1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2016 – 15 év! (2.nap)

kedd, 20 szeptember 2016 18:30

jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Jegyvásárlás→ 

18:30   KOVÁCS Kata (H/D): Blond Lady performance
19:00   JOBBÁGY Bernadett & KERTÉSZ Endre (H): A Way Inside
            ZENON Dance Company (USA): my very empty mouth
            Uri SHAFIR (IL): The Koloklum
            PATAKY Klári Társulat (H): we live happily (részlet)
            tanzfuchs produktion/Barbara FUCHS (D): Ariel’s world (bemutató előtti részlet)
            VerTeDance/Halka Třešňáková (CZ): Heroine West (bemutató előtti részlet)
            Valencia JAMES (BDS): Between the World and Me (bemutató)


Kovács Kata (H/D):  A ZUHANÁS GYAKORLÁSA A BLOND LADY előadásában

A zuhanás gyakorlása egy ismétlésen alapuló, durational performansz. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés. Felmászni a létrán, ugrás, zuhanás, megérkezés.

A zuhanás gyakorlása, érzékelni a pillanatot, amikor nem tudod mi történik, amikor nem vagy ura a helyzetnek; majd megérkezni biztonságosan, kisebb-nagyobb huppanással. A folyamat ismétlése javallott mindaddig, amíg az ismeretlenben-lét és a megérkezés közötti átmenet finomabbá válik és mind az ugró, mind a megfigyelő feloldást lel abban, ahogy a megérkezés egyre magabiztosabbá válik.

Koncepció, előadás: Kovács Kata
Fotók az installációhoz: Tom O’Doherty

Kovács Kata (H/D) 1981-ben született Kecskeméten. Miután 2007-ben kortárs-modern táncosként végzett a Budapest Tánciskolában (a Budapest Kortárstánc Főiskola elődje), dolgozott többek között Mészöly Andreával, Gold Beával, Hadi Júliával, a Még 1 Mozdulatszínházzal, Ujváry Milánnal és Gaál Mariannal. Két évig a Berger Gyula vezette Zéró Balett Együttes tagja volt, majd a Bécsben élő Hargitay Ákossal dolgozott és turnézott Európában. 2010-ben az OFF Alapítvány által szervezett Leonardo ösztöndíj és az NKA közös támogatása segítségével részt vett a németországi Ponderosa három hónapos P.O.R.C.H. Intensive Studies programján, ahol európai és amerikai tanárok segítették az improvizáció és a performansz műfajában való elmélyedésben, valamint fontos nemzetközi kapcsolatokat tudott kiépíteni. 2011 óta Kata Berlinben él és alkot. Kovács/O'Doherty néven az ír vizuális művész és zenész Tom O'Doherty-vel dolgozik együtt, akivel durational, performatív installációkat készítenek. Előadásaik számos berlini, németországi és nemzetközi helyszínen mutatták be, többek között Lipcsében a Kunstkraftwerk-ben, illetve Portugáliában, a portói Serralves Múzeumban. Idén a LACMA Los Angeles County Museum of Art Art + Technology Lab Awards egyik díjazottja lettek.

Kata több éven keresztül résztvevője volt az L1danceFest-nek. A Ponderosán töltött hónapok inspirálták a 2011-ben az L1danceFest által bemutatott, Hová tűnt az előadás? című installáció performanszot. 2013-ban Kata az L1 Egyesület rezidense volt, melynek keretében Buday Enikővel dolgozott együtt és az mutatták be L1danceFest-en 2013-ban Megharapott című közös munkájukat. A Blond Lady sorozat, Kata legfrissebb szóló munkája, 2013-ban indult, és azóta számos akcióval szerepelt különböző berlini előadóhelyeken. A 15. L1danceFesten legfrissebb akcióját, A Practice of Falling címmel mutatja be.

Támogató: Berlin Senate Cultural Affairs Department


JOBBÁGY Bernadett & KERTÉSZ Endre (H): A Way Inside

2016: A megfogalmazhatatlan, szavak előtti világot megragadni, s gondolattá formálni... vagy épp ellenkezőleg: a gondolkodó – elemző agy elől elmenekülni a zsigeribe, az ösztönösbe, a test által diktált belső ritmusba...

Túl sokat gondolkodom. Van úgy, hogy ez jó érzés. Csak nehéz kikapcsolni azt a kritikus felettest, aki mindent megkérdőjelez, aki folyton kétkedik és hasonlítgat... előbb, mint hogy igazán játszani mernék. Önmagunknak felállított mérce ez, melyet mostanáig építettünk. Rossz szokás, ami gúzsba köti a lelket, s így a testet is.

De mikor jön el a pont, hogy a tudatból a tudatalattiba billenek? Fejből a testbe, gondolatból az ösztnösbe... Mit jelent ez az átjárás, ez a ki-be járás két valóság között? És mi történik a határterületen, a kapuban, az úton levés pillanatainak senkiföldjén? Amikor épp önmagamból önmagamba érkezek?

A 2013-ban készült Atlasz bennem c. szóló újrafogalmazása

Koncepció, koreográfia, tánc: Bernadett Jobbágy
Zene csellón: Kertész Endre

Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap (VARP-PA 2013), Műhely Alapítvány

Jobbágy Bernadett (H) bár Budapesten született, Dunaújvárosban és környékén nőtt fel. Egészen fiatal kora óta jelen van életében és tanulmányaiban a művészet és a racionális világ párhuzama, olykor átfedése. Első mestere Rohonczi István ROHO, akitől középiskolás korában a képzőművészeten túl egy mai napig meghatározó gondolkodásmódot is tanult. Tizennyolc évesen visszatért Budapestre, diplomát tájépítészmérnökként szerzett. A mérnöki tanulmányokkal párhuzamosan vált egyre fontosabbá számára a tánc, illetve a mozgáson és fizikai jelenléten keresztül történő komponálás igénye.

A Budapest Kortárstánc Főiskolát már felnőttként kezdte el, majd egy évig volt az iskola növendéke. 2012-ben az L1 Egyesület rezidense; 2011 óta az Élőkép Színház rendszeres előadója.

2012-ben került kapcsolatba az ArtMan Egyesület-tel, azóta vegyes képességű (főleg értelmi akadályozott) csoportokban is dolgozik a tánc és az alkotás terápiás hatásaival, valamint a test és a tudat, a lélek összefüggéseivel. 2013-óta Kálmán Ferenc tanítványaként és munkatársaként a Body-Mind Centering® testtudati iskolában mélyed el egyre jobban.

Kertész Endre (H) Szentendrén született a múlt században. 5 évesen a csellót választotta képzeletbeli barátok helyett, mely azóta is állandó társa. Konzervatóriumban Párkányi Tibornál tanult, majd Bécsben diplomázott le Wolfgang Herzernél. Tanulmányai során számos nemzetközi ifjúsági zenekarban játszott és egyre több zenei műfajban próbálta ki magát. Játszott barokk, kortárs, jazz, klezmer, balkáni, alternatív, rock, metál és minimál zenét. Zenei partnerei voltak többek között zenészek, képzőművészek, színészek. Gyakran dolgozott táncosokkal (pl. Juhász Kata, Mándy Ildikó, Grecsó Zoltán, Nemes Zsófia, Jobbágy Bernadett, Zambrycki Ádám, Szász Dániel, Vadas Tamara Zsófia, Frenák Pál), idősekkel, gyerekekkel és fogyatékosokkal is. Elkötelezett természet- és állatvédő.


ZENON Dance Company (USA): my very empty mouth

A duett a finomság és erősség kettősét jeleníti meg; játszik, akár az árnyék, mikor Fricke plasztikus érzékenysége maszkulin mozdulatokba tűnik, és az egyik táncos pulzáló energiája a másikéban folytatódik, David Lang éles zenei kompozícóját követve.

Koreográfia: Wynn Fricke (USA) - a táncosok, Tamara Ober és Alyssa Mann közreműködésével
Táncolják: Leslie O'Neill and Alyssa Mann
Művészeti vezető: Linda Z. Andrews

Zenon Dance Company (USA)

1983-as, legelső bemutatója óta a Zenon Dance Company az Egyesült Államok egyik vezető kortárstánc társulatává nőtte ki magát. Ünnepelve a feltörekvő amerikai koreográfusok új útjait, a Zenon New York-i, minnesotai, valamint más, nemzetközileg is elismert koreográfusok modern és jazz alkotásait mutatja be. A társulat alkotói, koreográfusai és előadói számos elismerést kaptak már a New York Times, a Village Voice, Dance Magazine, Minneapolis Star Tribune, St. Paul Pioneer Press, illetve a City Pages kritikusaitól.

A Zenon sokszínű repertoárja révén széles közönséget képes megszólítani – az elkötelezett metropolita táncőrültektől a kísérletező kedvű minneapolisi és St. Paul-i fiatalokon át, a tágabb Minnesota egyetemista és felnőtt lakosságához jut el. A társulat megfordult ugyanakkor már a kubai Havannában, Franciaországban, Budapesten, Szentpéterváron, Svájcban, valamint az Észak-Mariana-szigeteki Saipanba, Guamba és Tinianba is kapott meghívást. Számos elismeréssel méltatták kinetikus, magas energiafokú előadásai, technikai akkurátusa és emberi nagyszerűsége miatt. A Zenon előadásai kihívást jelentenek a közönség számára, mégis elérhető közelségben maradnak.

A Zenon Dance Company and School egy professzionális szervezet, melyet a minnesotai Minneapolisban alapítottak azzal a céllal, hogy nőjön a magasművészeti modern és jazz tánc jelenléte az előadások, az oktatás, valamint a közösségek körében.

A Zenon Dance Company and School missziója, hogy az ország egyik vezető társulata legyen, védjegye pedig a modern és jazz koreográfiák ritka és dinamikus elegyedése. A Zenon célja, hogy a legmagasabb minőséget képviselje, ugyanakkor táncművészeti műfajok széles skálájának adjon teret, a tánc minden fokán.

Linda Z. Andrews (USA) a Zenon Dance Company alapító művészeti & executive vezetője. 1983-as indulása óta Linda számos elismerésben részesült a társulatért tett állhatatos munkájáért, az összetéveszthetetlen modern – jazz esztétika kidolgozásáért, valamint olyan koreográfusok szerepeltetéséért, mint Bebe Miller, Bill T. Jones, Bill Young, Llory Wilson, Joe Goode, David Dorfman, Doug Varone, Danny Buraczeski, Keely Garfield, Johannes Wieland, Seán Curran, Colleen Thomas és Andrea Miller.

Tanulmányait a Martha Graham Schoolban, az Alvin Ailey Dance Centerben, valamint a Juilliard-on végezte, olyan alkotók társaságában, mint Alvin Nikolais, Lynn Simonson és Merce Cunningham. Fokozatot a Hollins College-ban szerzett, Virginiában. Lindának köszönhetően a Zenon Dance School figyelemreméltó tréning központtá vált a hivatásos táncosok számára. Két elbűvölő lány, Laura és Lily édesanyja, St. Louis Parkban él macskáival, Ollie-val és Jack-kel.

Tamara Ober (USA) 2002-től a Zenon Dance Company tagja. Ez idő alatt három, a kritikusok által is méltatott produkciót hozott létre, melyek táncot, színházat, filmet és élő zenét elegyítenek egy-egy kristályos formában. Ober munkáival hazai és nemzetközi turnékon egyaránt részt vett, és jelenleg egy új, multidiszciplináris trión dolgozik a 2016-os MN Fringe fesztiválra. Tamara számos díjat kapott, úgy mint: 2009-ben a SAGE Díjat kiemelkedő előadként, a City Pages 2009 Az év művésze díjat, a Metro Magazine 2011-es Keeper Díját, 2012-ben a SAGE Díj jelölését előadóként, előadásként és design-ként valamint 2013-ban a McKnight Artist Fellowship for Dancers díjat. Ober kétszer vett részt az L1danceFest-en mindezidáig. 


Uri SHAFIR (IL): The Koloklum

A Koloklum egy abszurd léthelyzetet bemutató szóló, melyben a vágy, hogy mindent akarunk, és mindenki akarunk lenni, a tehetetlenséggel találkozik.

A Koloklum (Kol-O-Klum, Mindent-vagy-Semmit héberül) egy olyan fizikai állapot, melyben a test egyszerre van jelen mindenütt, és sehol. Képes minden kifejezhetőt kifejezni, még a „semmit” is. Megtalálja a táncot, mely a lehetetlen határára ér, eléri a fenségest, a vágyott mozdulatot, és mégis evilági, földi, profán marad.

A Koloklum jelentésgazdagságra törekszik, arra, hogy valamit tisztán és világosan megfogalmazzon – ugyanakkor arra is, hogy magát örökre eltörölje, megsemmisítse.

Koreográfus, előadó: Uri Shafir
Zene: Samuel Barber
Művészeti tanácsadó: Sahar Azimi

Támogató: „Störung/Hafraa" Yasmeen Godder Studio–Theater Freiburg együttműködési projekt, Hazira, Studio Yasmeen Godder, Theatre Freiburg, The German Federal Cultural Foundation, The Choreographers Association, German Federal Cultural Foundation, Izrael Állam Nagykövetség Budapest, Izraeli Kulturális Intézet Budapest

Első díjat nyert a 2015-ös MASH International Choreography Competition rendezvényen, Machol Shalem, Jeruzsálem.

Uri Shafir (IL) koreográfus és előadóművész. A MASPA-n (kibbutz Ga'aton tánc workshop) szerezte végzettségét. Táncosként az Ensemble Batsheva Dance Company tagja volt, dolgozott többek között Yasmeen Godder, Niv Sheinfeld & Oren Laor, Dana Ruttenberg, Maya Levy, Guy Gutman, Dafi Eltabeb alkotókkal. Saját munkáit 2009 óta készíti, és olyan különböző platformokon mutatja be őket, mint az izraeli Curtain Up, Hazira, Macholohet és Intimadance vagy éppen az L1danceFest (Magyarország). Uri Gaga oktatóként is tevékenykedik (a Gaga Ohad Naharin mozdulatnyelve), és szerte a világban tart workshopokat.


PATAKY Klári Társulat (H): we live happily (részlet)

A koreográfia mint egy helyzetjelentés tudósít a máról, középpontba helyezve a mai kor felgyorsulását, és a mai kor emberének ebben a felgyorsult, túlburjánzott világban való elveszettségét.

Koreográfia: Pataky Klári
Táncolják: Maday Tímea Kinga, Sebők Cintia, Simon Renáta, Bot Ádám
Fényterv: Szirtes Attila
Produkciós menedzser. Gyurics-Gelb Eszter
Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány

Pataky Klári (H) 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán, azóta független koreográfusként dolgozik.

2008-ban a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress! című darabját a kritikusok és szakírók alkotta zsűri Lábán Rudolf-díjban részesítette. 2014-ben Imre Zoltán-díjjal ismerték el koreográfusi munkásságát. Az izgalmasan sokoldalú, érzékeny koreográfus munkáiban folyamatosan művészi arculata megújítására, illetve egy csak rá jellemző formanyelv kialakítására törekszik. Előadásaiban minden egyes alkalommal új témákat, s ezekhez új formákat keres.


tanzfuchs produktion/Barbara FUCHS (D): Ariel’s world (bemutató előtti részlet)

Egy tündér megalkotja gumicsövekből a saját elasztikus világát. Viseli ezt a világot a hátán, kitárva, bizakodva és szeretettel. Ariel az általa kreált levegőkastélyban lakik, megosztva ezt változó társaival.

Ez egy olyan világ, amit maga köré hajlít. Egy ingó világ, amely játszik, torzul, formálja és deformálja önmagát. A rugalmas anyagok felhasználása és újra felhasználása tükrözi az ingatag, hullámzó világ és a csontnélküli, fürge guminő tulajdonságait, aki átpréseli magát mindezen keresztül. Ez az elasztikus gumicsövek és a táncos rugalmasságának találkozása. Dadaista és szürrealista összetevőkön keresztül megmutatkozik a szépség és az esztétika a köznapiságban és a megszokottságban.

Az Ariel’s World a Pfffhh…  – Ein GUMMI-Schlauchspiel című gyermekdarab után készült adaptáció.

Művészeti vezető: Barbara Fuchs
Előadó: Odile Foehl
Zene: Jörg Ritzenhoff
Dramaturgia: Emily Welther

Az Ariel’s World a tanzfuchs PRODUKTION és a Tanzhaus nrw, Düsseldorf koprodukciója.

Támogatók: Kulturamt der Stadt Köln, Ministerium für Familie, Kinder, Jugend, Kultur und Sport des Landes NRW, Landesbüro Freie Darstellende Künste, RheinEnergieStiftung Kultur, Fonds Darstellende Künste és iDAS NRW, GOETHE Intézet Budapest

Barbara Fuchs (D) koreográfus és előadó, 2013-ban megalapította a tanzfuchs PRODUKTION-t, Kölnben. Az installációk és színpadi előadások közös együttműködésben készülnek Jörg Ritzenhoff zeneszerzővel. Műveik fókuszában az egymásba fonódó mozgások, elektroakusztikus kompozíciók és térbeli koncepciók állnak. A tanzfuchs PRODUKTION tizennyolc szóló és együttesi produkciót készített, valamint hét darabot alkotott az ifjabb közönség számára, amely Európa szerte bemutatásra került; többek között Nagy-Britanniában, Írországban, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Litvániában és Lengyelországban. Barbara Fuchs a Folkwang University of the Arts diákja volt Essenben, mások mellett tanult James Saunderstől, és táncolt Paulo Ribeiro együttesében Portugáliában.


VerTeDance/Halka Třešňáková (CZ): Heroine West (bemutató előtti részlet)

A projekt középpontjában két nő áll: Halka Třešňáková a rendező-koreográfus szerepében, és Veronika Knytlová (Kotlíková), a VerTeDance alapítója, az előadó képében. A Heroine West mindenki számára jól ismert, westernes toposzokból táplálkozik, melyeket a szerzők a fizikai lehetőségek határáig tolnak. A következő képek inspirálták őket: zsúfolt szalonban négyes tánc, fegyvert rántani, dohányrágás, fizikai munka coltokkal a csípőn, alkoholos delírium, lovaglás stb. A projekt ellentétekből építkezik, és mesterséges feszültséget indukál. Ennek táptalaja először is, hogy a maszkulin, tesztoszterontól duzzadó szerepeket itt nők töltik be. A női gyengédség folyamatosan összeütközésben áll a külsődleges vulgaritással, melyet a nő, mint egy gúnyát, magára ölt: durván fejezi ki magát, dobálja a csípőjét, a kalapjával játszik a kezei között és kikapósan a dohányt rágja. A főszereplő plasztikus, puha teste a megadás pillanatait mutatja be – míg a feszültség a tetőfokára hág egy váratlan ellenség vagy veszély feltűnésekor. A közönség a főszereplő egy hetét követi nyomon. Egy egyszerű történetet, melyben a folyamatosan múló időben a másik iránti vágy és a magányból való szabadulás képei tűnnek fel. A nő privát stúdiójának intimitása a szalonok zsúfoltságával ütközik, mely férfiaktól hangos, és melyet lengőajtó, hangos zene, square tánc és persze alkohol tölt be. Heroine West egy törékeny, finom nő, akit a körülmények nem engednek kibontakozni. A projekt Ondřej Skala eredeti zenei hanganyagát használja fel, mely a Vadnyugat zajain alapul; lovaglás alatti nyeregcsikorgás, zsizsegő bogarak délidőben stb. A projekt célja, hogy absztrahálja a speciális és általánosan felismerhető referenciákat, és új képzeletbeli világot hozzon létre, mely a fizikai akciót a színpad eszközökkel (függőágy, gyöngyfüggöny, egy ló torzója, lengőajtó stb.), az élő beszéddel és a zenével vegyíti. Az előadás napjaink heroináját - hősnőjét mutatja be.

Koncepció, koreográfia: Halka Třešňáková
Alkotó, táncos: Veronika Knytlová
Mozgás kooperáns: Tereza Ondrová
Hang: Ondřej Skala
Szcenika: Paulina Skava
Fény: František Fabián
Produkció: VerTeDance, danceWATCH

Támogató: Prague City Hall, Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Cseh Centrum Budapest

A VerTeDance Company-t (CZ) 2004-ben alapította Veronika Knytlová és Tereza Ondrová táncos-koreográfusok és Pavel Kotlík fénytervező hármasa. Tíz év alatt a VerTeDance mintegy húsz projektet valósított meg, és a cseh, valamint a nemzetközi táncszféra számtalan jelentős személyiségével dolgozott együtt. A társulatot számos fontos díjjal jutalmazták, többek között a The Dancer of the Year 2010, a The Best Light Design Award (2012 és 2014), illetve a The Theatre Journal Award (2012 és 2014) díjakkal.

A VerTeDance az egyetlen cseh társulat, mely háromszor is elnyerte a legrangosabb szakmai cseh kitüntetést, a The Dance Piece of The Year (Az Év Tánc Darabja) díjat: a Silent Talk 2005-ben, a What is the Weight of Your Desire 2012-ben és végül a CORRECTION 2014-ben.

2015-ben a társulat hazavitte a birminghami BE fesztivál 2015-ös közönségdíját és Mess Festival Audience díját is, majd ugyanebben az évben az elismert Herald Angel Award-ot is odaítélték az Edingurgh-i Fringe Festival keretein belül -- mindhármat a CORRECTION című előadásért.

www. vertedance.org

Halka Třešňáková (CZ) színész, koreográfus, tanár és univerzális művész. A prágai Academy of Performing Arts Non-verbal and Comedy Theatre Intézetében végzett.

Mint színész és társszerző, számos nemzetközi, vezető művésszel dolgozott már együtt. Többek között: “Hanging Man” /Turba /, “Strangeness”, “Life Fanta Sies”, “Talkers” /Jednotka / Unit /, “I dressed and ate”, “Cat” /Petr Krušelnický/, “On her couch”, “Mezzo”, “Already Man”, “Money Transformation “ /Second Hand Women /.

Színésznőként és szerzőként is tevékenykedett a világ számos pontján. Művészeti mentorként dolgozott San Antonioban (USA), Albequerque-ben (USA), Mexikóban, valamint a Cseh Köztársaságban. Munkáit a provokáció, a kísérletezés és a tabuk feszegetése iránti végtelen törekvés jellemzi, és persze az, hogy mindig meg tudja lepni a közönségét. 

Veronika Knytlová (CZ) gyermekkora óta táncol; a TCP-n tanult, és számos workshopon járt a Cseh Köztársaságban és szerte a világban. A Károly Egyetem Pedagógia Fakultásán szerzett diplomát, majd két évig a Cseh Műszaki Egyetem hallgatója volt építész szakon, Prágában. Előadóként prominens cseh és külföldi koreográfusokkal dolgozott együtt, többek között Jan Kodet, Petr Tyc, Peter Mika, valamint Olga Cobos alkotókkal. 2002-ben Tereza Ondrová-val együtt dolgoztak a Through the bottle neck című koreográfián, és két évvel később a sikeres VerTeDance együttes létrehozatalán is. A VerTeDance gyakorta hívja projektmunkára a művészeti világ vezető személyiségeit, és számos díjat tudhat magáénak.


Valencia JAMES (BDS): Between the World and Me (bemutató)

"Kilenc éve, hogy Magyarországra költöztem, és Valenciából, a szenvedélyes táncosból és büszke barbadosiból Néger lánnyá, két lábon járó csokoládévá, fekete Jézabellé váltam.  Between the World and Me (A Világ és Én köztem) c. darabom reflekszó az alapvetően fehér Közép-európai társadalomban afro-karib szármayású nőként megélt tapasztalataim kapcsán, teli kellemetlen felismeréssel és identitásbeli kérdéssel. Előadásom, melynek címét és kiindulópontját is az afro-amerikai író, Ta-Nehisi Coates díjnyertes bestsellerétől kölcsönöztem, rávilágít a sztereotípiákban rejlő dehumanizáló erőszakra."

Koncepció, tánc: Valencia James (BDS)
Zene: Greg Beller (FR)
Támogatók: Műhely Alapítvány, L1 Egyesület
Külön köszönet: Berger Gyula, Ivo Dimchev, Bognár Botond

Valencia James (BDS) Barbados-on született, és jelenleg szabadúszó előadóművészként tevékenykedik Budapesten, Magyarországon. BA diplomáját a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerezte modern tánc szakon, 2010-ben. Ezt követően három évig szólótáncos volt a Bozsik Yvette Társulatban, és dolgozott többek között Juhász Katával, Grecsó Zoltánnal, Góbi Ritával, a Tünet Együttessel és Nina Kovval. 2012-ben meghívást kapott Wim Vandekeybustól Brüsszelbe, egy kutatói programra a világszerte elismert Ultima Vez Dance Company-hez. Valencia 2014-ben elnyerte a Fülöp Viktor-ösztöndíjat, valamint a danceWeb ösztöndíjat, melyek segítségével részt vehetett a bécsi ImpulsTanz Kortárstánc Fesztiválon. Valencia fő kutatási területe 2013-tól a mesterséges intelligencia tánc- és előadóművészetekben lehetséges alkalmazási módjaira koncentrál, és társalapítója az AI_am projektnek is. 2015-ben a projektet bemutatta a TEDxDanubia, a TEDxGöteborg, a Buenos Airesben megrendezett Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Konferencián, valamint a vancouveri Nemzetközi Elektronikus Művészeti Szimpóziumon. 2016-ban a Gothenburg Science Festival-ra, valamint a Brain Bar Budapestre kapott meghívást.

Valencia egy éves rezidenciáját követően 2016-tól a magyarországi L1 Egyesület tagja.

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó helyszíneink:
Bakelit MAC, CEU (Central European University), Magyar Táncművészeti Főiskola, MAMŰ Galéria, MU Színház, Műhely Alapítvány–Trafó stúdió, Nemzeti Táncszínház–Marczi Közösségi Tér, RS9+ Vallai Kert, Szlovák Intézet Budapest Galériája

Együttműködő és támogató szervezetek:
CEU CAC, Cseh Centrum Budapest, Dán Királyság Nagykövetsége, Magyarországi Észt Intézet, Francia Intézet Budapest, Goethe Intézet Budapest, Horvát Nagykövetség, Izrael Állam Nagykövetsége, Izraeli Kulturális Intézet Budapest, Japán Alapítvány Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Norvég Nagykövetség, Osztrák Kulturális Fórum, Szlovák Intézet Budapest

Médiatámogatók:
Pesti Est, Magyar Színházi Portál, táncélet.hu, Táncművészet, Tánckritika.hu, Félonline.hu

Művészeti együttműködő partnerek/:
Artista, Barbro Design, Manier, Mei Kawa, Romani, TiCCi Rockabily Clothing, Zagabo

Informatikai partner: