1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Vass Imre: taking place

vasárnap, 19 március 2017 20:00

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
jegyvásárlás→
időtartam: 55 perc
bérlet érvényes

Vass Imre:
taking place

Valami éppen történik és helyet foglalni. Ezt fedi le a taking place kifejezés. Ezen jelentések összeolvadása egy folyamatos süppedést eredményez a színházi székekbe, a nézői szerepbe.

Állandó közelítés, soha meg- nem-érkezés.

Minden egyes szembecsukás egy fénykép, fixálja a pillanatot, próbál valami magyarázatot találni arra, ami történt. A lehetőség és sokféleség egy szingularitássá, konkrétummá omlik össze, ha ránézek. De minden egyes szemkinyitás egy újabb lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak a dolgok a nevükből és jelentésükből.

Az előadásban kimerevített képek, történetszilánkok lebegnek egymás mellett, egymással párhuzamosan. Ez a kollázs úgy épül fel, mint az elme: összeköt, magyaráz, interpretál, jelentéssel ruház fel, értelmet ad. De mi van akkor, ha a tapasztalat, a tapasztaló és a tapasztalás valójában nem különül el, hanem egy és ugyanaz?

Ha minden csupán relációban létezik, láthatunk-e valamit csak annak, ami? Elegendő-e a jelen pillanat vagy elviselhetetlen?

Koncepció, Koreográfia: Vass Imre
Alkotótársak és előadók: Somló Dávid, Szeri Viktor, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
Hang, zene: Somló Dávid
Fény: Dézsi Kata
Produkciós Partner: Katlan csoport

Somló Dávid zenész/interdiszciplináris alkotó, Budapesten/Londonban él/dolgozik. Munkáiban olyan interaktív hang alapú performanszokat készít, amelyek mozgó hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Előadásai bemutatásra kerültek szerte Európában és Dél-Amerikában is, többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), NOW'16 (UK),  Audiograft Festival (UK), Montag Modus (GER) és UH Fesztivál (HU) keretében. davidsomlo.com

Szeri Viktor 2014-ben végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Budapesten alkot és vesz részt független szóló és csoportos projektekben. ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆ című szólóját a tranzit.hu-ban mutatta be 2015-ben, majd a CHB-ban Berlinben és az Artusban. Sugárveszély című duettjét Vavra Julcsival készítették, ami az Artusban és a Sziget Fesztiválon volt látható. Szerit a fiatalok problémái, létezése és a különféle szubkultúrák inspirálják. Darabjainak kulcsfontosságú összetevője a vizualitással való dolgozás és a d.i.y. (doityourself) megoldások.

http://viktorszeri.wixsite.com/viktorszeri

Vadas Zsófia Tamara, Budapesten élő és alkotó-előadó táncos, koreográfus. Tanulmányait a Budapest Táncművészeti Szakközép és Főiskolán folytatta. Jelenleg szabadúszó, a Sín Kulturális Központ rezidens művésze. Táncosként a Tünet Együttes és Hód Adrienn illetve a Hodworks korábbi előadásaiban volt látható. Az utóbbi években kollektív alkotásokban dolgozik együtt kortársaival és hisz a kollektivitás erejében. Dányi-Molnár-Vadas trió által létrehozott Nyúzzatok meg című előadás a hazai és nemzetközi színtéren is komoly sikereket ért el. Állandó független alkotó- és gondolkodótársának tekinti Vass Imrét, akivel több közös akciót, performanszot vagy egész estés darabot valósítanak meg. Saját kezdeményezése a Sleeping Beauty Project melyben Brückner János és Tóth Márton Emil képzőművészek a társai. Munkáiban nagy szerepet kap a tér és a látvány, a műfajok keveredése és határátlépése, de mindezekre ő maga táncelőadásként tekint, illetve a tánc, és mozgáskísérletek felől közelít. Jelenleg Gryllus Ábris zenész-képzőművésszel készülnek januári bemutatójukra, de alkotótársként jelen van Molnár Csaba és a Stereo Act darabjaiban is. Az alkotói munkán kívül gyerekeknek és fiataloknak tanít kreatív mozgást, táncot.

Vass Imre táncos, koreográfus, performer, 2007-ben végzett a Budapest Tánciskolában. Dolgozott Szabó Rékával (Tünet Együttes), Hód Adriennel (HODWORKS), Gál Eszterrel (Company ST), Zsalakovics Anikóval (Andaxinház), Goda Gáborral (Artus), Nagy Józseffel (Jel színház), Ladjánszki Mártával, Boross Martinnal (Sztereo Akt), Debreczeni Mártonnal és Juhász Andrással (Don’t Eat Group).
Külföldön az Ultima Vez [BE], United Sorry [AT\NL], Rapid Eye [DK] és Ingri Fiksdal [NO] társulatokkal.
2010-ben a ImPulsTanz bécsi táncfesztivál, danceWEB ösztöndíjasa volt, 2012-2013 a SPAZIO rezidencia sorozat résztvevője.  
2010 óta készít önálló munkákat. Érdeklődésének fókuszpontjai: a nézők szerepe a színházban, a nézők és előadók kapcsolata, előadói szerepek, a színházi tér demisztifikálása.

Előadásaival megfordult már Amszterdamban, Berlinben, Brüsszelben, Olmützben és Pozsonyban.
imrevass.com

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA, MU színház, Új Előadóművészeti Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Műhely Alapítvány

             

Informatikai partner: