1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2015

2015. szeptember 17., csütörtök 19:00

2015. SZEPTEMBER 17.  19 óra

szeptember 17. 19.00 óra
Matthew Rogers (USA): A FRAGILE SON

szeptember 17. 20:00 óra
Francesca Foscarini (IT): Cantando sulle Ossa
Silvia Gribaudi (IT): WHAT AGE ARE YOU ACTING?

19.00 Matthew Rogers (USA): A FRAGILE SON
Jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft

Az A fragile son (Törékeny gyermek) a Fluid Culture Body alkotófolyamatából született, mely egy vándorló tánckutatási projekt, melyet Matthew Rogers vezet a kortárstáncban testet öltő Stúdiókban és az utcán dolgozva. Rogers táncosokat, játékos kedvű tudósokat és járókelőket kért fel olyan mozgásra, amelyet izgalmasnak és kellemesnek találnak. A kísérlet célja az volt, hogy a résztvevők találkozzanak saját mozgó testükkel. A mozdulatokat és a beszélgetéseket felvették, hogy egy szóló lehetséges alapanyagául szolgáljanak. A kutatás során visszatérő téma volt, hogyan szembesülünk saját “blokkjainkkal”, miközben a szabad fizikai kifejezésmódot keresünk. A szabadságunkat korlátozó személyes határok/problémák magától értetődő módon váltak a szóló fő témájává. Ezek miatt a törékeny gyermek kockázatot vállal és a saját bőrén tanul. A Matthew Rogers által bemutatott előadás megkérdőjelezi az elszigetelt tapasztalatok igazságtartalmát. Ez a munka koreografált részeket és improvizált játékokat egyaránt tartalmaz, olyan szerkezetben, mely közvetlenül szólítja meg a közönséget, hol arra kérve őket, hogy rejtőzzenek el egymás között, hol pedig arra, hogy mentsenek meg valakit, akit a saját tánca ejtett foglyul.

Matthew Rogers a virginiai Tidewater Regionból származik, 2002-ben végzett a Virginia Commonwealth Egyetemen. A Cseh és a Szlovák Köztársaságban, Németországban és New Yorkban él és dolgozik. Rogers 2004-tól 2012-ig Tere O'Connorral dolgozott együtt. A New Yorkban, Jack Ferverrel készített koreográfiáját bemutatta a Dixon Place-ben (God & Satan Fucking címmel) és a 3rd Wardban. Ernesto Pujol Inhabiting the Space című munkájában is részt vett Jaro Viňarskýval és Maggie Bennett-tel. Emellett több koreográfussal dolgozott együtt, mint például Johannes Wieland, Ivy Baldwin, Sara Pearson & Patrik Widrig, Heather Olson, Jon Kinzel és Amber Sloan.

2010-ben Rogers fellépett a The Artist is Present- című Marina Abramovic-retrospektív darabbban, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában.

2012-ben Zsolnára, Szlovákiába költözött, hogy Jaro Viňarskýval együtt dolgozzon a Skok!-ban, mely a Cseh és a Szlovák Köztársaságban az amatőr táncosok és a laikus közönség kreatív fejlődésére fókuszáló nonprofit szervezet. A Skok! projektjei a WorkshoW sorozat, a Xira és a 2013-as Mima Misu Festival.

2012 óta Rogers öt koreográfiában szerepelt Hamburgban, táncolt Jenny Beyer ALL (2013) és Leibe (2015) című munkáiban, Antje Pfuntner Nussknacker című alkotásában (2012) és Antoine Effroy Reset_74 (2014) című előadásában.

Koncepció/Koreográfia/Tánc: Matthew Rogers

A The Fluid Culture Body kutatást lehetővé tették: Skok! (SK), Novy Priestor (SK), Stanica Zilina Zariecie (SK), Zahrada Centrum (SK), Kredance (CZ), Alta Studio (CZ), Derida Dance (BG) és Honey Ramka (USA).


20.00 Francesca Foscarini (IT): Cantando sulle Ossa
           Silvia Gribaudi (IT): WHAT AGE ARE YOU ACTING?
Jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft

Francesca Foscarini (IT): CANTANDO SULLE OSSA

Mi történik, ha megszűnik az akarat, és a test hagyja magát a mozdulatok által elragadni? Mi történik, ha elmerül a mozgás gyönyörében, amikor feloldódik a tér tágasságában és ürességében? A test a számára legjobb helyet és helyzetet keresi, miközben már nem marad más belőle, csak üvegpohárként összekoccanó csontjai.

Francesca Foscarini sokoldalú független olasz koreográfus és táncos. Személyes pályáját meghatározta számos együttműködése az olasz és nemzetközi táncélet legnagyobb mestereivel, akikkel a kortárstánc és az improvizáció különféle mozgásnyelveit kutatta, ezáltal gazdagítva és elmélyítve saját mozgásnyelvét is, a kifejezés- és az előadásmód terén egyaránt. 2009 óta dolgozik önálló előadásain: Kalsh című első saját koreográfiáját az olaszországi Anticorpi XL és a Kilowatt fesztiválokra is beválogatták 2010-ben. 2011-ben koreográfusként és táncosként is részt vett a foscarini: nardin: dagostin társulat Spic & Span című előadásában, melyet a 2011-es Scenario-díjon kiemelt dícséretben részesítettek. 2012-ben a Cantando sulle ossa című előadása elnyerte a legjobb szóló díját a Kanári-szigeteken rendezett 17. Masdanza Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon, továbbá programjukba válogatták a az Anticorpi XL és az Aerowaves szervezetek is. 2013-ban Rómában elnyerte a legjobb előadónak járó Equilibrio-díjat Grandmother – starting point for the trilogy Once Upon a Time című előadásával, melyet Sara Wiktorowiczzal közösen koreografált. Ennek köszönhetően fel tudta kérni Yasmeen Goddert, hogy együtt dolgozzon vele egy új alkotáson, melynek a Gut Fit (2014) címet adták. Jelenleg Vocazione all'Asimmetria című új darabján dolgozik Andrea Costanzo Martini táncossal.

Legjobb szóló a 17. Masdanza Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon, Kanári-szigetek 2012, Aerowaves Dance Across Europe 2012, Anticorpi XL 2011

Koncepció/Tánc: Francesca Foscarini 
Világosítás: Tiziano Ruggia
Technikus: Matteo Fantoni 
Jelmez: Federica Todesco

Producerek: Aldes, Kilowatt Festival (I) A Centro per la Scena Contemporanea di Bassano del Grappa (I) támogatásával, a Choreoroam 2010 program keretében kidolgozva. Támogatók: Operaestate Festival Veneto (I), The Place (UK), Dansateliers (NL), Dance Week Festival (HR), Dansescenen (DK), Teatro Pradillo/Certamen (E), Budapesti Olasz Kultúrintézet
www.francescafoscarini.it


Silvia Gribaudi (IT) WHAT AGE ARE YOU ACTING?
The relativity of ages - Le età relative

What age are you acting? [Milyen idősnek játszod magad?] - Az életkorok relativitása a telítettség és az üresség keringője.

A bensőnkben több kort hordozunk; a múltat, a jelent, és a jövő kivetülését. Nyomokat hagyunk az időben, és ahogy múlik, az idő rajtunk is nyomot hagy.

Megadjuk magunkat az időnek vagy ellenszegülünk neki? Félünk a haláltól, vagy elfogadjuk, hogy minden körforgásban van? (Giulia Galvan)

A What age are you acting? című előadás az Act Your Age európai projekt keretén belül született és készült el.

A What age are you acting? az idő, a korszakok és korok inspirálta képek sorozatán alapul. A két főszereplő a személyes történeteit viszi a színpadra, és arra buzdítják a közönséget, hogy velük együtt belépjenek egy, a reneszánsztól a kortárs művészetekig terjedő látomás-sorozatba, mely mélyen az emberi testben, álom és valóság határán halad.

A színpadi kísérlet megtöri az előadás klasszikus értelmezését, szándékosan töredezett párbeszédet nyit az ideális és a valóságos, a klasszikus és modern, a forma és tartalom, a tökéletlenség és a tökéletesség, az önmegtartóztatás és a dekadencia között. A tréfás improvizációkba oltott virtuozitás az élet szépségét adó állandó tökéletlenség kifejezési formájává válik.

Az előadás a csúnyaságot olyan szükségszerűségnek mutatja, mely képes rávilágítani a valódi szépségre, a sztereotípiák ellenében.

Vidám, változó színekkel és hangulatokkal operáló jelenetek tükrözik vissza az előadók és a közönség közötti párbeszédet – vagy azok hiányát. Empátiát hoznak létre a művészek és a nézők között, elidőzve (mint ahogy az gyakran előfordul a való életben is) a kudarc és a lelkesedés közti állandó hullámzást, ami visszavezet a dolgok legalapvetőbb természetéig, és ahhoz a vágyunkhoz és szükségletünkhöz, hogy az Univerzum hatalmasságában megtaláljuk az egyszerűséget.

Szembesítés és összecsapás az emberi lénnyel: az Act Your Age program keretében megvalósult kutatás szintézisét látjuk az előadásban.

Az előadás kidolgozása a finomságon alapult: mint a hegedű húrjai, melyek bármelyik pillanatban ki tudnak alakítani párbeszédet a színészek és a közönség között, hangozzanak azok tökéletesnek vagy hamisnak, mégis élők, elevenek.
Az élet szépségében megjelenő állandó tökéletlenség – ez összegzi Sivlia Gribaudinak az Act Your Age program koncepciója szerint megalkotott előadását.
Az előadás lehetővé teszi a nézőknek, hogy kereteket fedezzenek fel – ez segít abban, hogy elragadják őket az érzéseik a meztelen előadók előtt, akik a saját múltjukat, jelenüket és más emberi lények jövőbeli történeteit mutatják be.
Az élet örök, a születéstől a halálig tartó körforgásának bemutatásával a cél a kliséktől mentes, aktív és közvetlen kapcsolat kialakítása a közönséggel.

A 66 éves Domenico Santonicola így jellemzi magát a színpadon:
“Elvesztem a látásom, alig hallok, a szívem gyorsabban ver, a hangom elcsuklik és a kezeim kacskák, míg a szellemem és az érzéseim egyre szenvedélyesebbé válnak.”
“Az irónia ellenméreg” – mondja Silvia.

Silvia Gribaudi koreográfus és előadó.
2009-ben a GD'A Veneto  Közönségdíját és a Zsűri Nagydíját is megkapta, 2010-ben előválasztották az Aerowaves Dance Across Europe-ba, a Premio Equilibrio 2013 döntőse, számos nemzeti és nemzetközi fesztiválon szerepelt, köztük a 2009-es Biennale di Venezia Ground 0 és a 2012-es Edinburgh Fringe fesztiválon.
2012-ben az izraeli Sharon Fridman koreográfussal dolgozott együtt és Anna Pirattival elkezdett egy emberi jogokkal kapcsolatos Art in Action programot. Az Accademia Teatrale Venetaban tanított 2010-ig és számos workshopot vezetett Olaszországban és külföldön a jelenlét minősége és a testi kifejezés témáiban. 2010-ben fellépett az olasz Vieni via con me tévéműsorban Roberto Savianóval és Fabio Fazióval– (Rai3, Compagnia Aldes).

Tematikus előadásokat hoz létre az alábbi területeken:
Gender-problémák, Performing Gender program 2014
Elmélkedések a nőiségről hatvanon túl
Aktív öregedés a táncon keresztül What Age Are You Acting? címmel
Az életkorok relativitása, az Európai Act Your Age program segítségével készített darab, melyet 2014-ben előválogattak az olasz táncplatformra, a NID-re.

“Silvia Gribaud különleges művész, aki a csúnyaság kultuszát ünnepli és a keserű humor műfaját műveli; feltűnő fizikuma határozottan szembe megy az árral.” (Roger Salas, El País)

Előadó/alkotó: Domenico Santonicola, Silvia Gribaudi
Dramaturg asszisztens: Giulia Galvan
Zene: Alessio Rossato, Rockets Fall on Rocket Falls című lemez Amar – Bryant – Cawdron – Efrim – Norsola - Pezzente – Tellier-Craig – Trudea együttesétől és Estro Armonico Concerto N.1 by Antonio Vivaldi
Hang: Paolo Calzavara
Fényterv: Leonardo Benetollo

A produkció az Act Your Age 2013 program keretében jött létre, mely arra ösztönzi az európai közösséget, hogy a tánc művészetén keresztül foglalkozzanak az öregedő testtel.

Projektgazdák: CSC/ Bassano del Grappa Nederlandse Dansdagen/Maastricht, Dance House/Lemesos
Támogatók: az Európai Unió Kultúra (2007-2013) keretprogramja, Budapesti Olasz Kultúrintézet
Együttműködő partnerek: Zebra cultural zoo La Conigliera di Anagoor - Resana D.ID Dance Identity – Pinkafeld Teatro Spazio Bixio - Vicenza Teatro Fondamenta Nuove - VeKilowatt Festival – Sansepolcro

www.silviagribaudi.com

www.L1.hu
http://l1dancefestival.blogspot.hu 
http://talkingthroughv4plus.blogspot.hu

 fotók: Veronika Brunovafotók: Paolo Porto


fotó: Lorenzo Scaldaferro 

 

 

Informatikai partner: