1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2015

2015. szeptember 18., péntek 20:30

2015. SZEPTEMBER 18.  20.30 óra

jaro viňarský & SKOK! & Stanica Žilina-Záriečie (SK) XIRA
jaro viňarský & SKOK! (SK) THE LAST STEP BEFORE

Jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft


jaro viňarský & SKOK! & Stanica Žilina-Záriečie (SK): XIRA

Ha a tudatod egy olyan skálán jeleníthető meg, mely egy belső vagy privát öntudattól egy külső, térben kiterjedt öntudatig terjed, akkor hol van a másokkal való kapcsolat kialakításának lehetősége?

XIRA – két ember egy közös pillanata az emlékek tárházában, mikor visszatekintenek, hogy felülvizsgálják első találkozásuk testi valóságát
XIRA – egy szokatlanul bensőséges viszony dokumentációja
XIRA – egy olyan emberi lény öntudata, akinek a társadalom nem határozta meg a nemét

Ez a munka egy találkozási pont és meghívás arra, hogy megnézzük Soňát és Matthew-t és egymást különböző nézőpontokból, melyek közül egy teljesen nélkülözi a szavakat, a jelentést, a történetet és az érzelmet.

Ez egy nő.
Ez nem egy nő.
Ez egyaránt egy nő és nem egy nő.
Ez sem egy nő, sem nem egy nő. 

A SKOK! (JUMP!) nonprofit szervezet, mely elsősorban a fizikai művészetekre összpontosít – kortárs táncra, a fizikai színházra és más, a testek munkáján alapuló színházi formákra. 2011-ben alakult meg. Elsődleges céljuk, hogy feltérképezzék a szlovák fizikai művészeti szcénát, és hogy növeljék a közönség érdeklődését e művészeti forma iránt, melyre szerintük nem fordítanak elegendő figyelmet.
A SKOK! olyan tevékenységeket szervez, melyek célja a fizikai művészetek helyzetének javítása a cseh és a szlovák kulturális életben, illetve a külföldön történő bemutatkozás, kutatás és alkotás körülményeinek fejlesztése. Főként a fizikai művészetek iránti érzékenység elmélyítésében érdekeltek, ezért informális oktató tanfolyamokat, kurzusokat is kínálnak a nyilvánosság számára. Az intézményhez kötődik a WorkshoW, mely a művészek munkája és a közönség között igyekszik közvetlen viszonyt kialakítani olyan tevékenységek segítségével, melyek a művészekkel és alkotó munkájukkal való kapcsolatba kerülést teszik lehetővé (ilyenek például az előadásokat követő beszélgetések, a „Showing”-ok). Az alkotófolyamat több szakaszában, akár a premier előtt is biztosítanak lehetőséget arra, hogy a közönség részt vegyen az alkotásban.

Koreográfia: Jaro Viňarský a táncosokkal együttműködve
Tánc: Soňa Ferienčíková & Matthew Rogers
Fény: Tomáš Morávek
Grafika: Peter Dlhopolček
Zene: Janek Schaefer / EP

Támogatók: Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Foundation Intenda, Szlovák Intézet Budapest


jaro viňarský & SKOK! (SK): The Last Step Before
rövid történet a gravitáció szükségességéről

Egy történet az ember számtalan repülési kísérlete közül. „Hősünk” hosszasan foglalkozik a tovarepülés gondolatával, egy meghatározhatatlan, de alapvetően fontos cél felé. A cél elérésére számos kísérletet tesz, különféle módokon. Mégis úgy tűnik, mintha hősünk mindig egy helyben toporogna, és nem sikerülne eljutnia sehová. Nem ismeri fel, hogy álma elérésének legnagyobb akadálya saját képzelete, mely egy emberek számára elérhetetlen dologról gyárt illúziókat. De megvan benne a folytatáshoz szükséges bátorság, továbbra is rendíthetetlenül hisz abban, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén el tudja érni a lehetetlent. Végül épp ez az óriási bátorság segít neki a saját képzelete falainak áttörésében és a megvilágosodás elérésében.

A darab az előadó és a színpadi fények közötti rendkívüli szoros kapcsolaton alapul.

Sazka Díj a „táncban elért felfedezésekért” és közönségdíj a Cseh Tánc Platformon (Prága) – 2006

„A rövid szóló a szó szoros értelmében lélegzetelállító, meglepő; a mélyen lapuló, legrejtettebb érzelmeinket húzza elő belsőnkből, az elfojtott ösztönök szavakkal kifejezhetetlen tartományából. Miután véget ért, és az egész terem sötétségbe merült, beszédes csend következett, s csak később tört ki a taps.” (The Slovak Spectator, November, 2012)

Jaro Viňarský 1978-ban született Szlovákiában. Balett-koreográfiát tanult a pozsonyi Zene- és Színházművészeti Akadémián, Szlovákiában, és koreográfiát a prágai Előadó-művészeti Egyetemen, Csehországban. 1998 óta táncosként, előadóként és koreográfusként számos szlovák és külföldi művésszel dolgozott együtt (pl. táncfilm készítésén), valamint együtműködött a lengyelországi Grotowski Intézettel. Workshopokat is tart, főként nem profi táncosok számára. Jaro számos díjat kapott, beleértve a Jarmila Jeřábková-díjon elért második helyezést Prágában, 2001-ben és 2003-ban a Sorton, illetve a Tea Never Brewed című produkciókért. 2006-ban a közönségdíjat és a „táncban elért felfedezésekért” a Sazka díjat is neki ítélték a The Last Step Before munkájáért a Cseh Tánc Platformon.

2011-ben Jaro megalapította a SKOK! non-profit szervezetet, mely a kortárstánc és a fizikai színház szlovákiai fejlődésén dolgozik. A más művészekkel együtt tartott workshopok témái között találjuk a következőket: csoportmunka, partnerség, tánc és tér, tánc és dinamika, forma és tartalom a mozgásban, tánc és cirkusz az előadásban, Alexander-technika és a Feldenkrais-módszer, mozgás és hang, Merce Cunningham – kompozíciós technikák, improvizáció és kompozíció, fény a táncelőadásokban.

2004 óta szorosan együttműködik Karine Ponties belga koreográfussal és együttesével, a Dame De Pic cie-vel (a Mi Non Sabir, a Holeulone, a Humus Vertebra és a Havran című előadásokban).

2013-ban Jaro elnyerte a The Bessies, The New York Dance and Performance Awards  legjobb előadásért járó díját Pavel Zustiak Palissimo Bastard című darabjával, a La MaMa Moves! Dance Festivalon.

„Jaro egy villámcsapásnyi energianyaláb, aki egyaránt képes a tökéletes nyugalom és a kirobbanó fizikaiság megjelenítésére; minden pillanatot szívfacsaróvá, élessé és jelentőssé tesz.”

Ötlet/Koreográfia/Előadó: Jaro Viňarský
Együttműködők:
Fénytervező: Pavel Kotlík
Fény: Tomáš Morávek, Katarína Ďuricová
Jelmezek: Ondrej Bederka, Marek Žitník
Zene: A silver Mt. Zion, Artango

Köszönet Karine Ponties-nek a szóló elkészítése előtti és közbeni szakmai és személyes támogatásáért és azért is, hogy az általa koreografált és a Dame de Pic / Karine Ponties cie által bemutatott Holeulone című produkció készítése közben keletkezett, fel nem használt mozgásanyag felhasználását lehetővé tette számomra.

Támogató: Jarmila Jeřábková-díj, 2003, Szlovák Intézet Budapest

 Főszervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkoordinátor: Ladjánszki Márta

Fordítás és interjúk: Sándor Zita (L1-rezidens 2015, KÖM-tag, EMMI F. V. Ösztöndíj 2015), Bálint Orsolya (L1-tag, KÖM-tag)
Házigazdák: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Bálint Orsolya
Sajtómunkatárs: Vég Szilvia
Fő technikus: Payer Ferenc
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Szabó Roland, KNI
Grafika: Korolovszky Anna
Külön köszönet: Harmati Ágota, Lucky Trimmer, Machol Shalem Dance House

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA
Együttműködő partnerek: Budapesti Olasz Kultúrintézet, Dán Királyság Nagykövetsége Magyarország, Francia Intézet Budapest, Japán Alapítvány Budapest, Szlovák Intézet Budapest
Művészeti együttműködő partnerek: Manier Salon, Molnár Márk, Romani, TiCCi Rockabily Clothing
Médiatámogatók: fidelio, táncélet.hu, színház.hu

Egyes előadások támogatói: Lucky Trimmer, SÍN Kulturális Központ, Kontakt Budapest Stúdió, Artus, Filter, Új Előadóművészeti Alapítvány, Bécs Város Kulturális Osztálya, MA 7 (Bécs), Rental Film Tech, Kino Lucerna, Család. és Gyermekügyi, Ifjúsági, Kulturális és Sportminisztérium Észak-Rajna–Vesztfáliában, Köln városa, Észak-Rajna–Vesztfália Művészeti Alapítvány, RheinEnergie Stiftung Kultur, Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Foundation Intenda, Skok! (SK), Novy Priestor (SK), Stanica Zilina Zariecie (SK), Zahrada Centrum (SK), Kredance (CZ), Alta Studio (CZ), Derida Dance (BG), Honey Ramka (USA), Európai Unió Kultúra (2007-2013) keretprogramja,  a San Franciscó-i RAW, a Berkeley-i The Foundry

Jegyek az előadások helyszínein, illetve az ismert jegyirodákban és online is kaphatók.

Helyszínek:
Bakelit M.A.C., 1095 Budapest, Soroksári út 164. www.bakelitstudio.hu
CEU (Central European University), 1051 Budapest, Nádor utca 9. www.ceu.hu
K.A.S. Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 9. www.kasgaleria.eu
Magyar Táncművészeti Főiskola, 1075 Budapest Kazinczy u. 42-46. www.mtf.hu
MET Galéria, 1117 Budapest, Bölcső u. 9. www.elektrografia.hu
MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. www.mu.hu
Műhely Alapítvány—Trafó Stúdió, 1094 Budapest, Liliom u. 41. www.wsf.hu
Nemzeti Táncszínáz—Marczi Közösségi Tér www.nemzetitancszinhaz.hu/www.marczi.hu
RS9+ Vallai Kert, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10. www.rs9.hu
Szlovák Intézet Budapest, 1088 Budapest, Rákóczi út 15. http://www.mzv.sk/sibudapest
Zéróplusz Táncstúdió, 1027 Budapest, Jurányi u. 1. www.zeroballet.com/oktatas/zeroplusz-tancstudio

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

www.L1.hu
http://l1dancefestival.blogspot.hu
http://talkingthroughv4plus.blogspot.hu

 

 

 
fotók: Jan Chmelikfotók: Noro Knap

 

 

Informatikai partner: