (Yes Sir, I can’t) BOGGIE!) különböző inspirációkból és mind később önálló előadásként került újra és újra színpadra.

A forma megengedte, hogy egy meghatározott időkeretben az adott társakra koncentráljak, mint alkotó, s ezzel igazán fókuszált munka tudott létrejönni, amit a mai napig visszavágyok.

2017–18-ban ismét hozzányúlok ehhez a formához, azzal a különbséggel, hogy most külföldi előadókat kerestem meg.

A munkának több célja is van:
– bemutassak olyan – itthon még nem ismert – kiváló előadóművészeket, akikkel az utazásaim alkalmával találkoztam;
– párhuzamot vonjak alkotási módok és technikák között (mert minden meghívott külön etüd-ben mutatkozik be; nem feltétlenül találkoznának a térben egy időben, de rajtam keresztül felfedezzük a látásmódokat és a reakciókat);
– 2003-ban T-estem címmel egy olyan szóló-sorozatot mutattunk be, ahol három alkotót kértem fel, hogy az én testemre és mozgásomra alkossanak szóló előadást nekem. Nagyon érdekes „utazás” volt, három nagyon különböző alkotó fogata el a felkérésemet: Joe Alegado (aki először dolgozott nem a saját mozgásából, hanem az általam improvizált mozgásokat rendezve újra), Berger Gyula (akivel szerencsémre egy hosszú ciklusban dolgozhattam együtt) és Hudi László (akivel először és utoljára alkottunk együtt, de nagyon inspiráló és izgalmas volt számomra a munka).

Most ezt a folyamatot megfordítom és én alkotok három 20-25 perces darabot, amiket akár egy este keretében is meg tudunk mutatni, akár később különálló etüdként is lehet játszani;
– vizsgálom azt a viszonyt, amikor egy kölcsönös szimpátia indít el egy alkotási folyamatot. A felkért művészeket bár ismerem a színpadról (láttam őket táncolni, általában mások darabjában), alkotói munkában még nem dolgoztunk együtt. Valamint ismerem őket egy teljesen más területről is, mert mindegyik a saját országában aktív kurátori, szervezői munkát lát el (akárcsak jómagam). Ez a viszony egy teljesen más egymásra figyelést indított már most el, s kíváncsian vizsgálom azt a folyamatot, amiben majd átfordul a munkakapcsolat és egymást inspirálva gyümölcsöző etűdöket hozunk létre.

Az L1danceFest 2017 keretében bemutatásra kerülő darab az első állomás, amit egy különleges előadóra, vele együttműködésben hoztunklétre és a zene állandó társként szegődött mellénk.

Koncepció/Rendezés: Ladjánszki Márta
Táncos (alkotótárs): Carmen Gianina Coţofană (RO)
Zeneszerző/Zenész: Varga Zsolt

Támogatók: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, NKA – Táncművészet Kollégiuma, EMMI, Műhely Alapítvány, CNDB (RO), Linotip – Centru Independent Coregrafic (RO), Bukaresti Magyar Intézet, Studio Alta (CZ), Román Kulturális Intézet Budapest

LADJÁNSZKI Márta klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén alapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társkoreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.

Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

Ő magából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.
„A test a személyiség látható formája." (Mary Starks Whitehouse)
www.martaatwork.com / www.L1.hu


KOVÁCS István (H):
 Ismerkedés a halállal (20’)

Külön köszönet Dénes Imrének

KOVÁCS István (1964) 29 éve foglalkozik performance művészettel, és Közép-Európa jelentősebb művészei közé tartozik. Kovács munkáiban a fizikai testre koncentrál, a húsra és a vérre, az életre és a halálra, anélkül, hogy megfeledkezne az elme szerepéről. Előadása lehet fizikális eredetű, lehet meztelen, teste festett vagy anyagokba csomagolt, például műanyag filmmel vagy cellofánnal bevont, de munkája mindig egy koncepcionális álláspontot képvisel. Egzisztenciális csavarral létrehozott élő képeiben Kovács elemzi az emberi lét, az élet, a születés és az újjászületés következményeit. Arra összpontosít, hogy a kortárs ember hogyan viszonyul ezekhez az alapvető kérdésekhez, a mesterséges és a természetes anyagok kölcsönhatásához. A humor és az irónia gyakran része a széleskörű és felszabadító kifejezési palettájának. Monoron él és dolgozik. (Jonas Stampe, Infraction 9 Seté F)

1986-ban Stanislav Troksiarral közösen kidolgoztak egy speciális technikát, aminek segítségével közösen életnagyságú figurális papírszobrokat készítettek. Sok kiállításon szerepeltek 1988-ban a VSZ Brno erdészet gépesítése szakán szerzett diplomát. Magyarországra hazatérve a Monori erdészet műszaki ágazatvezetője lett, mely hívatását azóta is töretlenül folytatja. 1988-ban kezdett el a brnoi élményei alapján performansz művészettel foglalkozni. 1992-ben Derkovits Ösztöndíjat kapott. Számos hazai és külföldi neves fesztiválon szerepelt már performanszaival.


Lior LAZAROF (IL – L1-rezidens 2017):
Sometimes I Pour (Néha töltök) (15’)

A szöveg és a fizikalitás közt tátongó űr végtelen teret hoz létre a formák, mozdulatok és hangok végtelen kapcsolatában rejlő létezés kutatására. A szöveg és a szavak struktúrát hoznak létre, amelybe a test beköltözik és nyomot hagynak rajta. Manipulálják, megkettőzik, újra berendezik és újraépítik azt térben és időben egyaránt.

Ez a darab az absztrakt felől halad a konkrét irányába és vissza, közben ellátogat az érzékelés, a lényegiség és a képzelet különböző területeire. Az utazás során változó sűrűség árad a testembe, mint ahogy a víz csurog keresztül a köveken és megpróbálom magamat mindenkiként és senkiként egyaránt elképzelni.

Koreográfia/Szöveg/Mozgás: Lior Lazarof
Vizuál: Koroknai Zsolt DLA
Hang: Gryllus Ábris
Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, Műhely Alapítvány, Life Long Burning program, Ultima Vez

Lior LAZAROF, Izraelben született és hivatásos táncképzését is ott kezdte meg az észak-izraeli Ga’aton városában lévő Dance Workshop-ban, majd a jeruzsálemi Academy of Music and Dance-en folytatta. Amint megszerezte tánc BA diplomáját és oktatói tanusítványát Magyarországra költözött, hogy mozdulatkutatói és előadói pályáját egyengesse. Lior számos izraeli és európai fesztiválon részt vett előadóként, ahol saját munkái mellett Yaniv Avraham, a Cie Utilité Publique, Neta Pulvermacher, Jianan Qu és sok más koreográfus darabjában is szerepelt. Számos ösztöndíjat és rezidencia lehetőséget nyert művészi, alkotói gyakorlata fejlesztésére, 2017-ben pedig az L1 Egyesület választotta rezidens művészei közé egy évre. Projektjeiben Lior számos más terület képviselőjével működik együtt, hogy a fizikai test és a lehatárolt tér közt meglévő töréspontot kutassa.
www.liorlazarof.com

A fesztivál a tavalyi jubileum után profilt váltott és két fő részre tagolható: szimpózium és showcase program. Mindkét eseményre várják a nem szakmai és a szakmai közönséget egyaránt.

TELJES PROGRAM:
szeptember 21-23. COLLECTIVITY & IN(TER)DEPENDENCE címen SZIMPÓZIUM meghívott, nemzetközi vendégekkel, panel-vezetőkkel (együttműködésben a CEU-val és a CEU CAC részleggel)
szeptember 24. Performing V4 Biennial KONFERENCIA
szeptember 25-27. SHOWCASE PROGRAM, RÖVID DARABOK (max 20 perces) seregszemléje

Főszervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)
Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Bak Anita
Fordítás: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok), Kovács Tímea
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Roland Szabo (L1-tag)
Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó helyszíneink:
Bakelit MAC, CEU (Central European University), MAMŰ Galéria, MU Színház, ZéróPlusz Táncstúdió, Műhely Alapítvány, RS9+ Vallai Kert

Együttműködő és támogató szervezetek:
CEU CAC, Izrael Állam Nagykövetsége, Izraeli Kulturális Intézet Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Szlovák Intézet Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Lucky Trimmer e.V.

Média partner:
Pesti Est, táncélet.hu, Táncművészet, Tánckritika.hu

A szimpózium programjára előzetesen online regisztráció szükséges, a program ingyenes. Részletek a web-oldalon.
A workshopokra előzetes bejelentkezés szükséges.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Jegyek az előadások helyszínein, illetve az ismert jegyirodákban és online is kaphatók.
Bakelit MAC, 1095 Budapest, Soroksári út 164. www.bakelitstudio.hu
CEU (Central European University), 1051 Budapest, Nádor u. 15. www.ceu.hu
MAMŰ Galéria, 1071 Budapest, Damjanich u. 39. www.mamusociety.wordpress.com
MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. www.mu.hu
RS9+ Vallai Kert, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10. www.rs9.hu
ZéróPlusz Táncstúdió, 1027 Budapest, Jurányi u. 1. első emelet http://www.zeroballet.com/oktatas/zeroplusz-tancstudio

További információ:
L1danceFest web-olal
L1danceFest blog-oldal
L1 Egyesület FB oldal

Informatikai partner: