1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2017 (1. nap)

hétfő, 25 szeptember 2017 19:00

színházterem
időtartam: darabonként maximum 20 perc

jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
szakmai jegy: 1500 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Bérlet nem érvényes.
Jegyvásárlás→


L1danceFest 2017 (1. nap)

Nemzetközi kortárs tánc-színházi előadások fesztiválja
16. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében!

19.00 előtér:
tanzmobil prezentáció:
Sarah BLUMENFELD (FR) és Mira Lina SIMON (D) (30’)


19.30 showcase program – rövid darabok:
SZABÓ Veronika:
A kisbaba (20’)

A kisbaba egy groteszk, bouffon bohóc színházi előadás, amiben a női test szerepét és az anyaszerep ellentmondásos természetét vizsgálom. Az előadás játék a felelősségről, elvárásokról és a vágyakról. Szűz Mária minden feladatot ellát, ami egy anyának a mindennapokban kötelessége: tisztába tesz, mosdat, töröl, simogat, énekel, etet, szeret. De mit csinálna egy bohóc a kisbabával? Mik a vágyak a kötelességek mögött? Hibázhat egy anya? Vajon rakétává válhat egy kisbaba popsija?

A kisbaba a „Babies” című színházi előadás szólóváltozata, amelyet Very Clock társulat a Londoni Styxben, a House of Idiotban és a Royal Central School of Speech and Draman játszott. Külön köszönet Anna Cliffordnak, Roberto Sánchez Pierolanak, Jon Davisonnak és a London Clown School tagjainak az előadás fejlesztéséért. Eddigi előadások: Royal Central School of Speech and Drama (UK), Bark Like a Lady Fesztivál (UK), House of Idiot Comedy Night (UK), Queer Puppet Kabaré (UK), Slant V. Fesztivál, Objects of Desire Fesztivál and Kabaré Krúdó (HU), Fábrica de Harinas (SP).

Alkotó/előadó: Szabó Veronika
Támogatók: L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, London Clown School

SZABÓ Veronika színész, rendező. közösségi színházi szakember és drámapedagógus. Az L1 Egyesület rezidens művésze 2017-ben, valamint az MK kortárs galéria társult művésze. Fizikai- és kortárszínház szakon végzett a Royal Central School of Speech and Drama konzervatóriumban, Londonban, alkalmazott színházat tanult a Goldsmiths Egyetemen, tagja volt a London Clown Schoolnak és viewpoint színművészetet tanult Lukas Angelinitől. Munkája sokszínű. Évek óta dolgozik immerzív, helyspecikus és részvételi színházi előadásokon, saját valamint szóló groteszk előadásain. 2006 óta dolgozik közösségi színházi és drámapedagógia projekektben. Különböző munkáiban a közös, hogy a nézőre, nem mint passzív befogadóra tekint, hanem mint partnerre, aktív résztvevőre, akit játékra lehet invitálni. Munkáira jellemző, hogy nem megírt szöveggel dolgozik, hanem társaival együtt alkotja meg az előadások anyagát. Fikcióval dolgozik és sokszor foglalkozik a társadalmi nemek kérdéskörével, humorral, science fictionnel. A londoni Very Clock társulat társrendezője, immerzív, fülhallgatós színházi előadásokat készítenek, amelyben a nézők 3D-ben érzékelik az őket körbevevő fikciós színházi világot. Tagja a Maria Inkoo nemzetközi poppunk performansz-zenekarnak. Rendszeresen rendez fórumszínházi, részvételi színházi előadásokat. Dolgozott az Artemisszió Alapítvánnyal, Autonómia Alapítvánnyal, a Bohócok a Láthatáron csoporttal, Dinamó Budapesttel, Káva Kulturális Műhellyel, Krétakörrel, Panodrámával, Stereo Akttal, Trafóval. Rendszeresen tanít Fórum Színházról a Peloponészi Egyetemen, a Goldsmiths Egyetemen, legutóbb a Színház és Fimművészeti Egyetemen. Színházi munkáit bemutatták a Calm Down Dear Fesztiválon(UK), a Camden People’s Theatre-ben (UK), BikeShed Theatre-ben (UK), a SouthBank Centre-ben, a Roundhouse-ban(UK), az Edinburgh Forest Fringen(UK), a MU színházban, Kapolcs Fesztiválon, Bánkitó Fesztiválon, a Let Me In fesztiválon Berlinben, a Romford Contemporary Arts Programme fesztiválján, a Maison du Geste et de l’image-ben Párizsban stb. A Kabaré Krúdó alapító tagja.
www.szaboveronika.com


Paweł SAKOWICZ (PL):
 TOTAL (20’)

A tánc virtuozitását boncolgatni az élményekből táplálkozó elmélkedés egy fajtája, azonban empírikusan nehezen igazolható. Az ilyen találgatások célja általában nem más, mint hogy meghatározzuk a tánc-virtuozitás ideális, elvárt mértékét a gazdasági, politikai és meta-humanisztikus változások tükrében. A tánc-virtuozitás boncolgatásának egyik meghatározó jellemzője, hogy kockázatvállaló módon radikális vágypolitikai forgatókönyveket hoz létre.

Koreográfia/Szöveg/Előadó: Paweł Sakowicz
Művészeti konzultáns: Dalija Aćin Thelander
Technikai megvalósítás/Fény: Łukasz Kędzierski
Gyártás: Art Stations Foundation by Grażyna Kulczyk (Solo Projekt Plus 2015 rezidens program)

Támogatók: Budapesti Lengyel Intézet, Adam Mickiewicz Institute

Paweł SAKOWICZ koreográfus, táncos. A Varsói Egyetemen diplomázott politikatudományból valamint a London Contemporary Dance School-ban szerzett mester fokozatot színház és koreográgia szakirányon. Bernhhard és Total c. munkáit 2014-ben és 2017-ben meghívták a Polish Dance Platformra. Sokat dolgozik együtt más koreográfusokkal és képzőművészekkel, ő maga pedig koreográfusként sokat dolgozik külöböző színházi produkciókban. A 22. Lengyel Kortárs Színpadi Művek Nemzeti Szemléjén külön kiemelték munkásságát, a Nemzeti Kulturális és Örökségvédelmi
Minisztérium ösztöndíjában részesült majd 2016-ban színház kategóriában nevezték a „Polityka Passports” címre.
www.pawelsakowicz.com


KOVÁCS Emese:
Törékeny (10’)

(Mi lesz, ha ránk találnak?) Nem néznek. (Nem akarok játszani, amúgy sem.) / Könnyű ez! (Láthatatlan vagyok…) Puszilj meg, pillangó! / Néztelek, ahogy alszol, és más akartál lenni közben. Most miért sírsz? / Csak be vagy ijedve tőlem. Hidd el, nekünk ez a jó. (Miért nem lehetek szabad?) / Csikizni foglak, és nem állok le, ha ellenkezel. Elmennél? Úgyse mersz. / Túl közel vagyok. (Hagyj békén. Ne engedj el.)

A duó a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál 2017 döntős előadása.

Koreográfia: Kovács Emese
Előadók: Ács Dóra, Kovács Emese
Fény: Horváth Ádám Márton
Zene: Miroslav Tóth (SK)

Támogatók: L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, Zéró Balett, SÍN Kulturális Központ, Orkesztika Alapítvány

KOVÁCS Emese (1991, H) a Budapest Kortárstánc Főiskolán folytatott tanulmányai után a brnoi Janáček Academy of Music and Performing Arts (CZ) tánc és mozgásszínház szakán diplomázott 2016-ban. A Ziggurat Project összművészeti és térszenzitív társulat alapító és állandó tagja alkotóként és előadóként. Együttműködött a Philippe Genty Társulat tagjaival, a Zéró Balett Társulattal, Batarita és Ladjánszki Márta koreográfusokkal. 2013-ban a Batarita Társulat ösztöndíjasa, 2016-ban az L1 Egyesület rezidens művésze, 2017-től az L1 Egyesület tagja.

A fesztivál a tavalyi jubileum után profilt váltott és két fő részre tagolható: szimpózium és showcase program. Mindkét eseményre várják a nem szakmai és a szakmai közönséget egyaránt.

TELJES PROGRAM:
szeptember 21-23. COLLECTIVITY & IN(TER)DEPENDENCE címen SZIMPÓZIUM meghívott, nemzetközi vendégekkel, panel-vezetőkkel (együttműködésben a CEU-val és a CEU CAC részleggel)
szeptember 24. Performing V4 Biennial KONFERENCIA
szeptember 25-27. SHOWCASE PROGRAM, RÖVID DARABOK (max 20 perces) seregszemléje

Főszervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)
Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Bak Anita
Fordítás: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok), Kovács Tímea
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Roland Szabo (L1-tag)
Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó helyszíneink:
Bakelit MAC, CEU (Central European University), MAMŰ Galéria, MU Színház, ZéróPlusz Táncstúdió, Műhely Alapítvány, RS9+ Vallai Kert

Együttműködő és támogató szervezetek:
CEU CAC, Izrael Állam Nagykövetsége, Izraeli Kulturális Intézet Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Szlovák Intézet Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Lucky Trimmer e.V.

Média partner:
Pesti Est, táncélet.hu, Táncművészet, Tánckritika.hu

A szimpózium programjára előzetesen online regisztráció szükséges, a program ingyenes. Részletek a web-oldalon.
A workshopokra előzetes bejelentkezés szükséges.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Jegyek az előadások helyszínein, illetve az ismert jegyirodákban és online is kaphatók.
Bakelit MAC, 1095 Budapest, Soroksári út 164. www.bakelitstudio.hu
CEU (Central European University), 1051 Budapest, Nádor u. 15. www.ceu.hu
MAMŰ Galéria, 1071 Budapest, Damjanich u. 39. www.mamusociety.wordpress.com
MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. www.mu.hu
RS9+ Vallai Kert, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10. www.rs9.hu
ZéróPlusz Táncstúdió, 1027 Budapest, Jurányi u. 1. első emelet http://www.zeroballet.com/oktatas/zeroplusz-tancstudio

További információ:
L1danceFest web-olal
L1danceFest blog-oldal
L1 Egyesület FB oldal

Informatikai partner: