1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Mentőcsónak-Gyerekesély Egy.:Szociopoly (Open Fesztivál)

2015. november 18., szerda 19:00

2015. NOVEMBER 18.  19 óra  

Jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1300 Ft
nyugdíjas jegy: 1000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
Jegyvásárlás→

Fesztiválbérlet:
3 előadásra szóló: 5400 Ft
4 előadásra szóló: 6800 Ft
5 előadásra szóló: 8000 Ft

OPEN Fesztivál - Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál
A fesztivál blogoldala: openfesztival.blogspot.hu

Mentőcsónak- Gyerekesély Egyesület: Szociopoly
színházi társasjáték

A Mentőcsónak a SZOCIOPOLY-val a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg.

A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára, és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A 10-15 nézőből álló csapatoknak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek) egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

"Ebben a faluban nemcsak az idő sűrítmény, de a fordulatok is drámaiak: ezért színház, hogy sűrítmény legyen és drámai." (Tompa Andrea, Magyar Narancs)

"Ez nagyszerű kitalálás. Úgy is, mint társasjáték és úgy is, mint színházi „valóságshow”. Mindenkinek csak ajánlani tudom." (Stuber Andrea, színikritikus)

"Ha tehetném, mindenkinek kötelezővé tenném a Szociopolyt." (Tóth Judit, Nők Lapja Café)

"A mindennapi élethelyzetekről, kiszolgáltatottsá­­gunk­ról, megalázottságunkról a profi színészek gondoskodtak, valósághű, bénító zsenialitással. Mindannyian megváltoztunk kicsit." (Rácz I. Péter, Vasárnapi Hírek)

Író-rendező: Fábián Gábor
Játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Háy Anna, Jaskó Bálint
Dramaturg: Róbert Júlia
Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni
Asszisztens: Sápi Dalma
Produkciós vezető: Trifonov Dóra

Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Open Latitudes 3. Az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával. FÜGE, Polgár Krisztina Emlékalap

 

 fotó: Dömölky Dániel

 

 

Informatikai partner: