1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

FAQ Színház: Alkésztisz (Bemutató)

péntek, 07 február 2020 20:00

színházterem
időtartam: 70 perc
korosztály: 14+

jegyár: 2200 Ft
diák-, nyugdíjas jegy, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 4000 Ft
→jegyvásárlás

BEMUTATÓ

FAQ Színház: Alkésztisz

Euripidész Alkésztisze megdöbbentően modern történet. Maró humorral és kíméletlen iróniával kérdez rá, hogy mit gondolunk a hűségről – erről oly hőn szeretett és lelkesen emlegetett fogalomról, amit állandó hivatkozási ponttá tettünk kapcsolatainkban. Mit gondolunk az adott szóról, az ígéreteinkről a szerelemben, életre szóló szövetségeinkről, amelyek a legtöbb esetben tünékenyek és álságosak – és talán épp ott a legálságosabbak, ahol a legintenzívebben zengik a szívbéli tisztaság szólamait.

„Az Alkésztisz az örök hűség mitikus története, amely – ahogy a görög drámák általában – tág pszichológia, morális és metafizikai értelmezési mezőt nyit, miközben nem pszichologizál, és nem ítélkezik. A hűség eszméje, amelyre társas együttléteink, házasságaink és ezzel egész társadalmunk épül, nem pusztán napjainkban ellentmondásos és folytonos megpróbáltatásokkal küzdő eszme, amikor a hagyományos családkép felbomlóban, átalakulóban van. Euripidész a mindenkori embernek teszi fel a kérdést: képesek vagyunk-e a saját magunk által felállított szabályoknak megfelelni, saját ígéreteinket megtartani. A gyengeségünkkel, gyarlóságainkkal szembesít, álszentségeinkből adódó szenvedéseinkkel, magasztos eszméink és hétköznapi tetteink közötti ürességgel.

Társulatunkat 2012 májusában hozta össze az a vágy, hogy új formavilág és saját színházi nyelv kialakításával magas szakmai színvonalú közösségi színházat, előadásokat hozzunk létre. A koncentrált műhelymunkában, közösségi, független, szabad alkotásban hiszünk. Igyekszünk gondolkodó, nyílt, változásra képes közegként működni, ami képes újradefiniálni önmagát.

Fekete Ádámmal hosszú idő óta ápolunk szakmai és baráti kapcsolatot. Régóta érett bennünk egy közös előadás ötlete, amiben Ádám főleg a társulat tagjaival és néhány meghívott művésszel állítaná a MU Színház színpadára Euripidész drámáját.

Szereposztás, stáb:
Játszók: Barcsai Bálint, Fekete Ádám, Georgita Máté Dezső, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Orbán Borbála, Tárnoki Tamás, Tóvaj Ágnes
Látvány, díszlet: Molnár Anna
Rendező: Fekete Ádám
Dramaturg: Varga Zsófia

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

Informatikai partner: