1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

dunaPart 2017 (4. nap)

szombat, 02 december 2017 15:00

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
bérlet érvényes
jegyvásárlás→

dunaPart 2017 (4. nap)

15:00
színházterem
időtartam: 55 perc
korosztály: 14+

Vass Imre: taking place

A december 2-i előadás a dunaPart4 - Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platform keretében angol nyelven látható.

For English description please scroll down.

Valami éppen történik és helyet foglalni. Ezt fedi le a taking place kifejezés. Ezen jelentések összeolvadása egy folyamatos süppedést eredményez a színházi székekbe, a nézői szerepbe.

Állandó közelítés, soha meg- nem-érkezés.

Minden egyes szembecsukás egy fénykép, fixálja a pillanatot, próbál valami magyarázatot találni arra, ami történt. A lehetőség és sokféleség egy szingularitássá, konkrétummá omlik össze, ha ránézek. De minden egyes szemkinyitás egy újabb lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak a dolgok a nevükből és jelentésükből.

Az előadásban kimerevített képek, történetszilánkok lebegnek egymás mellett, egymással párhuzamosan. Ez a kollázs úgy épül fel, mint az elme: összeköt, magyaráz, interpretál, jelentéssel ruház fel, értelmet ad. De mi van akkor, ha a tapasztalat, a tapasztaló és a tapasztalás valójában nem különül el, hanem egy és ugyanaz?

Ha minden csupán relációban létezik, láthatunk-e valamit csak annak, ami? Elegendő-e a jelen pillanat vagy elviselhetetlen?

Koncepció, koreográfia: Vass Imre
Alkotótársak és előadók: Somló Dávid, Szeri Viktor, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
Hang, zene: Somló Dávid
Fény: Dézsi Kata
Produkciós Partner: Katlan csoport

Somló Dávid zenész/interdiszciplináris alkotó, Budapesten/Londonban él/dolgozik. Munkáiban olyan interaktív hang alapú performanszokat készít, amelyek mozgó hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Előadásai bemutatásra kerültek szerte Európában és Dél-Amerikában is, többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), NOW'16 (UK),  Audiograft Festival (UK), Montag Modus (GER) és UH Fesztivál (HU) keretében. davidsomlo.com

Szeri Viktor 2014-ben végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Budapesten alkot és vesz részt független szóló és csoportos projektekben. ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆ című szólóját a tranzit.hu-ban mutatta be 2015-ben, majd a CHB-ban Berlinben és az Artusban. Sugárveszély című duettjét Vavra Julcsival készítették, ami az Artusban és a Sziget Fesztiválon volt látható. Szerit a fiatalok problémái, létezése és a különféle szubkultúrák inspirálják. Darabjainak kulcsfontosságú összetevője a vizualitással való dolgozás és a d.i.y. (doityourself) megoldások.
http://viktorszeri.wixsite.com/viktorszeri

Vadas Zsófia Tamara, Budapesten élő és alkotó-előadó táncos, koreográfus. Tanulmányait a Budapest Táncművészeti Szakközép és Főiskolán folytatta. Jelenleg szabadúszó, a Sín Kulturális Központ rezidens művésze. Táncosként a Tünet Együttes és Hód Adrienn illetve a Hodworks korábbi előadásaiban volt látható. Az utóbbi években kollektív alkotásokban dolgozik együtt kortársaival és hisz a kollektivitás erejében. Dányi-Molnár-Vadas trió által létrehozott Nyúzzatok meg című előadás a hazai és nemzetközi színtéren is komoly sikereket ért el. Állandó független alkotó- és gondolkodótársának tekinti Vass Imrét, akivel több közös akciót, performanszot vagy egész estés darabot valósítanak meg. Saját kezdeményezése a Sleeping Beauty Project melyben Brückner János és Tóth Márton Emil képzőművészek a társai. Munkáiban nagy szerepet kap a tér és a látvány, a műfajok keveredése és határátlépése, de mindezekre ő maga táncelőadásként tekint, illetve a tánc, és mozgáskísérletek felől közelít.

Vass Imre táncos, koreográfus, performer, 2007-ben végzett a Budapest Tánciskolában. Dolgozott Szabó Rékával (Tünet Együttes), Hód Adriennel (HODWORKS), Gál Eszterrel (Company ST), Zsalakovics Anikóval (Andaxinház), Goda Gáborral (Artus), Nagy Józseffel (Jel színház), Ladjánszki Mártával, Boross Martinnal (Sztereo Akt), Debreczeni Mártonnal és Juhász Andrással (Don’t Eat Group), külföldön az Ultima Vez [BE], United Sorry [AT\NL], Rapid Eye [DK] és Ingri Fiksdal [NO] társulatokkal.

2010-ben a ImPulsTanz bécsi táncfesztivál, danceWEB ösztöndíjasa volt, 2012-2013 a SPAZIO rezidencia sorozat résztvevője.

2010 óta készít önálló munkákat. Érdeklődésének fókuszpontjai: a nézők szerepe a színházban, a nézők és előadók kapcsolata, előadói szerepek, a színházi tér demisztifikálása.

Előadásaival megfordult már Amszterdamban, Berlinben, Brüsszelben, Olmützben és Pozsonyban.

Támogatók: EMMI, NKA, MU színház, Új Előadóművészeti Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Műhely Alapítvány


Imre Vass: taking place

taking place tries as much as it can to stay close to the present moment. It takes place. It takes as much place from space as it weighs. How much does a movement, a position or a gesture weigh? What kind of trace does a movement or an action leave in space?

 Moving bodies carving their (non)personal(?) stories in the space-time continuum. 

The mind combines, links, explains, interprets, narrates, endows with meaning, etc. Taking Place offers still images, fragments of stories and scenes to occupy the mind. But are we what we think? Are we obsessed by our own truths and narratives? Is there a difference between what we see and what we tell ourselves we see?

Concept, Choreography: Imre VASS
Creation, performance: Viktor SZERI, Tamata Zsófia VADAS, Imre VASS
Sound, music: Dávid SOMLÓ

Imre VASS is a Budapest-based dancer, performer and choreographer. After graduating from the Budapest Comprehensive Dance School in 2007, he worked with Hungarian companies such as HODWORKS, The Symptoms, Artus, STEREO Akt, Márta Ladjánszki and Theatre JEL. He has also worked and collaborated with Ultima Vez [BE], United Sorry [AT\NL], Rapid Eye [DK] and Ingri Fiksdal [NO] outside of Hungary. Since 2010 he has produced his own works. With his solo, duo and group pieces he investigates and raises questions about the role of the spectator and the relationship between the audience and the performers.

In 2010 he participated in the danceWEB scholarship program during the Vienna International Dance Festival. He was selected for the first edition of SPAZIO – A European network for dance creation in 2012–13.

He has performed his pieces in Budapest, Amsterdam, Brussels, Olomouc, Berlin and Bratislava.

Supporters: Ministry of Human Recources, National Cultural Fund of Hungary, MU Theatre, Új Előadóművészeti Alapítvány, SÍN Arts Culture Centre, Workshop Foundation

15:30
Káva Stúdió

jegyár: 2500 Ft
időtartam: 150 perc
korosztály: 18+
jegyvásárlás→

Káva Kulturális Műhely: Peer Gynt

A december 2-i előadás a dunaPart4 - Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platform keretében angol szinkrontolmácsolással látható.

For English description please scroll down.

"Van hasonlóság, ez kétségtelen.
De a reggel nem este, és az este se reggel, 
valami különbségnek lennie mégiscsak kell! 
Van is, és mindjárt meghallod, miben:
Ott kinn a napfényes égbolt alatt
úgy szokták mondani: „Ember, légy önmagad!" 
Itt, nálunk másképpen beszél a nép:
itt úgy mondjak: „Manó, légy magadnak elég!"

Színházi játékunk a valóság elől való menekülés nagy témakörén belül az önmagunk és mások felé vállalt felelősség témáival foglalkozik.

Komplex részvételi színházi előadásunk a részvételt, az érzelmeken, gondolatokon és cselekvésen keresztüli közös gondolkodást helyezi a középpontba.

Nem a teljes Ibsen-drámát dolgoztuk fel, hanem a közös egyeztetések alapján a dramaturg és a rendező készítettek egy olyan szövegváltozatot, mely a történetet Ase haláláig meséli el.

Mielőtt idáig eljutunk a darabban, több olyan pontot is beépítettünk az előadásba, mely egyfajta kinyitásként szolgál, vagyis a résztvevők (akik lehetnek középiskolások vagy felnőttek) intenzíven kapcsolódni tudnak a látottakhoz, mélyíthetik korábbi tudásukat a felkínált problémáról.

Mi a valóság és fikció viszonyát, illetve a menekülés a valóság, önmagunk és a felelősség elől témaköreit helyeztük a középpontba, mert úgy gondoltuk, hogy ezek „zsigeri szinten” érdekelhetik a célcsoportjainkat.

A résztvevőknek a játék elején lehetőségük van, hogy három kulcsfogalom (valóság – fikció – felelősség) kapcsán megalkossák saját asszociációikat és ezeket felírják az előadás díszleteként működő ajtókra. A menyasszony elszöktetése után a vőlegény apjával kerülhetnek interakcióba, majd a Görbével való találkozás közben maga Peer szólítja meg a résztvevőket, aki mintha önmagával beszélgetve próbálná megérteni mi is történt vele Dovre Papa birodalmában, mit jelentenek a manókirály rejtélyes szavai.

Ase halála után mintha megállna az idő, a résztvevőkkel közösen ezt a pillanatot nagyítjuk ki és vizsgáljuk meg: most mi lesz? Peer a résztvevőkkel együtt gondolkodik azon, hogy menni vagy maradni lenne jobb (milyen érvek szólnak egyik vagy másik oldalon), majd arra van lehetősége a játszóknak, hogy kisebb csoportokban egy - a történet három női szereplője és Peer közt lejátszódó – találkozást rendezzenek meg és próbáljanak ki. Ezek után kerülhet sor a résztvevők és Peer közti rögtönzött találkozásokra, majd a játék végén a negyedik ajtóra kerülnek fel a résztvevők – a történet kapcsán megfogalmazott - kulcsszavai.

Színészek: Bori Viktor, Kardos János, Milák Melinda, Szilágyi Kata, Tóth Orsi, Terhes Sándor
Dramaturg: Róbert Júlia
Látványtervező: Izsák Lili
ARS konzulens: Takács Gábor
Rendező: Polgár Csaba

Az előadás a Káva és HOPPart koprodukciójában, a Norvég Alap támogatásával jött létre.


Káva - Theatre of the Participant:  Peer Gynt

Our complex participatory performance has participation and common thinking through emotions, thoughts and action in focus.

We have not worked with the full Ibsen drama, but based on our work process the dramaturge and the director created a text telling the story until the death of Aase.

Before we get to this point in the drama, we have put in multiple points to the performance that are opening up, meaning the participants (either high school students or adults) can intensively connect to what they have just seen, they can deepen their previous knowledge about the offered problem.

We have put two problems, the connection between reality and fiction; and running away from reality, ourselves and responsibility in focus, as we thought these can deeply make our target groups interested.

The participants have the opportunity at the beginning of the performance to create their associations connected to 3 key concepts (reality – fiction – responsibility); and to write these down on the doors part of the set. After the elopement of the bride, they can interact with the father of the groom. Later, while meeting The Bøyg, Peer himself addresses the participants, just like talking to himself, trying to understand what happened to him in the empire of the troll mountain king, what do his mysterious words mean?

After the death of Aase, as if time has stopped, we enlarge that moment together with the participants, and examine together: what will happen next? Peer thinks together with them if staying of leaving is the better option (what pros and cons there are), and then they have the opportunity to direct a meeting between Peer and three of the female characters, in smaller groups, and then act these out. After that, there comes the opportunity for them to improvise a scene – where they, themselves can meet Peer Gynt and talk to him. At the very end of the performance, the fourth door will get the key concepts articulated by the participants.

Actors: Viktor Bori, János Kardos, Melinda Milák, Kata Szilágyi, Orsi Tóth, Sándor Terhes
Dramaturge: Júlia Róbert
Production designer: Lili Izsák
Theater of the Participant consultant: Gábor Takács
Director: Csaba Polgár

Supporters: EEA Grants, Ministry of Human Capacities

 

Informatikai partner: