1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

L1danceFest 2015

2015. szeptember 15., kedd 19:00

2015. SZEPTEMBER 15.  19 óra

Dömötör Judit (H): SZUTERÉN (bemutató)
Samuel Lefeuvre (FR): monoLOG
Nagy Csilla (H): ÖBÖL

Jegyár: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjasjegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft

Dömötör Judit (H): SZUTERÉN
BEMUTATÓ

Mit szólnál, ha szembe jönne az árnyékod? És ő vajon mit gondolna rólad? Történt már olyan, hogy kiderült rólad valami, amiről te sem tudtál? Velünk előfordult.

Az árnyékszemélyiség a mindennapi, vállalt személyiségünk ellentéte. Legfőképp rejtett, előnytelen tulajdonságainkat tartalmazza a pszichológus Jung szerint. Ezeket a nemkívánatos dolgokat elnyomjuk, lenyomjuk a mélybe, a szuterénbe.

Ezekből a gondolatokból indultak ki a táncos alkotók, amikor testükkel és személyiségükkel kezdtek el dolgozni a próbafolyamat elején, megfigyelve magukat és reakcióikat a hétköznapokban és akár új, bizarr helyzetekben. Tapasztalhatták, hogy árnyékukkal találkozni nem mindig könnyű. Ugyanakkor a test sok rejtett tudást tartalmaz, így kiváló terepe a tudattalan tartalmak kifejezésének. Ezért Dömötör Judit legutóbbi mozgáskutatásában már felvetett témáját, a tudatosan és nem tudatosan irányított mozgás lehetőségeit, az önkéntelenség különböző testi megnyilvánulásait is szeretné kibontani ebben a darabban. Az alkotók nem riadtak el a mozgás és beszéd ötvözésének kísérletétől sem. Sőt, arra is kíváncsiak, hogy látszódhat-e a személyiség magja lecsupaszítva, mindenfajta külsődlegestől megszabadítva. A lény-szerűség, a civilség és a karakter ismerős jelenségek a színpadon, de vajon miből táplálkoznak és mennyire tudnak kifejezésre jutni?

Az előadók nemrégiben végeztek a Budapest Kortárstánc Főiskolán, Dömötör Judit, a darab rendezője pedig tánctanulmányai előtt az ELTE pszichológia karán tanult, jelenleg az L1 Egyesület rezidens művésze (2015). Rögtön az iskola után saját mozgásvilága, saját hang keresése felé fordította figyelmét Kettős minőségek című mozgáskutatásának keretén belül. Táncosi és koreográfusi aspirációja egyaránt az alkotómunka felé viszi. Táncos alkotóként dolgozott a Harmath Olívia rendezésében bemutatásra került Aki a spenótot szereti című darabban, majd saját, az L1danceFestre készülő darabja rendezésének fogott neki.  Rendezőként az foglalkoztatja, hogy milyen módokon szüremkedhet be egy táncdarabba a táncosok magukról és egymásról való tudása egy mélyebb önismereti réteget képezve, melyhez pszichológiai ismereteit is felhasználni szándékozik. Ez az első önálló darabja, mely egyben közös alkotás is, hiszen az alkotók bíznak a személyes élmények, tapasztalatok, és a közösen formálódó, épülő folyamatok erejében.

Miután diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetemen és a Budapest Kortárstánc Főiskolán, Szemessy Kinga a Nemzetközi Choreomundus MA programban vett részt Táncelmélet, -gyakorlat és -örökség témában. Záró dolgozatában a fizikai színház műfaját, a kortárs (tánc)kritika természetét és fontosságát, illetve a Gagát vizsgája – utóbbi az izraeli központú Batsheva Dance Company tréningjeként ismert. Jelenleg elméleti és gyakorlati tudásának egyesítése izgatja, és nem szándékozik letelepedni semmilyen országban. Kötődik a konceptuális táncdarabokhoz (mint például Jérôme Bel munkáihoz) és hosszú távú terve az, hogy tanár legyen.

Miután végzett az ELTE Társadalmi tanulmányok BA szakán, Harmath Olívia a tánc felé fordult. 2014-ben fejezte be tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán, ahol inspiráló emberekkel és gondolkodási módokkal találkozott. Jelenleg a mozgás kontextusát kutatja és különböző koreográfusi megközelítéseket keres.

Bot Ádám a debreceni Mozgás -Teátrum Egyesületben kezdte el tanulni a fizikai alapú előadóművészetet Dezső Virágtól. Majd 2010 és 2013 között a Budapest Kortárstánc Főiskolában folytatta tanulmányait. Jelenleg szabadúszó táncos és színházi projektekben vesz részt. Dolgozott a Magyar Mozdulatművészeti Társulattal, valamint Pataky Klári Jegyzetek című koreográfiájában is szerepelt.

Arnaud Blondel Normandiában, Franciaországban született, Párizsi, kulturális menedzseri tanulmányai alatt kezdett el intenzíven cirkusz- és harcművészeti mozdulatokat gyakorolni. Miután Brest (FR) városában elvégezte az Előadóművészeti menedzser szakot, Arnaud elutazott Dániába, hogy eltöltsön egy fél évet a félprofi dán előadóművészeti iskolában, a Performers House-ban, a tánc részlegen. Ezt követően Magyarországra utazott, és 2010-ben elkezdte a Budapesti Kortárstánc Főiskolát. Mióta végzett, Magyarországon dolgozik különböző koreográfiákban, közöttük Rózsavölgyi Zsuzsanna és legutóbb Juhász Katalin munkájában.

Rendező: Dömötör Judit
Alkotók/előadók: Arnaud Blondel, Bot Ádám, Dömötör Judit, Harmath Olívia, Szemessy Kinga

Támogatók: L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ


Samuel Lefeuvre (FR): monoLOG

A 2012-ben készült szólóban az előadó közvetítő szereppel bír: médiumként közvetít a közönség és egy olyan sötét jelenség között, melyet maguktól nem tudnának érzékelni. David Lynch Twin Peaks című tévésorozatának szereplője, a Tuskó Lady karaktere ihlette a Lefeuvre által megformált modern orákulumot, aki saját rögeszméivel és a közösség elvárásaival egyaránt harcol. Mikor végül révületbe kerül, az őt körülvevő erők látszólag a töréspontig csavarják a testét.

A Caenben és az angers-i CNCD-ben szerzett táncosi előképzettség után Samuel Lefeuvre Brüsszelbe költözött és Michele Anne De Mey-vel dolgozott. Samuel a Les Ballets C. de la B tagjaként alkotóként és előadóként közreműködött Alain Platel Wolf [Farkas] produkciójában, és Lisi Estarassal a La Mancha, a Patchagonia és a Primero/Erscht című előadásokban. A Wolf készítése közben találkozott Franck Chartier-vel és Gabriela Carrizoval, akik meghívták, hogy csatlakozzon a belga Peeping Tom együtteshez, hogy elkészítsék a Le Salon és a Le Sous Sol előadásokat. 2007 óta Samuel együttműködik a zenész Raphaëlle Latinivel, akivel létrehozták az ENTORSE társulatot, és előadásokat készítettek ACCIDENS (ce qui arrive), és Hantologie címmel. 2013-ban Jérôme Bel alkotásában, a Cour d’Honneur-ben vettek részt és nemrégiben Boris Charmatz/a Musée de la Danse kezdeményezésében, a 20 Dancers for the 20th Century-ben működtek közre.

Koreográfia/Tánc/Hang: Samuel Lefeuvre
Művészeti tanácsadó: Florencia Demestri
Produkció: LOG asbl

Támogató: Francia Intézet Budapest


Nagy Csilla (H): ÖBÖL

A CIPOLLA COLLECTIVA produkciója

"levegőtlenség
kékes találkozások
ferde melegség

lassú torzulás
hirtelen megőrülés
csöndes túlélés

öblös nyugalom
földbe hatoló víz test
ember emberrel”

(j & cs)

Vavra Júlia a Budapest Tánciskola 2014/2015-ös tanévében végzett növendéke. Legutóbbi saját alkotását Popont címmel az iskola saját estjén mutatta be tavaly decemberben a Trafóban.

Nagy Csilla táncművész, táncpedagógus és alkotó. 2008 és 2012 között az Artus - Goda Gábor Társulatának volt a tagja. 2005-óta független alkotóként bejárta Európa és a világ számos fesztiválját. 2014-tól az L1 Egyesület tagja. 2012 óta Cipolla Collectiva néven kezdeményez és valósít meg művészeti projekteket alkotótársaival.

Julcsi és Csilla a 11. Nemzetközi Improvizációs Fesztiválon (2012) ’talált egymásra’ egy workshop keretén belül.

Alkotók/előadók: Vavra Júlia és Nagy Csilla
Zene: Legars (Ujvári - Pintér György)
Grafika: Vágner Orsolya
Fotó: Cserkuti György

Támogatók: NKA, L1 Egyesület, MU Színház, Kontakt Budapest Stúdió, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Artus, Filter, Új Előadóművészeti Alapítvány

Külön köszönet Payer Ferencnek, Vadas Zsófia Tamarának, Molnár Csabának és Fazekas Endrének.

www.cipollacollectiva.hu

www.L1.hu
http://l1dancefestival.blogspot.hu 
http://talkingthroughv4plus.blogspot.hu

  

fotó: Bambek Máté

fotó: Oleg Degtiarov
fotók: Cserkuti György

 

 

Informatikai partner: