1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

FESZT- FEST (1.nap)

péntek, 09 szeptember 2016 18:30

FESZT- FEST
A FESZTIVÁLGYŐZTESEK FESZTIVÁLJA

A MAGYAR SZÍN-JÁTÉKOS SZÖVETSÉG (MSZ-JSZ) az idén tízedik alkalommal mutatja be legjobbjaink előadásait. A FESZT-FEST – fesztivál győztesek fesztiválja a 2014-ben elhunyt, egykori elnökünk Nagy András László (1946-2014) kezdeményezésére született meg, és lett szövetségünk legfontosabb őszi eseménye. 
Szeptember második hétvégéjén, 9. és 11. között tizenkét előadást nézhettek meg a legjobbak közül a MU Színházban.  A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az előadások között és után jusson idő a szakmai beszélgetésekre, találkozásokra, majd a fesztivál végén a zsűri dönt arról, hogy melyik társulat kapja az évad legjobb előadásának járó Paál István Diplomát és a vele járó pénzjutalmat.

Szándékaink szerint, a magyar amatőr színjátszás minden rétege bemutatkozik ezen a fesztiválon, mégpedig a legkiválóbb előadásaival. Lesz gyermek-, diák-, falusi csapat és színházi műhely jelleggel működő társulat. A meghívott előadásokat a Magyar Drámapedagógiai Társaság /MDT/, és az Országos Diákszínjátszó Egyesület /ODE/ országos fesztiváljai, valamint a vasvári, balassagyarmati, komlói, dunaszerdahelyi és budapesti fesztiválok nyertesei közül válogattuk. Az előadások mindegyikét látta e sorok írója /némelyiket többször, több helyen is/, és nyugodt szívvel ajánlhatja a MU Színházba jegyet váltó budapesti közönség és a szakma figyelmébe. Hiszen végül is ez a legfontosabb célunk ezzel a fesztivállal: felhívni a figyelmet arra, hogy létezik a magyar színházi világnak egy olyan szegmense, mely ritkán kerül reflektorfénybe, és amely szerény anyagi keretek között, de komoly és igaz ambícióval, éltető közösségeket alkotva lép színpadra.

Külön köszönet a támogatóinknak, a MU Színháznak, az NKA-nak, az EMMI-nek!

Regős János
elnök
Magyar Szín-Játékos Szövetség


FESZT- FEST
Péntek, szeptember 9.
jegyár: 1500 Ft, diák-/nyugdíjasjegy: 1000 Ft
Jegyvásárlás→

18.30 KITÖRÉS Színpad (Hejőbába, Pszichiátriai Otthon): Schwajda György: HIMNUSZ
színházterem, 60 perc

A másfél évtizede az otthonban tevékenykedő művészeti csoport folyamatosan működik terápiás közösségként. 
A tavalyi Magyar Művek Szemléjén a fesztivál nagydíját nyerték el az Olbrin Joachim csodálatos utazása című előadásukkal. Az idei MMSZ-en is díjazottak.
1976, a helyszín Budapest, egy körfolyosós bérház, ahol hat lakásra jut egy WC. Fűtés szenes kályhával, fürdés lavórban.
A mostani epizód egy szoba-konyhás lakás konyhájában játszódik. Józsi, Aranka és három gyermekük lakhelye ez. Józsi sokszor, sokat iszik.
A gyárba 5-kor indul dolgozni józanul, éjjel fél 12-re ér haza bódultan, felébreszti feleségét és gyermekeit. Éjfélkor együtt eléneklik a Himnuszt.
Józsi boldog új napot kíván családjának, aztán aludni tér. A szenesládába.
Környezetük kollektív összefogással igyekezett segíteni rajtuk, feljelentették őket. A segítőszolgálat rögtön kivonult és egy hónapra elvették tőlük a gyerekeket…

Szereplők:
Józsi - Papp József
Aranka - Farkas Tünde
Brigádvezető - Mráz Zoltán
Brigádtagok: Vojtonovszki Attila, Horváth Erzsébet, Szoboszlai Zsuzsanna, Kerékgyártó Tibor, Szabó László, Verebélyi Tünde, Kalas István, Rozgonyi Gábor 
Gyerekek: Horkai Rita, Varga Balázs 
Nagyapa - O. Papp Gábor 
Narrátor - Bíró Zoltánné
Rendezték: Farkas Bálint, Varga Gábor, Varga Rolandné, Kovács Varga Éva


FESZT- FEST
Péntek, szeptember 9.
jegyár: 1500 Ft, diák-/nyugdíjasjegy: 1000 Ft
Jegyvásárlás→

20.00 Ifjú Morbid Színpad (Kecskemét): Az ördög, a raszta és a csalfa 
színházterem, 60 perc

„A vagon fülkéiben jelentéktelennek tűnő alakok utaznak. Kik ők? Hová tartanak? Megvizsgálunk három, párhuzamosan zajló történetet az élet feneketlen és kiszámíthatatlan verméből. Az előadás tartalmát egész éves témakeresésünk és improvizációink morzsáiból állítottuk össze.”

szerző: a csoport
rendező: Sárosi Gábor

Szakmai beszélgetés

Informatikai partner: