1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

David Weber-Krebs: Tonight, lights out! (Open Fesztivál)

2015. november 19., csütörtök 19:00

2015. NOVEMBER 19.  19 óra  

Jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjas jegy: 1000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Jegyvásárlás→

Fesztiválbérlet:
3 előadásra szóló: 5400 Ft
4 előadásra szóló: 6800 Ft
5 előadásra szóló: 8000 Ft

OPEN Fesztivál - Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál
A fesztivál blogoldala: openfesztival.blogspot.huDavid Weber-Krebs: Tonight, lights out!
- angol nyelvű előadás -

“Ma este, pontban 8 óra és 8 óra 5 perc között oltsák le a lámpákat!” – írta a Bild Zeitung című német bulvárlap 2007. december 8-án, ezzel buzdítva olvasóit, hogy így mutassák meg, mennyire szívükön viselik a globális klímaváltozás ügyét. A lámpaoltás szimbolikus gesztusa azt a célt volt hivatott szolgálni, hogy felhívja az egyes emberek szerepére a figyelmet a globális közösségen belül. David Weber-Krebst nem az esemény gyakorlati dimenziói érdeklik, hanem az adott pillanat minőségére kérdez rá. Mit csináltak az emberek ebben az öt percnyi sötétségben? Lehetséges-e egy spontán közös happeninget előre- hangszerelni? Színpadra lehet-e állítani egy pillanatot, amelyben a közösség egy valóságos – jóllehet pillanatnyi – változást idéz elő? Vagy ha nem adatik meg a változás ott és akkor, talán később még megtörténhet?

Egy villanykörtékből álló installáció a színpadon: minden néző kap egy saját villanykörtét. A villanykörte „tulajdonosa” dönt, mikor kapcsolja fel vagy le, apró mozdulatok megtételével. A fény és a sötétség metaforája – szó szerint – a demokrácia eszméjének lakmuszpapírjává válik.

A belga művész-kutató ezt az egyszerű installációt használja a közösségi energia felpezsdítésére. Azt vizsgálja, hogy az emberek mennyire hajlandóak a konformitásra, a részvételre, illetve saját komfortzónájuk elhagyására a közös élmény érdekében. Ceremóniamesterként lehetőséget kínál a közönségnek arra, hogy együtt éljék át a sötétség élményét. Az egyiptomi fiú legendája, amit elmesél, olyan környezeti és kortárs dilemmákkal fonódik össze, amelyek állásfoglalásra késztetnek. Aztán már a legapróbb gesztuson múlik a kollektív döntés súlya.

Koncepció, szöveg, előadó: David Weber-Krebs
Hang: Coordt Linke
Technika: Hans Westendorp
Tour manager: Martin Kaffarnik
Produkciós munkatárs: Marie Urban

A Stichting Infinite Endings produkciója, koprodukciós partnerek: Frascati, STUK, Zeitraumexit és Theater Zeebelt
Premier: 2011 / Festival Wunder der Prairie, Zeitraumexit

A budapesti előadás létrejöttének támogatója: Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja, SÍN Kulturális Központ

 
 

 

Informatikai partner: