1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Tünet Együttes: Apropó

2015. október 17., szombat 19:00

2015. OKTÓBER 17.  19 óra

Jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjas jegy: 1000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Jegyvásárlás→

 MŰSORVÁLTOZÁS!

Technikai okok miatt az előzetesen meghirdetett Apropó 2.0 helyett az előadás eredeti változata látható. 

Tünet Együttes: Apropó

Ez mind én leszek egykor / Nem emlékszem, hogy így neveltek volna

„(…) a Tünet Együttes a legszerethetőbb honi tánctársulat.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)
„Rendkívüli.” (Luke Jennings, The Guardian)

AZ ELŐADÁS UTÁN NYITOTT BESZÉLGETÉS FAHIDI ÉVÁVAL!

A Tünet Együttes Sóvirág c. előadásának szereplője lesz a legújabb vendége az Együttes korábbi években életre hívott beszélgetés-sorozatának. Fahidi Éva, A Dolgok Lelke c. memoár szerzője a holokauszt témájú fórumok közkedvelt előadója, aki 90 évesen táncolt először színpadon a Sóvirág c. előadásban a Vígszínház Házi Színpadán. 

Ez mind én leszek egykor

Szabó Réka szólójában egyszerre van jelen a kislány, a középkorú nő és az öregasszony. Az előadó arra keresi a választ, hogy ki tudsz-e jutni a toronyból, amelybe 44 éves korodra zártad magad?

Kedves akarok lenni. És szeretném, ha eljönnétek. Jó volna, ha kíváncsi lennék rátok. Ha tudnék figyelni. Nincsenek fontos dolgaim. Tiszta a fejem, nem zúg a fülem. Nincs késő. Nem sietek sehova. Körül tudok nézni. Könnyű vagyok és laza. Puha és erős. Ahogy beszívom a levegőt, hosszú és keskeny leszek. Nem kiabálok. Nem basz föl az ideg. Jól alszom. Nem fáj semmim. Nem viszem haza a laptopomat. Van kedvem szeretkezni. Gyalog járok. Meg tudom csinálni.

Szabó Réka a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyász (1999) és a Lomtalanítás (2006) című szólókat követően harmadik alkalommal jelentkezik régen várt egyszemélyes produkcióval, személyes leltárral.

Az előadás az öregedés problémáját a gyermek konfliktuskezelő módszereivel dolgozza fel. Ide tartozik a szerepjáték, a hiszti, a kimesélés, kiéneklés technikája.

„(...) az odaadó Szabó metamorfózisai ámulatba ejtők.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

Alkotó-előadó: Szabó Réka
Fény: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Maszk: Haraszti Janka
Smink: Károlyi Balázs

Nem emlékszem, hogy így neveltek volna

Ardai Petra workshopja alapján

Kis emberi statisztikák, szubjektív leltár. Élettöredékek 7 évestől 77 éves korig.

A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozatában egy hét éves gyermekekből álló csoport sorsa követhető nyomon. A „gyermekek” jelenleg már 56 évesek. Az időt töredékesen dokumentáló, hét évente ismétlődő bepillantás révén teljesen egyedi, ugyanakkor sokban hasonló életutak bontakoznak ki. Az egyik fő közös vonás az, hogy a gyermek mindannyiukban tovább él még akkor is, ha álmaikat már elfojtotta a sok csalódás, illetve hogy sosem adják fel, és új álmokat találnak ki, hogy érdemes legyen tovább élni az életet.

Ez volt a kiindulópontja annak a workshopnak, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.

A produkció első verziója a Tünet Együttes születésnapi fesztiválján került bemutatásra 2012 decemberében a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

„Őszinte, hiteles és sallangmentes, akár egy romlatlan gyerekarc, amibe ha belenézünk, magunkról is többet tudhatunk meg. A szövegek, a színpadi létezés olyan egyszerű és könnyed, mintha nem is színházban lennénk, hanem egy baráti társaságban, úgy éjfél után, amikor hirtelen mindenkinek őszinteségi rohama támad. (…) Semmi megjátszás, semmi disszonancia, semmi fals hang. Jó hallgatni és jó nézni, ahogy a tünetesek tudnak és mernek önmaguk lenni.” (Králl Csaba, Élet és Irodalom)

Alkotók-előadók: Cuhorka Emese, Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel
Fény: Szirtes Attila

Külön köszönet: Barna Balázs, Nathaniel Barratt

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Nyílt Társadalom Alapítványok, Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház

Bemutató: 2013. március 8. MU Színház

www.tunetegyuttes.hu

  fotó: Dusa Gábor

fotó: Dusa Gábor

fotó: Mészáros Csaba

 

 

   


  

 

 

Informatikai partner: