1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

FESZT-FEST (1.nap)

2015. szeptember 11., péntek 16:00

2015. SZEPTEMBER 11.  16 óra

FESZT- FEST
A FESZTIVÁLGYŐZTESEK FESZTIVÁLJA

A MAGYAR SZÍN-JÁTÉKOS SZÖVETSÉG (MSZ-JSZ) az idén nyolcadik alkalommal mutatja be legjobbjainak előadásait. A FESZT-FEST – fesztiválgyőztesek fesztiválja a tavaly elhunyt, egykori elnök, Nagy András László kezdeményezésére született meg, és lett a szövetség legfontosabb őszi eseménye.
A szervezők szándékai szerint a magyar amatőr színjátszás minden rétege bemutatkozik ezen a fesztiválon, mégpedig a legkiválóbb előadásaival. Lesz gyermek-, diák-, falusi csapat és színházi műhely jelleggel működő társulat is.
Hiszen ez a fesztivál legfontosabb célja: felhívni a figyelmet arra, hogy létezik a magyar színházi világnak egy olyan szegmense, mely ritkán kerül reflektorfénybe, és amely szerény anyagi keretek között, de komoly és igaz ambícióval, éltető közösségeket alkotva lép színpadra.

A szakmai beszélgetések résztvevői:
Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Zalán Tibor író, Regős János MSZ-JSz elnök

Moderátor és a FESZT-FEST házigazdája: Formanek Csaba, rendező

Támogatók: EMMI, NKA, Magyar Szín-Játékos Szövetség, Balassi Intézet, Nemzeti Művelődési Intézet


16:00 Teleszterion Színházi Műhely (Pápa): Euripidész: Médeia

Jegyár: 1500 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1350 Ft

A Komlói Amatőrszínházi Találkozó (KASZT) fődíjasa; a címszereplő, Herczeg Diána ugyanitt a legjobb női alakítás díját nyerte el.

A színházi műhely 2013 óta működik. Jelenleg művészeti iskolás tevékenységük, fizikai színházi kísérleteik és országosan egyedülálló, prózát és látványt ötvöző tűzszínházi profiljuk alakítják arculatukat. A „Szélkötő Kalamona” című tűzszínházi előadásuk a tavalyi évad Paál István Diplomása volt.

A Médeia című előadásuk a Rakovszky Zsuzsa-féle fordítás szövegét használja, és igyekszik újraértelmezni bizonyos görög színházi tradíciókat. Munkájukban nagy hangsúlyt fektetnek a magyar színházi hagyományok, valamint a kortárs európai színházi tendenciák közötti különbözőségek felmutatására, illetve ezek áthidalására. Hisznek a színház spiritualitásában, hangoló és áthangoló erejében, embert megvilágító lehetőségeiben.


Szereplők:
Médeia –Herczeg Diána
Iaszón –Szekeres Máté
Aigeus –Tegyi Kornél
Gyermekek –Benkó Zsófia, Móczár Bence

Rendező: Komáromi Sándor
Bábok: Ramazuri Bábszínház
A rendező munkatársai: Pápai Fruzsina, Veres Péter


17:30 Zsibongó Kisszínpad (Fülek /SK/): Arany János: A walesi bárdok
18:00 Fókusz Diákszínpad (Dunaszerdahely /SK/): Ki a macska?

Jegyár (két előadásra): 1500 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1350 Ft

Zsibongó Kisszínpad (Fülek /SK/): Arany János: A walesi bárdok

A Duna Menti Tavasz Fesztivál (Dunaszerdahely) gyémánt diplomása

A Füleki Gimnáziumban immár 3 éve működik az újjáélesztett Zsibongó Kisszínpad. Céljuk az volt, hogy a már 15 éve nem működő gyermekszínjátszást Füleken felelevenítsék, és lehetőséget biztosítsanak a kisebb gyermekek tehetségének kibontakoztatására.

A csoportot a nyolcosztályos gimnázium első-, másod- és harmadévesei alkotják.

A Zsibongó Kisszínpad már több fesztiválon, falunapon bemutatkozott - óriási sikerrel.

2014-ben bejutottak az országos Duna Menti Tavaszra, Dunaszerdahelyre, ahol az ország legjobb színjátszói és bábozói között aranysávos minősítést érdemeltek ki. Idén komoly témához, a híres Arany-balladához nyúltak, egészen meglepő módon átforgatva és újra dramatizálva azt.

A csoport vezetője: Szacskó Mónika
Rendező: Szvorák Zsuzsanna

Fókusz Diákszínpad (Dunaszerdahely /SK/): Ki a macska? 

A 2015-ben megrendezett XXV. Moson Megyei Színjátszó Találkozó fődíjasaAz eredeti Hajnóczy novella négy fiú brutális játékát meséli el.Időpont: 1956, helyszín: a harcoktól romos Budapest. A játék neve: Ki a macska? Lényege: minél pontosabban, agresszívebben megmutatni a többieknek, hogy kit vagy kiket gyűlöl az éppen játékba kerülő, ki a legutálatosabb személy ezen a világon.Ennek a helyzetnek egyfajta modern olvasatát, értelmezését mutatják be a dunaszerdahelyi lányok úgy, hogy ki-ki a saját személyes sérelmét, titkát fedi fel, lélekmarcangoló személyes vallomásokként, amelyekben előbb megformálódik, majd kézzelfoghatóvá, égetően fájó valóssággá válik, s végül kimondhatóvá, kimondottá a tény, hogy ki a macskája egy mai tizenévesnek. Mert mindenkinek van ilyen, kimondva vagy kimondatlanul. Persze feltehető a kérdés: vajon ez tényleg csak játék? A 13-18 évesek lépre csalásának, önhibájukon kívüli, vagy kamaszos meggondolatlanságuk miatt kapott és okozott testi és lelki fájdalmak történetét, nagyon mélyről felbuggyanó vallomásaiknak meghallgatását 13 éven aluli nézőknek nem ajánlják!

 „A dunaszerdahelyi csapat előadását Hajnóczy Péter novellája ihlette, melynek hátterében fölsejlenek ’56 véres eseményei, de a színpadon öt mai diáklány éli meg előttünk mindazt a borzalmat, ami velük a mai világban megtörtént/het (szadista tanár, szexuális abúzus, leánykereskedelem, apai brutalitás, öngyilkosság, drogok). Kétségtelen, hogy az átélt szenvedéseiket a felakasztott macskán megbosszuló szereplők mindezt mély átéléssel, erős egyéni ráhangoltsággal adják elő, olyannyira, hogy a néző már-már azt hiszi, ezek a szörnyűségek valóban megtörténtek a lányokkal – pedig nem.” (Regős János)

Szereplők: Boráros Lilla, Gajdosík Diána, Németh Dóra, Süke Dóra, Touati Karen

Rendező: Jarábik Gabriella

 

Teleszterion Színházi Műhely: Médeia  


Zsibongó Kisszínpad: A walesi bárdok


 
 
 

Informatikai partner: